Neverlake (2013)

Picture 2015-02-17 22_54_26

A Neverlake elkezdése után a semmiből hasított belém a felismerés, hogy tulajdonképpen én egy félig-meddig olasz filmet nézek, csak éppen amerikai és brit színészekkel. Az olaszos temperamentum és a romantikus jegyek csakhamar felszínre is törnek, melyek végigkísérik a 90 percet. Rendkívül érdekes film lett a Neverlake, amely bátran rugaszkodik el a kliséktől és akar valami lényegesen többet és mást adni, mint versenytársai.


A fiatal Jenny Toszkánába érkezik látogatóba édesapjához és barátnőjéhez, Olgához. Dr. Brooks, az apa ugyanis éppen itt végez kutatásokat egy olyan tóról, melyet csak a Bálványok Tavának neveznek, annak ősi, misztikus gyógyító ereje miatt. Mivel Brooksnak nincs ideje foglalkozni egy szem lányával, Jenny kénytelen egyedül felfedezni a környéket és megismerni a tó titkait. A lány csakhamar rátalál egy gyermekotthonra, ahol testi fogyatékos fiatalokat ápolnak különböző problémákkal. Vajon mi összefüggés lehet a hányattatott sorsú gyerekek és a varázslatos tó között?

4si3

Habár a művet angol felirattal néztem meg és az elején nem is minden volt benne egyértelmű, a végére összeáll egy nagyon szép egésszé. Talán kicsit túlságosan is lezárnak benne minden kérdést és az arcunkba tolják a válaszokat, ami ha nem is feltétlenül zavaró, de pont azt a misztikumot rabolja el a végére, ami az egész filmben megvolt.

yXtXLG6

Olvastam olyan kritikát, mely szerint kiszámítható az egész történet és gyenge a forgatókönyv – na, ezzel én maximálisan nem értek egyet. A teljesen ismeretlen olasz rendező és forgatókönyvírók nagyon szép munkát végeztek. A film hibáját én inkább abban látom, hogy túlságosan magasztos, színpadias akart lenni, ettől kicsit mesterkélt lett. Nyilván a verseknek és az idézeteknek mindenhol megvolt a maguk szerepe, ahogyan azok is több rejtett értéket találnak benne, akik jól ismerik Pán Péter történetét.

Neverlake-2013-movie-Riccardo-Paoletti-8

Igen komoly, mély film, kicsit könnyedebb, mesésebb befejezéssel. Ettől függetlenül nekem tetszett, szórakoztató volt, szerethető és szép.

Értékelés: 6,5/10

iMDB

(Varin)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.