Contact (1997) (Kapcsolat)

b0523954722a49995139cf0e24504a5354dc52fcA sci-fi/ufo témakör rajongójaként úgy érzem, mindenképp érdemes pár mondatot áldozni Robert Zemeckis 1997-es művére, a Kapcsolatra (Contact). A ’90-es években a földönkívüli élet témakörét boncolgató filmek, műsorok száma ugrásszerűen megnőtt, jónéhány klasszikust köszönhetünk ennek az időszaknak, így a Contact készítői mondhatni jókor, jó helyen voltak. A Carl Sagan regényéből készült film főszereplője Dr. Ellie Arroway, aki a földön kívüli élet lehetőségeit kutatja. Ellie első hallásra talán álommunkának is tűnő elfoglaltsága azonban cseppet sem olyan ideális, mint ahogyan azt a laikus néző gondolhatná, ugyanis a kutatónő dolgát megnehezíti a bürokrácia. Szponzor híján kevés lenne hátra az egyébként többre érdemes projektnek, de szerencsére egy milliárdos, S.R. Haden is felfigyel a főhős munkásságára, így felkarolva őt, anyagi támogatást biztosítva segítséget nyújt Ellienek. További évek telnek el, Ellie még mindig híján van a konkrét bizonyítéknak, amikor váratlan felfedezés születik. Szinte a véletlen folytán ugyanis sikerül bemérni egy űrbéli jeladást, amely a csupán 25 fényévnyire található Vega csillagkép irányából érkezik..

Nehéz lenne bármiféle spoilerezés nélkül beszélni a Kapcsolatról, de úgy gondolom, a film nem elsősorban a történeti csavarok miatt kiváló alkotás, így talán egy pár jelenet ismertetése nem rontja el az élményt azok számára, akik még nem látták. Véleményem szerint a Kapcsolat egyik legfőbb erőssége az, ahogyan egy idegen fajjal való esetleges kapcsolatfelvételt ábrázol. Mondhatnánk realistának is és bár a kifejezésen talán többen vitatkoznának, mindenképp közelebb áll a valósághoz, mint egy Függetlenség napja vagy egy Csata: Los Angeles-féle ábrázolásmód. Ezúttal nincsen szükség az emberi leleményességre, önfeláldozásra és az addig az ember fejlettségét fényévekkel leköröző földönkívüli faj pillanatnyi kollektív intelligenciahányados-esésére sem, ugyanis kivételes módon, valami oknál fogva az idegenek jóindulattal viseltetnek fajunk irányába. Az emberek közül sokakat megkörnyékez a teljes kontrollvesztés érzése, ennek köszönhetően pedig nem meglepő módon elszabadul a pokol. Mindenki a maga igazát bizonygatja, addig forgatja a felmerülő kérdéseket, amíg egy, a világképébe nehezen ugyan, de beilleszthető választ kap. Aki pedig nem így gondolja, minden kétséget kizáróan bolond -annak ellenére, hogy az üzenet önmagában csupán egy dologra irányul- így a már jól ismert forgatókönyv ismét érvényes lesz.

screenshot-lrg-10

A történetben elrejtett kevésbé egyértelmű gondolatok napokkal később is agyalásra késztethetik a nézőt. Jó példa erre a vallási fanatikus merénylete a gép ellen. Felületes szemlélő számára csak egy banális tálalási formája annak, hogy egyes emberek miként bújtatják a maguk torz életszemléletét egy vallás köntösébe. Azonban, ha jobban belegondolunk, több kérdést is felvet önmagában ez az egy elem a történetben. A vallási fanatikus azonnal Istennel ellentétesnek találja az idegen életforma felbukkanását, holott a film vége felé lévő képsorok egészen mást sugallnak. Az ilyen és ehhez hasonló gondolatmenetek miatt is találom a műfaj keretein belül kiemelkedő alkotásnak a Kapcsolatot. Ezenfelül régi, de mindig aktuális témákat boncolgat, mint például a tudomány és a hit összeegyeztethetősége, az emberekben lévő szubjektív valóság szembenállása a környezet objektív véleményével. Nagyon jó ellenpéldát mutat azok számára, akik szerint UFO-téma elcsépelt, egyoldalúan bemutatható, fantáziátlan, nem áll másból, mint rosszindulatú, nagy szemű lények ámokfutásából.

missioncontrol

Kiegészítésképp még egy kis bónusz érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy a rendkívüli sajtótájékoztatón látható Clinton-beszédben valóban Bill Clinton látható, nem pedig dublőr, mint ahogy azt első ránézésre gondolnán. Azonban nyilvánvalóan nem az akkori elnököt kérték fel szerepre, hanem egy véletlen segítségével sikerült a jelenetet létrehozni. Eredetileg Sidney Poitier játszotta volna az elnököt, azonban ő egy másik filmszerep miatt visszautasította az ajánlatot. A filmben látható jelenet Clinton 1996-os beszéde, amit egy NASA-sajtótájékoztató során vettek lencsevégre, és a rendező szerint pont olyanra sikerült, amilyet a forgatókönyvben megírtak.

Értékelés: 9/10

(Absvrd)

             

Be the first to comment on "Contact (1997) (Kapcsolat)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.