Interjú Ujlaki Richárddal, a Grave Grinder Clothing tulajdonosával

12887399_1090064761056026_1842828976_oAzok, akik követik Facebook magazinunk bejegyzéseit is, már találkozhattak a Grave Grinder Clothing igen egyedi kínálatával – a hazai divatmárka már 2013 óta látja el az érdeklődőket horrorfilm – és popkultúra ihletettségű brutális ruhadarabokkal. A kezdetekről, a minták tervezésének menetéről és jövőbeli terveiről faggattuk ki Ujlaki Richárdot, a GGC alapítóját/tulajdonosát.

 

CG.: Mesélj egy kicsit a Grave Grinder indulásáról! Honnan jött az ötlet, hogy kezdődött a tervezés?
U.R.: Ez a megvilágosodás 2011 szeptemberében kezdődött. Ekkor már rajzolgattam pólómintákat de épp ebben az évben vette át az egyház a gimit, ahová jártam. Az extravagáns külső nem igazán tetszett az új szentfazekaknak én pedig nem szeretem, ha rám erőltetnek valamit, aminek nem látom értelmét. Az első Grave Grinder Clothing minta egy vérrel felfestett fordított kereszt volt, éppen ebből kifolyólag, mindenképp be akartam inteni nekik valahogy. Na de mire ez a minta megvalósult 2013-ban én már épp elballagtam, így a fő cél végül nem valósult meg. Ezután átcsapott az egész abba, hogy horror pólókkal fogom elárasztani a népet.Gutted

 

CG.: A mintáid főleg klasszikus horrorikonok alapján készülnek, de láthattunk már tőled Star Wars, illetve nemrég a Superman vs. Batman alapján készült igen véres mintákat is. Mi alapján szoktad kiválasztani a témákat, inspirációkat?
U.R.: A klasszikus slasher mindig is a kedvencem volt, így érthető, hogy ezek az ikonok kapják a legnagyobb hangsúlyt. A márka horror és pop kultúra elemeket is vegyít, így egy zombi rohamosztagos vagy Superman kitépett szíve sem meglepő. Mindent át lehet fordítani gyilkolásba, szinte bármiből lehet pólóminta.

 

CG.: Milyen út vezet egy ötlettől a kész pólókig? Milyen eszközökkel szoktál dolgozni?
U.R.: A minták nagy részét én készítem. Nálam ez abból áll, hogy körülbelül fél napig anyagot keresek az adott témához, például az anatómiánál vagy egy részletesebb karakternél. Wacom digitáblán készülnek a minták Adobe Illustrator és Photoshop segítségével. A más grafikustól vásárolt mintáknál pedig leírom az elképzelésemet és ahogy készülget az adott minta egyeztetünk, pontosítunk még rajta. A nyomtatás szitázással történik. A kész grafika szinenként lebontásra kerül szitafilm levilágításra, amiből a nyomdász dolgozni tud és kinyomja szépen a pólóra vagy egyéb termékre.

 

CG.: Személy szerint melyik minták a kedvenceid az eddigi évek anyagából? Melykeken dolgoztál a legszívesebben?
U.R.: A rajzos minták közül a Grindtrooper a kedvencem. Akkoriban vettem meg az új digitáblámat és jó volt ezt elkészíteni rajta, sokkal részletesebbre sikerült, mint ahogy azt a másikkal meg tudtam volna csinálni. A fotómanipulációsok közül a Fish a kedvencem. Szerintem sikerült egy jó mintát összehozni ezzel az újságcikkes megoldással. Egy újranyomáson is túl van már, tehát sikeres is lett.

 

GrindtrooperCG.: A Magor zenekarnak is terveztél saját mintát – velük hogy kezdődött a kapcsolat?
U.R.: Az én Magor mintám még nem került nyomtatásba.Egy másik grafikus készítette azt,amit épp nálam is lehet kapni. Ezen szerepel a GG fűrészlapos emblémája is, így ez egy közös póló lett. A kapcsolatunk 2015 telén kezdődött. Ha jól emlékszem Marci, a dobos srác érdeklődött az oldalon, hogy meg tudnánk-e oldani egy ruhaszponzori dolgot. Később telefonon is beszéltünk és egy mindkét félnek jó megállapodást sikerült kihozni a dologból. Én nagyon szeretem őket,emberileg és zeneileg is, jófejek.

 

 

CG.: Az oldalon az “only for metalheads” felirat fogadja a látogatókat. Előfordult már, hogy valamelyik minta kiverte valakinél a biztosítékot?
U.R.: Az „Only for metalheads” arra utal,hogy szűröm a vásárlókat és lehetőleg csak rockerek/metálosok hordják a cuccokat. Igazság szerint csak a rapper és hasonló embereket szoktam bannolni és nekik nem adok el semmit/nem veszek fel rendelés tőlük.
Ami kissé kiverte a biztosítékot, az a „Gutted” minta volt. Ez igazság szerint tömény gore. A mintán egy leányzó van, akinek a seggén keresztül lettek kihúzva a belei amiket a körülötte lévők rágcsálnak, a feje lecsapva és még abba is beleállítva egy sarló. Vegyes fogadtatása volt. Volt, akinek nagyon tetszett és volt, aki üzenetben jelezte erős nemtetszését a dolog felé.

 

CG.: A shop hivatalos oldala angolul fogadja a rajongókat – milyen arányban vannak az itthoni/külföldi érdeklődők?
U.R.: Az a shop csak a külföldi vásárlóknak van fenntartva, a hazai webshopról hazai vásárló sosem rendelt, így megszűnt. A külföldi egy Bigcartel oldal, csak PayPal-os fizetési lehetőséggel. A helyzet az, hogy külföldre sokkal több termék megy, mint amit a hazai vásárlói kör visz haza, így nekik marad a Facebook üzenetes rendelés.Fish

 

CG.: Esetleg gondolkoztál azon, hogy megpróbálkozol más médiumokkal is – poszterekkel, esetleg képregényekkel? A mintáid nagyon részletgazdagok, és gyakran elég intenzív, “mozgalmas” pillanatokat örökítenek meg…
U.R.: Poszter néhány limitált kiadványhoz szokott lenni. Emellett matrica és kitűző ami jellemzően van. Képregényt szeretnék „Grindman” vagy valami ilyes „szuperhőssel”, de még túlságosan sok minden nincs kidolgozva belőle. Valószínűleg tele lenne belezéssel. A lényeg és egyben a nehézsége abban rejlik, hogy a vásárlói köröm mennyire értékelné ezt.

Köszönjük a válaszokat! A Grave Grinder kínálatát megtekinthetitek a hivatalos Facebook oldalon (rendelést szintén itt tudtok leadni)

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Interjú Ujlaki Richárddal, a Grave Grinder Clothing tulajdonosával"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.