Kerekasztal #18. 2015 évzáró (3. rész)

A tavalyi év sem múlt el nyomtalanul szerkesztőségünk emlékezetéből, s hagyományőrző rovatunkban minden tag megemlékezik a legjobb és legrettenetesebb élményekről, hogy a Kedves Olvasó is betekintést nyerhessen abba, milyen szempontok alapján és milyen elképzelések mentén épülnek fel a kritikáink. Folytatjuk a sort és az első kettő cikk után ma jelentkezik két újabb beszámolóval oldalunk.

levyathan és Absvrd írása következik!

levyathan

Az év utolsó napjaiban az ember hátradől és visszagondol az elmúlt 365 napra, és próbálja felidézni az esztendő kiemelkedő, emlékezetes pillanatait, legyen akár jó, akár rossz értelemben emlékezetes. Bevallom, kissé bajban vagyok az idei év filmes felhozatalaival kapcsolatban, de próbálom rendszerezni az eseményeket. Igyekeztem minél több infót magamba szippantani egyrészt a kollégák tevékenységéből, másrészt figyelemmel kísérni a nemzetközi oldalak híreit, és így jutottam többek közt az Extinction-höz, ami azon a filmek közé tartozik, melyekben nagyon pozitívan csalódtam az elvárásaimhoz képest. Sikerült egy jó drámát belepakolni egy jeges borzadályba, egy második filmes rendezőtől elég jó teljesítmény lett. Mindannyian kiemeltük a What We Do In The Shadowst, nem véletlenül, számtalanszor szóba került, nem hiszem, hogy jobban ki kellene vesézni.

Filmek terén az It Follows és a Bíborhegy marad számomra emlékezetes (jól van, tudom, tudom, az egekbe pontoztam, talán kissé elszállt velem a ló). Nagyon vártam Michael Dougherty új filmjét is a Krampuszt, ami nem egy világmegváltó film, de egy karácsonyi kis borzongáshoz a pároddal tökéletes! Sorozatok terén a Walking Dead-et és a nagyon várt Ash vs Evil Deat-et említeném. Amíg az utóbbi szerintem sikeresen megőrizte azokat a jegyeket, amelyek miatt lett az Gonosz Halottakból kultfilm, a Walking Dead-el kapcsolatban keserű a szájízem.

Kövezzetek meg, és tudom, hogy még nincs vége az évadnak, de szerintem az eddigi részek unalmasra sikerültek, annak ellenére, hogy voltak benne kemény high spotok (Glenn, kerítés, Negan, stb…) Ez visszatérő problémám a sorozattal: szépen bontakoznak ki az emberi jellemek és történet, de valahogy hamar elvesztem az érdeklődésemet. Az is lehet, hogy csak az én ingerküszöböm változott.. nem tudom…minden esetre boldog új évet mindenkinek, és lássuk, mit tartogat nekünk 2016!

Absvrd

Az idei filmes felhozatal összegző értékelésében erősen keresgélnem kellett azokat az elemeket, amik a képzeletbeli mérleg pozitív oldalát jelző tálcájára kerülnek, a kiegyenlített összkép érdekében. Bár voltak olyan művek, amik beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, vagy épp kellemes meglepetésként okoztak szórakoztató perceket, a 2015-ös év számomra -horror tekintetében- nem hozott átütő sikereket, olyan filmeket, amelyeket a jövőben is bármikor szívesen újranéznék. De hogy kerüljük a rébuszokban való beszédet, térjünk rá a konkrétumokra egy pár mondat erejéig.

Személyes toplistám valahogy a The Visit Atticus Institute Circle tengelyre lehetne felfűzhető, ez a három film nyerte el ugyanis leginkább a tetszésemet idén. A mindenképp megemlítendő kategóriába kerül az It Follows és az Always Watching – utóbbi a Slenderman-sztorit dolgozta fel tetszetős módon. Mivel manapság nem mehetünk el szó nélkül a filmes szcéna említése során a sorozatok mellett, röviden erre is kitérnék. Legjobb debütáló széria tekintetében a Wayward Pines-ra esik a választásom, ami szerencsére végül megkapta a folytatás lehetőségét. 2015 egyik nagyágyúja, az AHS új évada volt, az ezt körülvevő hypeból teljesen kimaradtam, aminek több oka is van. Az első két – egyébként kiváló – AHS- évad után sajnos egyre alacsonyabbra került az a bizonyos léc, a mostani széria pedig elképesztően erőltetettre és ötlettelenre sikerült. Természetesen megemlítendő az is, hogy az átlagnál elfogultabb vagyok ebben az esetben, mivel Lady Gaga jelensége előtt évek óta értetlenül állok, így az értékelésben ez is szerepet játszott. Az Extant zseniális első évada után sajnos, az igazat megvallva nem jutott időm a folytatásra, reményeim szerint a lemaradást hamarosan pótolni fogom. Az abszolút csalódás kategóriába sorolható a jobb sorsa is érdemes Fear The Walking Dead, amivel sajnos a készítők véleményem szerint nagyon mellélőttek, a rengeteg lehetőséget magában tartogató sorozatból így egy tragikus bukdácsolás lett. 2015 első első helyezettje egyébként részemről a The Martian lett, ami egyben a személyes sci-fi toplistámra is felkerült. Az év kicsit más szegmensből nézve is tartogatott érdekességeket, ezek közé sorolnám például a konteós berkeket és a médiát is egyaránt felforgató 11 B -x-1371-videó, amiről újabb érdekességeket olvashattok oldalunkon.

Nem kell már sokat várnunk ahhoz, megtudjuk, mit hoz számunkra 2016, a felhozatalt nézve pedig joggal lehetünk derűlátók. A sorozat nagy rajongójaként természetesen az egyik legjobban várt alkotás az X-Akták rövid folytatása, de ezek mellett reménykeltőek az olyan alkotások, mint például a The Forest.

Be the first to comment on "Kerekasztal #18. 2015 évzáró (3. rész)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.