Poltergeist (2015)

poltergeist_thumbHollywood továbbra is rendületlenül gyártja az újrafilmeket, a krónikus kreativitás-válság ezúttal Spielberg klasszikus kísértetfilmjét kebelezte be. Nem véletlenül nem Tobe Hooper (A texasi láncfűrészes mészárlás, 1974) nevét emelem ki az 1982-es Poltergeist – Kopogó szellem kapcsán, aki ugyan akkorra már elismert horrorrendező volt. Kevesen tudják, de Steven Spielberg az alapötletet a valóságból merítette, mivel egy denveri lakópark tényleg temetőre épült és a szokásos kísértethistóriák sem maradhattak el.

Az MGM rácsapott az ötletre, Spielberg a forgatókönyv írásában is nagy szerepet vállalt, a storyboardok zöme hozzá köthető, ráadásul a szereplőválogatást is ő intézte. Csak az E.T. kedvéért adta át a gyeplőt Tobe Hooper-nek, aki érthető okok miatt inkább ezt a projektet választotta a cuki földönkívüli helyett. A filmet sokan elátkozottnak tartják, mivel több hirtelen tragikussággal bekövetkezett haláleset tizedelte a szereplőket a forgatás után. A többi mára már történelem, a Poltergeist megnyitotta az utat a szellemek előtt a családi házakban, amik azelőtt jobbára ódon kastélyokban tanyáztak csak.

A kissé hosszúra nyúlt múltidézés oka az, hogy igazából semmilyen érdekes dolgot nem lehet elmondani az aktuális verzióról. Azt leszámítva, hogy mennyit változtak a speciális effektek három évtized alatt, beleértve a 3D-s vetítés örömeit, csak az derült ki a remake kapcsán, hogy mennyivel kevesebb szív és lélek kerül a mai produkciókba.

poltergeist1

Nyilván ez nem csak kedvenc műfajunkat érinti, hiszen a mozikban gyakorlatilag csak folytatások és képregényfilmek sorakoznak, de számomra talán pont az ilyen ártalmatlan újrafilmek a legfájóbbak. Vagy próbáljuk meg újragondolni az eredetit, modernizáljuk egy kicsit, csavarjuk meg a sztorit, vagy hagyjuk a francba az egészet! A tévéfilm hangulattal bíró szolgai másolat ugyanakkor rávilágít az eredeti szellemességére, hogy egy rossz szóviccel fejezzem ki magam. Nem véletlen az akkori 3 Oscar-jelölés, amiből ugyan nem sikerült díjra váltani egyet sem, de garantálom, hogy mozis körülmények között bárkire jóval nagyobb hatást gyakorol még a mai napig is, mint az új verzió.

A Bowen-családra rájár a rúd, Eric elveszíti az állását, így átmenetileg kénytelenek egy rosszabb paraméterekkel bíró családi házba költözni. Hamarosan a magasfeszültségű villanyvezetékek közelsége lesz a legkisebb gondjuk, mivel a beköltözésük után közvetlenül furcsa és megmagyarázhatatlan események sorozata veszi kezdetét. Egy baráti vacsora során kiderül, hogy ugyan a temetőt elméletileg elköltöztették, de a gyakorlatban ez kimerült a sírkövek áthurcolásában. Hazaérvén a fiukat már a fa ágaiból kell kiszabadítaniuk, kislányukkal pedig csak a tévén keresztül tudnak kommunikálni.

poltergeist2

Hívják a vérprofi csapatot, akikre én személy szerint a bevásárlásomat nem bíznám rá, de erre ők is hamar rájönnek. Így jöhet a valóság-show sztár spiritiszta (Jared Harris), aki megpróbálja menteni a menthetőt. Sam Rockwell családapaként egy elég komoly mellélövés, de a szereplők közül mindenki abszolút felejthető alakítást nyújt, tökéletesen illeszkedve a film többi paraméteréhez. Hogy mégis miért készülnek még ilyen újrafilmek? Kérdezzük meg azokat, akik 30 millió dollárt raktak az alkotók zsebébe a bemutató hetében.

értékelés: 5/10

afiaf

 

18 Comments on "Poltergeist (2015)"

 1. Akkor ez a remake egy újabb csalódás már sokadszorra,

 2. Igazából nagy csalódást nem okozott számomra, mivel kb. semmit sem vártam tőle. A financiális értelmet látom én ezekben, de sajnos egyre ritkább az olyan újrafilm, ami elnyeri a tetszésemet. Én sosem voltam nagy remake-ellenes, sőt néhány igazán jól sikerült darab is van, de ez nem tartozik közéjük.

 3. aakkooss | 2015-05-31 at 16:51 | Reply

  Azèrt vannak jò remake-ek. Kör, Rettegès hàza, Balra az utolsò hàz , Texasi láncfũrèszes, Gonosz halott, Dolog (előzmèny), Farkasember, Holtak hajnala, Èlőhalottak èjszakàja (T.Savini), Köpök a sírodra, Rèmàlom az elm utcàban, Dracula (F.Coppola). Legalàbbis rosszak nem voltak. Amiben eddig csalòdtam az a Pèntek 13.

 4. aakkooss | 2015-05-31 at 16:54 | Reply

  Sőt..mèg a sokak àltal fikàzott Rob Zombis Halloween-ek is bejöttek. A règit màr megette az idő, szàmomra nèzhetetlen.

 5. Több említett remake is a kedvenceim között van, szerintem pl. a Kör, Balra az utolsó ház, Texasi, Gonosz halott, Holtak hajnala, Élőhalottak éjszakája remekül sikerültek. Én imádom a Rob Zombie-s Halloween-eket is, bár értem, hogy miért nem szeretik őket sokan, de a Carpenter eredetijére vonatkozó kommentedet meg sem hallottam:)))

 6. aakkooss | 2015-05-31 at 18:15 | Reply

  😀 jòl van na 🙂 Az van ideírva, hogy “minden vèlemèny szàmít” 😀 Az eredeti Halloween 2-t pl. kedvelem.

 7. Edwest12 | 2015-06-01 at 13:58 | Reply

  Meg kell még említeni, hogy az 1982-es A dolog és a Massza is remake-ek. Ja, meg a Légy is! 🙂 Egyébként a Poltergeist remake-hez nem szottyant kedvem, de sosem lehet tudni persze.

 8. aakkooss | 2015-06-01 at 15:32 | Reply

  Ja igaz… De a Sziklàk szeme, Tèbolyultak (crazies) is remake. Szerintem jòk. Minden idők legelcseszettebbje szerintem a Holtak napja 2008, de az új Èlőhalottak èjszakàja (újraèlesztès?) is katasztròfàlis.

 9. Edwest12: igen, fontos kiemelni ezt is, mivel A dolog vagy a Légy remake a klasszikusok között van emlegetve. Talán annyival érvelhetőbb a létrejöttük, hogy az eredeti filmek elkészültekor nem álltak olyan technikai lehetőségek rendelkezésre, de ez már a ’80-as évekre nem igaz. Nyilván a CGI-technológia rengeteget fejlődött azóta, de akkor a maszkmesterek már olyan megoldásokat alkalmaztak, amik napjainkig megállják a helyüket. Én továbbra is a lelkesedést és a szivet hiányolom ezekből a filmekből leginkább, de azért vannak ellenkező példák is, mivel az aakkooss által említett Sziklák szeme és a Tébolyultak újrafilmek szerintem jobbak az eredetieknél, pedig nem kis nevek rendezték őket anno.

 10. aakkooss | 2015-06-02 at 08:37 | Reply

  A Poltergeist újràra azèrt is volt szüksèg, mert elavúlt a règi… 30 èv utàn màr nem àllja meg a helyèt. A mai tiniknek fingjuk nincs mi lehet az a sistergős kèp làda doboz,ami beszippantja a kislànyt, azòta màr lap Tv-k vannak, ezèrt is kellett a remake.

 11. Erre az aspektusra nem is gondoltam 🙂

 12. aakkooss | 2015-06-30 at 16:17 | Reply

  Túlestem rajta. Annyira nem vèszes, de nekem az eredeti jobban tetszik. A kezdődő parajelensègek felfedezèse vagy a temetőre èpítkezèses kerettörtènet… Dràma rèsz nem rendített meg. Míg az insidious-nàl nyavajogtam,hogy szinte alig törtènik valami szemmel làthatò,itt a film úszik a Spielberg fèle fènykavalkàdban (lsd harmadik tip.talàlkozàs) mindenfèle mechanikai felfordulàssal, CG animàciòkkal tarkítva. Sok volt, de làtvànyos. Ez ugyan egy jòval gagyibb,kerekebb kisèrtet mozifilm,mègis ha valakivel szeretnèm megszerettetni a műfajt,ezt vàlasztanàm kezdèsnek. Baràtnő kompatibilis, akàrcsak pl. a Carrie remake. Valamennyire elszòrakoztatott – 1x. Ennyi.

  • Valóban nem vészes, de sok értelme sincs. Az eredeti mai szemmel nézve is sokkal jobb, szerintem ezzel filmmel nem nagyon lehet megszerettetni a műfajt senkivel, de ki tudja:)

 13. aakkooss | 2015-06-30 at 17:54 | Reply

  aki nem làtott hozzànk hasonlòan rengeteg horrort,annak ez nem lehet annyira rossz… Sok újat amúgy se lehet kitalàlni, tele a padlàs a kisèrtet filmekkel. Pl. ha megnèzi a 13 èves lànyom,azt fogja mondani ez tökjò..èrdekes. Lehet a règit legagyizza… Na nekik kèszült,az új fiataloknak. 🙂

 14. Ebben van valami, persze értem én, hogy ki a célközönség és nincs is ezzel semmi gond. Ártalmatlan alkotás, amit nyilván nem 25 éves horrormúlttal értékel az ember…

 15. aakkooss | 2015-07-02 at 00:11 | Reply

  Kilencvenes èvekben szàmomra úgy tünt,a horrornak leàldozott. Persze kijött pàr jò film,de jòpàr èv szünetre itèltetett a műfaj. Most is ha lenne 6-8 èv kihagyàs,lehet hasznàlna egy kis felfrissülès. Talàn visszanyernè a varàzsàt….

 16. A vérfrissítés határozottan jót tenne, de én azt mondom, hogy amíg évente van néhány nagyon jó film, addig nincs ok az aggodalomra.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.