Mad Max: Fury Road (2015) (Mad Max – A harag útja)

madmax_thumbValószínűleg kevés ember akad, aki ne látta volna már a Mad Max: Fury Road előzetesét, az pedig kizárt, hogy ne legyen tudatában annak, hogy végre megérkezett a széria negyedik filmje. Georgie Miller várva várt alkotásától visszahangzik a média, és valljuk be, csak azt nem nyűgözte le az adrenalintól és a motorhangoktól dübörgő előzetes, aki egy középkori várban él internet és TV nélkül.

Max próbál túlélni, ahogy mindenki más is. Egy volt zsaru, aki a törvény és a védelem rendes őre, nehezen tud alkalmazkodni egy szétbomlott, sivár új világhoz, aminek szereplői mind-mind egy morbid, tébolyodott, és velejéig romlott cirkusztársulat tagjai. Max kezd megőrülni. Mindenki más is kezd megőrülni, ha már nem azok. Mindehhez hozzájön az is, hogy Maxet kísérik a közelmúlt eseményei, szeretteinek elvesztése. Egy ilyen embert viszonylag könnyű elkapni, bármilyen tökös is, főleg, ha módszeresen levadásszák, és Max hamar új barátokra tehet szert: a végtelen sivatag közepén már alig emberszerűnek mondható társadalmom tagjai vérutánpótlásként tartják őt fogva, lassan, apránként szívják le az életerejét. A monumentális kő- és rozsdás romhalmaz királya Joe, akiről hamar kiderül, hogy nem a legszimpatikusabb szereplő a filmben. Mindenki az ő tulajdona, az emberi élet szinte semmit sem ér már. Pontosan ebből lett elege az egyik legkiválóbb katonájának, Furiosának, aki eldönti, hogy megszökik Joe legértékesebb portékáival: az uralkodó fogvatartott háremeivel, és egy több ezer lóerős harci járművel. Mikor Joe rájön, hogy átverték, megkezdődik a hajsza a menekülésért, és egy új, egészséges társadalom felépítésének a cseppnyi reményéért.

madmax1

Rengeteget vártunk a filmtől, persze jogosan is, ha már ennyire felcsigázták az érzékszerveinket az előzetesek. Gyorsan tisztázzunk is le valamit. Ha valaki a fent említett összefoglaló után is picit összetettebb drámai történetet vár, akkor csalódni fog, viszont miéle ember az, aki egy Mad Maxre azért ül be, hogy Forrest Gump magaslatokat éljen át? Kőkemény effektek, zúzós akció, száguldó ócskavasak, amiket a legelborultabb elmék vezetnek, nemtörődve a halállal.

És pontosan ezt is kaptuk.

A Mad Max: Fury Road nem vert át minket, aki erre vágyik, az bőven meg is kapja. Az egész film nem más, mint egy két órás adrenalin koktél, a legelejétől a legvégéig, és ha mégis lelassít egy picit (nagyjából olyan 1-2 percre maximum), az csakis azért van, mert különben biztos feladná a szívünk a tempót. Van itt minden ami kell egy tipikus sivatagi poszt-apokaliptikus roncsderbihez: elmebeteg mutánsok, szegecsekkel kivert roncsautók, óriás lángszórók, hegesztőszemüveget viselő, motorral ugráló buckalakó népség, egy szűkszavú, teljesen hibbant, de hatalmas tökkel rendelkező zsaru, egy predátor cosplay nyertes főgonosz, egy koszosan és véresen is gyönyörű Charlize Theron, mégtöbb autó, mégtöbb elmebeteg, mégtöbb szép nő, és mindezt összefűzi egy végig elhúzódó, mindent átható őrület, ami furcsa módon, mégis értelmet nyer egy ilyen világban. Például az átalakított régi szovjet Tatra kamion, aminek az elején egy duplanyakas gitáron zúz a tag pár száz hangfal előtt, hátul pedig ütemesen kíséri a ritmust egy dobcsapat. Ennyi, nagyon más funkciója nincs a kamionnak.

madmax2

1998 táján már megvolt a körvonalazott történet, de közel 20 évet kellett várni, hogy végre újra felevenüljön a franchise. A Fury Road lineárisan követi a korábbi részeket, de a tét már magasabb, mivel nem az olaj a legfőbb kincs, hanem maga az ember. Persze, nem a humános, reneszánsz felfogásban, hanem mindössze arról van szó, hogy egy egészséges ember ritka, mint a fehér holló, és ha mégis akad, akkor annak a “vérzsáknak” mindössze egy rendeltetése van: egészséges vérrel ellátni az ocsmány, emberszerű mutánsokat.

Azt mondják, hogy az ember idős korára lellasul. George Miller 70 évesen olyat alkotott, amit fiatal rendezők alig tudnak véghezvinni. 70 évesen koordinálta le ezt az elborult agymenést, amiben percenként átlagosan 20-22 vágás történik, ez nagyjából majdnem felér egy videóklipp gyorsaságával. A film kétórás…

madmax3

Hiányzik-e valami a Mad Max: Fury Roadból? Ha igen, akkor minden bizonnyal alacsony a tesztoszteronszinted, vagy kevés adrenalint termelsz, vagy nézd meg inkább a Büszkeség és Balítéletet. Nem, nem hiányzik semmi. Várjuk a következő részt:)

értékelés: 10/10

levyathan

imdb: http://www.imdb.com/title/tt1392190/

Be the first to comment on "Mad Max: Fury Road (2015) (Mad Max – A harag útja)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.