The Houses October Built (2014)

October_thumbAz idei évben is megtaláltam a tökéletesnek tűnő halloweeni szórakozást, ráadásul az általam olyannyira kedvelt found footage stílusban. A bemutató alapján azonnal eldöntöttem, hogy ezt látnom kell, hiszen a történet Halloween környékén játszódik, főhőseink pedig elhatározzák, hogy egy hét leforgása alatt körbejárják a leghíresebb kísértetházakat.

Amerikában ilyenkor pár nap erejéig alkalmi jelleggel „haunted house”-ok sora jön létre, kis csapatunk pedig megpróbálja megkeresni a legdurvábbakat egy legenda nyomában járva. Öt barát egy lakókocsiban, rengeteg sör és félelmetes szórakozás, azt hiszem ennél jobbat senki sem kívánhatna magának. Főhőseink azonban hamar rájönnek, hogy a maszkok és az álöltözet néha sokkal durvább dolgokat takar, mint amire számítanánk és közel sem biztos, hogy jó ötlet volt az egyre extrémebb helyek felkutatása.

October01

A remek alapötlet kivitelezése kicsit döcögősre sikeredett, az üresjáratok ellenére a baráti társaság kémiája egész jól eltalált, ami nem a véletlen műve, hiszen ők a való életben is ismerősök. A feszültség jól van felépítve, de úgy a film kétharmadánál érezhető, hogy az igazán erősnek szánt finálé egyre izzadságszagúbban érhető csak el. Személy szerint ezt a vonalat én egyáltalán nem erőltettem volna, mivel pont a befejezés a darab leggyengébb pontja. Én szívesebben néztem volna tovább, ahogy járják az országot és különböző őrültségekben vesznek részt, mivel a film remekül átadja a halloweeni felhajtás hangulatát.

October02

Sajnos azonban az alkotók másképp gondolták, így az utolsó képkockákat leszámítva kapunk egy elég érdekes befejezést, amit gondolom sokkolónak szántak, de engem inkább kifejezetten idegesített, mert teljesen elüt a film hangulatától. Azért a záró képsorokban elhangzó néhány mondat nagyon tanulságos, a helyükben én erre fűztem volna fel az egész alkotást. Ugyan nem fogja megváltani a világot, de összességében egy értékelhető darab, ahol ráadásul kifejezetten van értelme az áldokumentarista, kézikamerás stílusnak. Óriási Halloween-rajongó lévén én bármikor kapható vagyok egy ilyen mókára, aki hasonló cipőben jár, nyugodtan tegyen vele egy próbát! Persze nem egy Trick ’r Treat (2007), de helyenként kifejezetten jól elkapja a fonalat. Aki fél a bohócoktól, az pedig inkább kerülje el! Én szóltam.

Néhol kifejezetten hangulatos. 10/6

afiaf

 

Be the first to comment on "The Houses October Built (2014)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.