The Hive (2015)

hive_thumbAz eddig csak jobbára zenés videókat rendező David Yarovesky első komolyabb filmes próbálkozásában tinédzserek kapnak nyakukba egy adag sci-fi bázisú horrorisztikus támadást, melynek már-már szakaszos felépítettsége és műfaji keveredése eléggé megoszthatja a közönséget. Amolyan nem igazán horror, nem igazán sci-fi, drámai crossover próbálkozás, romantikus vezérfonallal.

Adam egy zárt szobában ébred (ablakok és ajtók bedeszkázva), semmire nem emlékszik. Teste szörnyen lepusztult állapotban, körülötte pedig rejtélyes feliratok a falakon. Kintről pedig lépéseket hall. Aztán ahogy próbál visszaemlékezni, vele együtt tudjuk meg, hogy barátjával egy gyermektábor felügyelőiként dolgoztak, két szimpatikus fiatal lány társaságában, amikor valami váratlan dolog történt velük. Csak annyit mondok előzetesen, hogy köze van egy repülőgép lezuhanásához és egy orosz tudós által kikísérletezett módszerhez…

hive-1Filmünk feszültségben tobzódva indít, és mintegy Memento-hoz hasonló apróbb visszaemlékezés-foszlányokkal próbálja meg generálni a nézőben a „végig kell nézned, mert csak akkor érted meg az egészet” élményt. Aztán ez a felépítmény sajnos a film negyedénél megakad, és az előzményként funkcionáló, üresjáratokkal bőven tarkított már-már tinédzseres soft-unalmas l’amour veszi kezdetét, aminek csúcspontjaként megkapjuk a látszólag zombifilm kliséivel operáló, rémisztő horror-adagunkat.

hiv_2De ezzel még koránt sincs vége, ugyanis a produkcióval kapcsolatos sci-fi szócska is morzsákra bontva próbál előre törni. Az események kiindulópontja, lassan felépülő tudományos képsorok által aztán a végső percekben kerül a helyére, és ily módon próbálják megértetni velünk a címválasztást. A romantikus happy end és poszt-apokaliptikus dráma között egyensúlyozó végkifejlet pedig csak még kontrasztosabbá teszi az amúgy is műfaji keverésben tomboló alkotást.

hive_4Ahogy írtam, erősebb és gyengébb epizódok váltakoznak, ami összességében azért elég zavaró tud lenni, műfaji szerkesztettsége okán mégis valamennyire kiemelkedik a mostanság elénk rakott, unalmas és középszerű, kliséktől tomboló tucat-horrorok világából.

Értékelés: 6,5/10

eyescream

Be the first to comment on "The Hive (2015)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.