X-Akták – 10×04

60141f2c332454488c7e8820f22ea8a2_largeAz új epizód első perceiben láthatjuk, ahogy egy utcáról ürítik ki az eddig ott élő hajléktalanokat, meglehetősen drasztikus eszközökkel. Az eljárás egy új építkezéshez szükséges terület felszabadításához kell, a műveletet vezető férfit pedig nem sokkal az események után egy különös, humanoid lény tépi puszta kézzel darabokra.Scully és Mulder az ügyben előrehaladva egyre különösebb nyomokat találnak, hiszen az elkövető által hátrahagyott nyomok szinte azonosíthatatlanok, mivel – ahogy az orvosszakértő fogalmaz, se nem élőhöz se nem halotthoz tartoznak…

vlcsnap-2016-02-09-17h28m57s217

Absvrd: A harmadik rész számomra nem hozta meg az X-Aktáktól várt színvonalat, de minden csalódottságomért kárpótolt a jelenlegi epizód. A sorozat fénykorát idéző hangulat, remek alapsztori és színészi alakítás. Ismételten kiválóan ötvözték a Scully és Mulder magánéletét bemutató jeleneteket az aktuális ügyet ismertető részekkel, így megfelelően összetettre és sokoldalúra sikerült az epizód. Tovább nem is érdemes részletezni: részemről csillagos ötös.

x-files_10x04_5-810x400

Varin: Ne is figyeljetek Absvrd kollégára, folyton hülyeségeket beszél, a harmadik rész volt eddig a legjobb a 10. évadból 🙂 Nem tudom felidézni pontosan, hogy hány olyan epizód volt, amikor ötvöztek egy átlagos szörnyes történetet egy lelkizős történetszállal, de ennyire ügyesen aligha sikerült kivitelezni mindkét oldalt. Természetesen inkább utóbbi volt erősebb, a gonosztevő karakterét ugyanis néhány korábbi részből építették egybe, így aki mondjuk összefüggést lát ezen epizód és a második évados Friss csontok között, az nem téved sokat. Nagyon kíváncsi vagyok az évadzáróra, bármit is szeretnének kihozni belőle, ügyesen építgetik eddig, mert William annak ellenére is nagyon központi szereplő, hogy a képernyőn nem láttuk még.

xfiles104

Eyescream: Egy újabb X-aktásan misztikusan epizódot láthattunk, bár ezúttal a rejtély megoldásához vezető eseménysort legnagyobb meglepetésünkre egy sokkal emocionálisabb (mellék)szállal toldották meg – így az izgalmas végkifejletbe ugyanakkor drámai felhang is vegyül, ami azért elég formabontó. Maga a lény „konstrukciója” bennem szintén pár korábbi részt idéz fel (Árkádia, Kaddish), ennek ellenére bőven működőképes a koncepció.

Be the first to comment on "X-Akták – 10×04"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.