Vérmérséklet: Miért lett az American Horror Story: Hotel évada a sorozat mélypontja?

la-et-hc-american-horror-story-hotel-titles-20151001Új rovatunkban, a Vérmérsékletben olyan témákat feszegetünk, amelyek szembemennek a többség véleményével és nem feltétlenül váltanak ki egyetértés mindenkiben. Közismert filmeket, sorozatokat, könyveket vesézünk ki a “másik oldalról” is, a vitában pedig várjuk szeretettel a Ti véleményeiteket is. Első részünk Ryan Murphy népszerű sorozatának, az American Horror Storynak az új évadáról szól.

Negyedik részénél jár az AHS: Hotel című évada, vagyis sorrendben az ötödik szezon. Nyilván a horror önmagában egy rendkívül megosztó műfaj, nem volt ez másként az AHS esetében sem, naturális stílusa miatt sokan szidták, míg másoknak épp ez tetszett. Személy szerint a második évadot minden idők legjobb horrorjának tartom, amelyre nem tudnék helyhiány miatt elegendő dicsérő jelzőt leírni, megtettem anno a Horror-Mirroron. Azonban az ötödik évad olyan mélységbe jutott el, amely messze méltatlan az előző négyhez.

ahs hotel gaga

Nagyon sok véleményt olvastam az elmúlt években a sorozat kapcsán, eléggé egyöntetű volt, hogy a harmadik-negyedik etap nem volt igazán erős, az ezerfejű szerint a Coven volt a mélypont, az Asylum pedig a csúcs. Ezek szubjektív dolgok, nem érdemes vitatkozni velük, mindenkinek más stílus jön be. Szubjektív az is, ha valakinek tetszik, a Hotel, szerencsére sokan vannak is annyira érettek, hogy tudják kezelni a negatív kritikákat, ha azok jól meg vannak fogalmazva és érvekkel alá vannak támasztva. Ugyanakkor néhány tény mellett nem mennék el csak úgy, mert éppen ezek miatt lesz a Hotel egy önmegvalósító propagandasorozat, mintsem egy jó évad.

Egy másik felületen anno úgy fogalmaztam, hogy a Hotel célközönsége elsősorban nem az értelmiség. Kijelentésem bár furán erősnek hangozhat, mással nem tudom megmagyarázni azt, hogy a történetvezetés helyett kizárólag a látvány és az ingerek jelentik a lényeget. Fontosabb a bezártságérzetet keltő kamerabeállítások (melyek limitáltan adagolva hatásosak, túlzott mennyiségben zavaróak), a folyamatos szexuális jelenetek, a beteg dolgok, mint az, hogy az embert az érdekelje, milyen irányba halad tovább a történet. Jelenleg az American Horror Story nézőinek többségét az érdekli, hogy kit fog legközelebb megerőszakolni a már többször látott lénye Sarah Paulsonnak, valamint az, hogy Lady Gaga melleiből mennyit is látunk majd legközelebb. Ez számomra nem horror, ez zavaró körülmény.

american-horror-story-hotel-addiction-demon-pic-1

Félreértés ne essék, nem a sok horrorisztikus elem zavar, ahogyan az alulöltözött hölgyeknél sem fordulok el a képernyőtől, de ha csak ezt kapom egy sorozattól, akkor az nálam nem horror. Nem számolnám meg, hogy az eddigi négy epizódban hány szexuális jelenet volt, illetve Lady Gaga hányszor volt felöltözve, de Kovi bármelyik filmjére ráver a Hotel néhány kört a sorozat, az biztos. A másik téma az a másság… Itt nyilván embere válogatja, hogy mi fér a filmvászonra, ahogyan nyilván beállítottság kérdése a homoszexualitás elfogadása is. De szerintem joggal merül fel a kérdés: lenne-e ennyi homoszexuális aktus a sorozatban, ha Ryan Murphy nem lenne meleg? Nagyon az az érzésem, hogy szimpla propagandából tolja az arcunkba a sok meleg/leszbikus jelenetet. Az már nagyon összeesküvés-elmélet szagú lenne, ha azt mondanám, hogy szándékosan az ötödik évadra tervezte ezt a coming outot, eddigre már egy biztos nézői körrel rendelkezik az AHS, így még több emberhez juthatnak el a nézetei.

gallery113

A karakterek sem jók, bármennyire is széles skálán mozognak a beteg alakok a Cortez Hotelben. Sarah Paulsonnak egyszerűen nincsenek érdekes jelenetei, néhány perc után már unalmas volt mindig ugyanazt a grimaszt bámulni.  Egyedül Evan Peters alakítására és karakterére tudok elégedetten csettinteni, mindenki másnál legjobb esetben is semleges érzéseket vált ki belőlem a jelenléte.

Úgy tűnik egyébként, hogy az amerikaiak is egyetértenek a véleményemmel, ugyanis messze az ötödik évad veszítette a legtöbb nézőt az első résztől a negyedik részig elérkezve. Íme a statisztikák, hogy az aktuális évad negyedik részét hányan nézték meg azok közül, akik látták az elsőt:

Murder House: 93,08%
Asylum: 68,83%
Coven: 66,97%
Freak Show: 73,57
Hotel: 52,32%

Ez azért erőteljesen durva visszaesés, ami valóban önmagáért beszél. Mindazonáltal nem lennék igazságos a sorozattal szemben, ha nem vallanám be, a negyedik rész egy merőben más jellegű epizód volt, mint az eddigiek. Jó-jó, a szokásos leszbikus jelenet nem maradhatott el, de a halloweeni különkiadás tényleg jól sikerült, köszönhetően elsősorban a remek színészeknek. Remélem, mindenkinek leesett a vicces kis egyezés, hogy a Zodiákus szerepelt a részben, miközben a róla készült leghíresebb filmben az Arthur Leigh Allent megformázó John Carroll Lynch éppen egy másik sorozatgyilkost, John Wayne Gacyt játszotta. Hogy kitart-e a “lendület”, azt a következő sorozat promója alapján sajnos kétlem, pedig mennyivel jobb hangulatú és cselekményű rész volt a negyedik, mint az előző három…

gacy

Mint azt a nézettségi adatok is mutatják, az emberek nemigen vevőek arra, amit Ryan Murphy jelenleg csinál. Hiába nyitott nagyon erősen a Hotel (köszönhetően elsősorban Lady Gagának), mára nézői közel felét elveszítette. Hogy ez tanulságul fog-e a szolgálni a jövőben Murphyéknek, abban csak reménykedni tudok, én próbálom “túlélni” a Hotelt, bízva abban, hogy minden visszatér majd a régi kerékvágásába a hatodik évadban.

Be the first to comment on "Vérmérséklet: Miért lett az American Horror Story: Hotel évada a sorozat mélypontja?"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.