Salò, or the 120 Days of Sodom aka. Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975) (Salò, avagy Szodoma 120 napja)

salo_thumbPaolo Passolini egyike a 20.század legsokoldalúbb művészeinek. Számos vers, regény, értekezés, film fűződik a nevéhez, mégis egyetlen műve miatt ismerik szinte mindenütt. Ez pedig a nagy vihart kavaró Saló, avagy Szodoma 120 napja című filmje. Mivel úgy gondolom, hogy erős a gyomrom, ráadásul már a Szerb filmet is megjárt ember vagyok, ezért nagy kíváncsisággal vágtam neki ennek a közismerten elborult és beteges filmnek, amit több országban betiltottak. Ez a tény számomra pedig felhívás volt a keringőre.

A második világháború utolsó éveiben járunk. Mussolini fasiszta diktatúrája már megbukott Olaszországban, a duce már csak egy kis náci bábállamot, a Salói köztársaságot tartja a kezében. Ezen a kevesebb mint 100 000 km2 –nyi területen élnek a megmaradt náci-szimpatizánsok, köztük egy Herceg, egy Bíró, egy Püspök és egy Elnök. Ők négyen fiatalokat fogatnak el, lányokat és fiúkat, és az Isten háta mögötti rezidenciájukra viszik őket. A feladatuk nem más, mint kielégíteni a négy fasiszta szexuális és egyéb vágyait, miután azok felizgultak a kiöregedett örömlányok pajzán történetein. Persze nem mindenki ínyére való ez az elfoglaltság és megszegik a szabályokat, amiket felállítottak nekik. Ez nem tetszik a 4 főúrnak és a büntetés sem várat magára….

salo1

Mondanom sem kell, a film körül elég nagy a felhajtás mind a mai napig. Ez nem csak a története miatt van így, hanem mert a rendezőt pár nappal a forgatás befejezése után meggyilkolták. Maga a mű a 18.századi francia De Sade márki művén alapul, bár miután a „jelenbe” helyezte a cselekményt, erősen átalakul a története . A mondanivalója is más: míg Sade márki műve a szexualitásról szól, addig ez a film elsősorban arról, hogy mi történik, ha a hatalom rossz kezekbe kerül. E kemény mondanivaló ellenére mégsem tudom azt mondani, hogy jó filmről van szó. Az még hagyján, hogy beteges az egész (csak néhányat megemlítve: seggszépségversenyt rendeznek, az egyik megkér egy lányt, hogy vizelje fejen, később az egyik esküvő után, a lakodalmon, emberi ürüléket esznek, olyan nagy hévvel, mint kisgyerek az első csoki tortáját), de ezek az események teljesen logikátlanul, random következnek. Az egyetlen rendszer a filmben a három kör (Dante pokla után), vagyis a mánia, a szar, és a vér körei, és a bennük lévő történések tényleg egy témáról szólnak (vágy, ürülékevés, kivégzés) de a történések teljesen random sorrendben történnek.

salo2

 

Maga a mondanivaló sem teljesen jön át, csak az, hogy az emberi perverzió bármekkora mértet képes ölteni. Annyira beteges és brutális az egész, hogy a film képtelen más, mélyebb mondanivalót mutatni. A cselekményszálak sincsenek normálisan kibontva: például van egy romantikusnak szánt szál, ami egy katona és egy cseléd között zajlik, de ebből csak azt látjuk, hogy egymásra néznek és egymásba szeretnek, majd a film végén szeretkezés közben megölik őket. Kötődni se tudunk senkihez, csak azt a négy embert utálni. Összességében, a Saló nem egy jó film véleményem szerint, csupán a szerzői perverzió terméke. Nagyot akar mondani, de kifullad abban, hogy pár szerencsétlent kínoznak. Ennek ellenére egy kultfilm lett belőle és tagadhatatlan a hatása. Ám csak erős idegzetűeknek tanácsolom, én is inkább megyek és nézek egy kis Hupikék törpikéket.

Értékelés: 7/10

Kele-man

4 Comments on "Salò, or the 120 Days of Sodom aka. Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975) (Salò, avagy Szodoma 120 napja)"

  1. Hát,nem egy kellemes,délutáni kikapcsolódásra alkalmas film,de az a kategória,amit látni kell,mert fontos film.A mondanivalója egyszerű,ám jól kivehető,ínyencség a javából.

  2. Azon csodàlkoztam,hogy anno forgalmaztàk itthon. Az a tipusú film,amin jò túlesni,valòban nem szòrakozàsra hivatott 😀 Elkèpesztő mit művelnek benne. Alantas, szemèt,öncèlú film. Ettöl függetlenül remekül bemutatja mire kèpes az ember.

  3. Valahogy sosem éreztem ingerenciát, hogy ilyen öncélú filmeket nézegessek, és nem hiszem, hogy attól lennék jobban “művelt”, hogy ilyen filmeket nézek, úgyhogy a jövőben sem fog különösebben hiányozni.

  4. Pedig ez a film Lolka ès Bolka pl a “Regoregitated sacrifice” cimű ocsmànysàghoz kèpest. Szerintem jelenleg EZ a legerőszakosabb,legdurvàbb film,ami valaha ember kèszített. Noha ettől se leszel műveltebb,de garantàlt,ha vègignèzed pàr òràra lesokkol, máskèpp fogod làtni a vilàgot. Bàr nekem inkàbb erős szégyenèrzetem volt,hogy ilyen filmmel egyàltalàn kapcsolatba kerültem. 😀 Mèg a sokak àltal emlegetett Szerbfilm is mögötte kullog…

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.