Open Graves (2009) (Nyitott sírok)

openg_thumbA Jumanji megvan? Amikor Robin Williams-ék találnak egy ismeretlen eredetű varázs-társasjátékot, és egy csapásra minden megelevenedik, amiről a mezők szólnak?! Na, most ezt a koncepciót csavartjuk kicsit a horror irányába, és így kapjuk meg Álváro de Arminan nevű, kevésé ismert spanyol direktor misztikus moziját.

Jason barátaival járja az utcákat, amikor egy kihalt sikátor egyik különös üzletébe tévedve, a tolószékes tulajdonos kezébe nyom egy faragott fadobozt. Természetesen hazaviszi, majd barátaival közösen elkezdik játszani az abban található érdekes társasjátékot, mely során az ’open graves’ kártyákat húzva a legtöbb játékos „elhalálozik.” Nincs ebben semmi különös, csakhogy akik különféle rejtelmesen leírt szövegezéseket kaptak haláluk módját illetően, azok bizony a valóságban is elkezdenek hullani, méghozzá elég szokatlan módokon. Egyiküket a szikláról leesve éhes rákok dézsmálják meg, egy másikat a vidéken nem élő mérges kígyók marnak halálra, és így tovább.

openg_1Spanyol google segítségével sikerül aztán kinyomozni, hogy ez a furcsa és különös, Mamba nevű társasjáték egy, a spanyol inkvizíció alatt csúnyán megégetett boszi bizonyos részeivel (értsd: bőr és csontok) mutat igencsak élénk kapcsolatot, valamint hogy aki megnyeri a játékot, annak a kívánsága valóra válik…

openg_3Ismeretlen eredetű társasjátékokkal ne játssz – ez akár egy horrorfilmekről szóló esszé egyik külön fejezete is lehetne, de ugye általában az ilyen figyelmeztetéseket senki se veszi komolyan. Aztán pedig hamar ott a baj! A neten bogarászva igazából én a misztikus atmoszférát sugalló, boszorkányos legendára kaptam fel a fejem, ám ezzel szemben a film készítőit teljesen hidegen hagyta, hogy elmondják, miért vagy hogyan történt ez az egész; simán kihagyták a múltbeli eseményeket. Amit kapunk, az csak a jelenre koncentrál, vagyis: egy tök átlagos horror történet, misztikusnak tűnő légkörrel meg szokatlan halálesetekkel (helyenként a Végső Állomás láthatatlan halálosztóját juttatja eszembe), meg néha felvillanó CGI-kreatúrákkal. Ha megnézed, nem nagy kár érte, de ha kihagyod, az sem jelent gondot.

 Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Open Graves (2009) (Nyitott sírok)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.