Poltergeist (2015)

poltergeist_thumbHollywood továbbra is rendületlenül gyártja az újrafilmeket, a krónikus kreativitás-válság ezúttal Spielberg klasszikus kísértetfilmjét kebelezte be. Nem véletlenül nem Tobe Hooper (A texasi láncfűrészes mészárlás, 1974) nevét emelem ki az 1982-es Poltergeist – Kopogó szellem kapcsán, aki ugyan akkorra már elismert horrorrendező volt. Kevesen tudják, de Steven Spielberg az alapötletet a valóságból merítette, mivel egy denveri lakópark tényleg temetőre épült és a szokásos kísértethistóriák sem maradhattak el.

Az MGM rácsapott az ötletre, Spielberg a forgatókönyv írásában is nagy szerepet vállalt, a storyboardok zöme hozzá köthető, ráadásul a szereplőválogatást is ő intézte. Csak az E.T. kedvéért adta át a gyeplőt Tobe Hooper-nek, aki érthető okok miatt inkább ezt a projektet választotta a cuki földönkívüli helyett. A filmet sokan elátkozottnak tartják, mivel több hirtelen tragikussággal bekövetkezett haláleset tizedelte a szereplőket a forgatás után. A többi mára már történelem, a Poltergeist megnyitotta az utat a szellemek előtt a családi házakban, amik azelőtt jobbára ódon kastélyokban tanyáztak csak.

A kissé hosszúra nyúlt múltidézés oka az, hogy igazából semmilyen érdekes dolgot nem lehet elmondani az aktuális verzióról. Azt leszámítva, hogy mennyit változtak a speciális effektek három évtized alatt, beleértve a 3D-s vetítés örömeit, csak az derült ki a remake kapcsán, hogy mennyivel kevesebb szív és lélek kerül a mai produkciókba.

poltergeist1

Nyilván ez nem csak kedvenc műfajunkat érinti, hiszen a mozikban gyakorlatilag csak folytatások és képregényfilmek sorakoznak, de számomra talán pont az ilyen ártalmatlan újrafilmek a legfájóbbak. Vagy próbáljuk meg újragondolni az eredetit, modernizáljuk egy kicsit, csavarjuk meg a sztorit, vagy hagyjuk a francba az egészet! A tévéfilm hangulattal bíró szolgai másolat ugyanakkor rávilágít az eredeti szellemességére, hogy egy rossz szóviccel fejezzem ki magam. Nem véletlen az akkori 3 Oscar-jelölés, amiből ugyan nem sikerült díjra váltani egyet sem, de garantálom, hogy mozis körülmények között bárkire jóval nagyobb hatást gyakorol még a mai napig is, mint az új verzió.

A Bowen-családra rájár a rúd, Eric elveszíti az állását, így átmenetileg kénytelenek egy rosszabb paraméterekkel bíró családi házba költözni. Hamarosan a magasfeszültségű villanyvezetékek közelsége lesz a legkisebb gondjuk, mivel a beköltözésük után közvetlenül furcsa és megmagyarázhatatlan események sorozata veszi kezdetét. Egy baráti vacsora során kiderül, hogy ugyan a temetőt elméletileg elköltöztették, de a gyakorlatban ez kimerült a sírkövek áthurcolásában. Hazaérvén a fiukat már a fa ágaiból kell kiszabadítaniuk, kislányukkal pedig csak a tévén keresztül tudnak kommunikálni.

poltergeist2

Hívják a vérprofi csapatot, akikre én személy szerint a bevásárlásomat nem bíznám rá, de erre ők is hamar rájönnek. Így jöhet a valóság-show sztár spiritiszta (Jared Harris), aki megpróbálja menteni a menthetőt. Sam Rockwell családapaként egy elég komoly mellélövés, de a szereplők közül mindenki abszolút felejthető alakítást nyújt, tökéletesen illeszkedve a film többi paraméteréhez. Hogy mégis miért készülnek még ilyen újrafilmek? Kérdezzük meg azokat, akik 30 millió dollárt raktak az alkotók zsebébe a bemutató hetében.

értékelés: 5/10

afiaf

 

18 Comments on "Poltergeist (2015)"

  1. Akkor ez a remake egy újabb csalódás már sokadszorra,

  2. Igazából nagy csalódást nem okozott számomra, mivel kb. semmit sem vártam tőle. A financiális értelmet látom én ezekben, de sajnos egyre ritkább az olyan újrafilm, ami elnyeri a tetszésemet. Én sosem voltam nagy remake-ellenes, sőt néhány igazán jól sikerült darab is van, de ez nem tartozik közéjük.

  3. Azèrt vannak jò remake-ek. Kör, Rettegès hàza, Balra az utolsò hàz , Texasi láncfũrèszes, Gonosz halott, Dolog (előzmèny), Farkasember, Holtak hajnala, Èlőhalottak èjszakàja (T.Savini), Köpök a sírodra, Rèmàlom az elm utcàban, Dracula (F.Coppola). Legalàbbis rosszak nem voltak. Amiben eddig csalòdtam az a Pèntek 13.

  4. Sőt..mèg a sokak àltal fikàzott Rob Zombis Halloween-ek is bejöttek. A règit màr megette az idő, szàmomra nèzhetetlen.

  5. Több említett remake is a kedvenceim között van, szerintem pl. a Kör, Balra az utolsó ház, Texasi, Gonosz halott, Holtak hajnala, Élőhalottak éjszakája remekül sikerültek. Én imádom a Rob Zombie-s Halloween-eket is, bár értem, hogy miért nem szeretik őket sokan, de a Carpenter eredetijére vonatkozó kommentedet meg sem hallottam:)))

  6. 😀 jòl van na 🙂 Az van ideírva, hogy “minden vèlemèny szàmít” 😀 Az eredeti Halloween 2-t pl. kedvelem.

  7. Meg kell még említeni, hogy az 1982-es A dolog és a Massza is remake-ek. Ja, meg a Légy is! 🙂 Egyébként a Poltergeist remake-hez nem szottyant kedvem, de sosem lehet tudni persze.

  8. Ja igaz… De a Sziklàk szeme, Tèbolyultak (crazies) is remake. Szerintem jòk. Minden idők legelcseszettebbje szerintem a Holtak napja 2008, de az új Èlőhalottak èjszakàja (újraèlesztès?) is katasztròfàlis.

  9. Edwest12: igen, fontos kiemelni ezt is, mivel A dolog vagy a Légy remake a klasszikusok között van emlegetve. Talán annyival érvelhetőbb a létrejöttük, hogy az eredeti filmek elkészültekor nem álltak olyan technikai lehetőségek rendelkezésre, de ez már a ’80-as évekre nem igaz. Nyilván a CGI-technológia rengeteget fejlődött azóta, de akkor a maszkmesterek már olyan megoldásokat alkalmaztak, amik napjainkig megállják a helyüket. Én továbbra is a lelkesedést és a szivet hiányolom ezekből a filmekből leginkább, de azért vannak ellenkező példák is, mivel az aakkooss által említett Sziklák szeme és a Tébolyultak újrafilmek szerintem jobbak az eredetieknél, pedig nem kis nevek rendezték őket anno.

  10. A Poltergeist újràra azèrt is volt szüksèg, mert elavúlt a règi… 30 èv utàn màr nem àllja meg a helyèt. A mai tiniknek fingjuk nincs mi lehet az a sistergős kèp làda doboz,ami beszippantja a kislànyt, azòta màr lap Tv-k vannak, ezèrt is kellett a remake.

  11. Erre az aspektusra nem is gondoltam 🙂

  12. Túlestem rajta. Annyira nem vèszes, de nekem az eredeti jobban tetszik. A kezdődő parajelensègek felfedezèse vagy a temetőre èpítkezèses kerettörtènet… Dràma rèsz nem rendített meg. Míg az insidious-nàl nyavajogtam,hogy szinte alig törtènik valami szemmel làthatò,itt a film úszik a Spielberg fèle fènykavalkàdban (lsd harmadik tip.talàlkozàs) mindenfèle mechanikai felfordulàssal, CG animàciòkkal tarkítva. Sok volt, de làtvànyos. Ez ugyan egy jòval gagyibb,kerekebb kisèrtet mozifilm,mègis ha valakivel szeretnèm megszerettetni a műfajt,ezt vàlasztanàm kezdèsnek. Baràtnő kompatibilis, akàrcsak pl. a Carrie remake. Valamennyire elszòrakoztatott – 1x. Ennyi.

    • Valóban nem vészes, de sok értelme sincs. Az eredeti mai szemmel nézve is sokkal jobb, szerintem ezzel filmmel nem nagyon lehet megszerettetni a műfajt senkivel, de ki tudja:)

  13. aki nem làtott hozzànk hasonlòan rengeteg horrort,annak ez nem lehet annyira rossz… Sok újat amúgy se lehet kitalàlni, tele a padlàs a kisèrtet filmekkel. Pl. ha megnèzi a 13 èves lànyom,azt fogja mondani ez tökjò..èrdekes. Lehet a règit legagyizza… Na nekik kèszült,az új fiataloknak. 🙂

  14. Ebben van valami, persze értem én, hogy ki a célközönség és nincs is ezzel semmi gond. Ártalmatlan alkotás, amit nyilván nem 25 éves horrormúlttal értékel az ember…

  15. Kilencvenes èvekben szàmomra úgy tünt,a horrornak leàldozott. Persze kijött pàr jò film,de jòpàr èv szünetre itèltetett a műfaj. Most is ha lenne 6-8 èv kihagyàs,lehet hasznàlna egy kis felfrissülès. Talàn visszanyernè a varàzsàt….

  16. A vérfrissítés határozottan jót tenne, de én azt mondom, hogy amíg évente van néhány nagyon jó film, addig nincs ok az aggodalomra.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.