Árvai-Illés Emese: Veronika (2012)

VeronikaHogy jutunk el a vonzódástól a birtoklási vágyig? Árvai-Illés Emese Veronika című novellája választ adott erre a tabutémára is.
“Ott feküdt a homokban. Kislányos volt, de mégis olyan érett… Olyan védtelennek tűnt… Figyeltem őt, ahogy szuszog a sötétben… Csuklóján érdekes formában gyűlt össze a homok… A bal csuklóján… Azon a gyönyörű bal csuklón…”
„Itt állok életem nagy műve előtt. Az alkotói folyamat soha nem volt ennél élvezetesebb. Olyan lesz, akár egy gyönyörű balett, egy tökéletesen megrendezett film… Az angyalok zokogni fognak…”

„Ha a közeljövőben a svédmasszázson gondolkodsz, körültekintően járj el. Mert ami kilóg, előfordulhat, hogy levágják”
/Szevelényi Gellért – Memento Mori, Gothic.hu/

A Veronika meglepően őszinte, meghökkentően képszerű, izgalmasan részletes és perverzen kettős novella. Szex, erotika, kéj, izgalom, romantika, szerelem az egyik oldalon, ugyanakkor naturális, szívbemarkoló, brutális, ijesztő és kegyetlen is. Tökéletes veszélyességgel egyensúlyozik egy penge élén, mint egy kötéltáncos, mindeközben egyre mélyebbre ránt bennünket lelkünk sötét bugyraiba. Két teljesen különböző lelkületű nő szerelmi történetének indul, és bemutatja, hogyan fordulhat át egy érzés könnyedén egy – látszólag – ellentétesbe.

Veronika

A Black Nail Cabaret zenekar munkásságával valamivel Emerald City című albumuk megjelenése előtt, 2011 vége felé ismerkedtem meg. Ezért nagy örömömre szolgált, mikor végül megjelent az első nagylemezük, és láthattam őket fellépni a Dürer kertben. Mindenképpen mulatságos egybeesés volt dedikáltatni a lemezüket Smaragd Sárkány névre. Emke hangja már a legelején elvarázsolt, de általánosságban is elmondhatom, hogy a dalok szövege, és egyáltalán Soffy és Emke duója együttvéve csodálatos élményt nyújtottak élőben is. A kertben a merch-asztalon hevert egy limitált kiadású kislemez is, a Veronica című számukhoz, mely egy könyv mellékleteként szerepelt. Alapvetően szeretem a ritka példányokat, ezért roppant kíváncsi lettem, így erre is lecsaptam, nem számítva rá, mi történik, ha egyszer kinyitom majd a kisregényt, és olvasni kezdem.

„She turned me on
So I grabbed her neck
And pushed her to the floor
She’s begging me
To spit her on the face
She was crawling to the door

She took her panties off
In the bathroom
She looked so unnerved
So I’ve just said:
There’s no reason
You just get what you deserve”

Maga a könyv három fejezetből épül fel, mely fokozatosan vezeti a feszültséget a végkifejlet irányába. Minden egyes részlete finoman kidolgozott, meghökkentően szókimondó, szerencsére nem pironkodik és nem köntörfalaz. Semmiképpen sem ajánlom olyanoknak, akik kicsit is prűdek a témában. Képszerűen naturális, mégis művészi, és női olvasók számára is izgató jeleneteket rejt.

A történet főszereplői Veronika, az erotikus masszőzként dolgozó törékeny lelkületű nő, aki erősen vonzódik az S&M szubmisszív világa felé, illetve Tina, a fiatal, szótlan lányka, aki éppen munkát keres, hogy megszabaduljon kilátástalannak tűnő múltjától. Az első két fejezet kettejük barátságáról, szerelméről, vágyaiknak felfedezéséről és kibontakozásáról szól. Láthatjuk Veronikát izgalommal telve elmerülni domja, Gé kezeinek, ostorának, dildójának nyomása alatt. Megismerhetjük a kéjt a fájdalom és a szeretet kettősségének tükrében.

Veronika

Pain is so close to pleasure” /Queen/

Ellenpontként pedig Tina félszeg, kíváncsi, tapasztalatlannak tűnő, Veronika karjai és ajkai közé olvadó, odaadó szeretkezésébe is betekinthetünk. Egy iszonyatosan hangulatos, magával ragadó pornó képsort kapunk az írónőtől, mely igényesen, művészien ábrázol mindent, és szerencsére tabuk nélkül, nem finomkodva. Érezzük a feszültséget, és tapintható, ízlelhető minden érzelem, érzet és illat. Minden megkeményedik, ami megkeményedhet, minden nedves lesz, ami nedvesíthető.

A dinamikus sorok a harmadik fejezet felé közeledve egyre lüktetőbbé, élesebbé válnak, és sodornak bennünket a tragikus végkifejlet irányába. Érezzük, hogy valamiféle megváltásra volna szükség az érzelmek kavargása, a nők ellentétének feloldásaként. De korántsem számítunk olyan befejezésre, amely végül elénk tárul. Hogyan válhat valami teljesen a részünké? Miként olvadhatunk eggyé valakivel? Kielégülhet igazán valaki, aki legbelül teljesen üres, kiégett? Vajon ennyi kéjt hogyan követhet vérfagyasztó horror?

Amivel Emke megajándékoz bennünket, olvasókat, az a szerelem és a birtoklás, a kéj és a fájdalom, a megalázottság és a megalázás, a bujaság és a kegyetlenség kettőse. Zseniálisan izgató képsorok, elképesztően brutális fantázia. Felkavaró, megindító az egész, csodálatosan egyedi, és elgondolkodtató. Akit nem zavarnak a 21 éven felülieknek szóló részek, és nem csak a könnyed témát kedvelik, azoknak szeretettel ajánlom.

Veronika

Értékelés: 10/10

Smaragd Sárkány

A fotókért köszönet Kassai Balázsnak.

Be the first to comment on "Árvai-Illés Emese: Veronika (2012)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.