Dark Was The Night (2014)

darkwasthe_thumbHideg, tél, szörny, emberevés, észak-amerikai folklór. A mítoszok és a horror kedvelőinek talán könnyen összekapcsolható e szósorozat, és egyből kitalálhatja, hogy jelen esetben a Wendigo névre hallgató szörnyecskénk került a terítékre.
A csendes, kisvárosi Maiden Woods lakossága pedig életében először szembesülhet ezzel a teremtménnyel, és annak minden hátborzongató velejárójával.

Paul Shields sheriff nem az élete legszebb iődszakát éli. Feleségétől külön él, miután az egyik fiuk Paul felügyelete alatt az életét veszti egy balesetben. A sheriff nem tudja magának megbocsátani, és habár a lakosság kiáll mellette, a védelmezői szerepén esett csorba ott lóg a feje felett, mint Damoklész kardja. Paulnak azonban hamarosan vissza kell nyernie az önbizalmát, mivel valaki, vagy inkább valami rejtélyes módon felbukkant az unalmas kisvárosukban, és most már nem csak a családját kell megvédenie, hanem a teljes lakosság élete az ő vállát nyomja.

darkwas2

A Dark Was The Night egy kellemes tempóban adagolt monsterfilm, ahol a lény kiléte az utolsó pillanatokig rejtve marad előlünk. Minden sejtető elem szépen lassan tárul elénk, semmi sincs elkapkodva, és az izgalom fokozásával nyerünk egyre több bepillantást a Sheriff magánéleti drámájába is.

A Wendigo teremtmény nem sokban különbözik a sok más hasonló mitikus szörnyektől: emberfeletti ereje és étvágya van, humanoid formájú állat patákkal, gyors és rettenthetetlen. Már az ősi indiánok is ismerték a patás hószörny meséit, mivel a Wendigoról szóló történetek Észak-Amerikából származnak, pontosabban Észak-Kelet Amerika, Kanada határvidéke. Sok esetben hozzák párhuzamba a kannibalizmussal, ami arra utalhat, hogy az akkor élt indiánok is démoni bűnnek tarthatták az emberevést. Eme gyors kultúrtörténeti kitérő után kanyarodjunk is vissza filmünkhoz:

darkwas1

lényegében ennyi is, szörny, kisváros, nehéz sorsokkal. Klisés? Annak hangzik. Viszont végre egy jól és igényesen adagolt dráma, megspékelve egy kis szörnyikével is. Bejövős.

értékelés: 8/10

levyathan

http://www.imdb.com/title/tt2251281/

4 Comments on "Dark Was The Night (2014)"

  1. Én is megnéztem és hát igen lassú tempója van, nem sok minden történik benne leszámítva az utolsó 20 percet. Sajnos nekem a végén a nagyon gyatra CGI szörny eléggé levett az értékéből. Az unalom és a gáz CGI miatt értetlenül állok a 10/8-as értékeléseden, de betudom annak hogy annyi szar horrort nézel hogy ez már felüdülés volt számodra :-). Részemről egy szelíd 4/10

    • A CGI valóban gyatra, és teljesen elveszik a félelem és a suspense, amikor végre meglátjuk, de a felépítés tempója nekem bejött. Olyan sok hulladék van manapság, hogy ezért pontoztam fel, de ami igaz, az igaz… nem a vége miatt tetszett 🙂

  2. Nekem nem a CGI nem tetszett, hanem maga a szörny jellegtelensége. De a film hangulata nagyon megfogott, nem volt unalmas, élveztem minden percét. Kár, hogy a vége átment gagyiba. 🙁 10/6

  3. Ez egy jó ismertető volt, köszi! Hivatkoztam a bejegyzésre a filmről szóló cikkünkben: https://alkony.enerla.net/english/the-nexus/sf-f-nexus/film-review/dark-was-the-night-movie-2014-film-review-by-kadmon
    Nálam azért csak 5/10 volt 🙂 Bár ha csak a horror részét nézzük, akkor abból lehet, hogy jobban teljesített.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.