Dark Harvest (2023) (Arat a kaszás)

Nem ritka esemény, hogy szerkesztőink ugyanazon film esetében teljesen ellentétes véleménnyel rukkolnak ki. Így történt ez az idén Halloweenkor a streaming kínálatában felbukkanó produkció esetében is, amely egy felemás regényadaptációként próbálta ránk hozni a frászt. A Dark Harvestben egy ősi tradíció során maszkos fiatalok üldöznek egy minden évben a kukoricaföldön újjászülető rémet, a bő termés reményében. 

Filmünk helyszínéül szolgáló déli mezőváros furcsa tradícióknak ad otthont: Halloweenkor egy csapat fiatalkorú mindenféle fegyverrel a kezében a kukoricaföld rémét, bizonyos Fűrészfogú Jacket üldözi. Céljuk nem más, mint a háromnapos szobafogságot és éheztetést követően megölni a testében csokit és cukorkát rejtő rémséget, mielőtt az a templomhoz ér; így biztosítják a jövő évi bő termést. A szörnyet kivégző nyertes pedig kap egy csomó pénzt, és egy menő verdát, amivel elhagyhatja ezt az isten háta mögött koszfészket. A tavalyi győztes, Jim árnyékában élő öccse már javában készül bandájával az idei megmérettetésre, ám időközben szaporodni kezdenek a furcsa rejtélyek…

eyescream: Ez tipikusan AZ A FILM, amelynél már az első percekben (vagy legfeljebb néhány jelenet alatt) könnyen kiszúrható, hogy egy nagy kupac instant trágya lesz. Öles logikai hibáktól hemzsegő innen-onnan összeollózott forgatókönyve láttán könnyen eszünkbe juthat például A kukorica gyermekei franchise mezővárosi hangulatának fenyegető rejtélye, vagy a nagy hajsza során életbe lépő Purge-szekvencia, azonban egyedinek vagy bármilyen sajátos ötletet felvonultató műnek egyáltalán nem mondanám. Érdektelen, felszínes, lopkodott vízió.

Kivétel nélkül, szinte az összes szereplő kellemetlen és unszimpatikus, gyenge játékukat magamat félálomba ásítva néztem, de legalább akkor jobban rágyúrtak volna erre a Fűrészfogú Jack nevű röhejes névvel illetett rémre, aki valahol a Pumpkinhead, és a Trick R Treat kis szörnye között foglal helyet, némi bizarr Nightmare Before Christmas beütéssel. Sajnos néhány jelenetben tűnik csak fel a szörny, viszont akkor legalább kissé túltolt brutalitásban jeleskedik.

Filmünk egyébként totálisan hangulatvesztett, minimális díszletek között unottan cammog előre, miközben mi nagyjából már az első harmadban gyaníthatjuk a hatalmas csattanónak szánt geget. Felesleges perceket tékozolnak el jellegtelen nagy semmikre, bezzeg a múltban gyökerező miértekre nem kapunk választ, és a háttérbe húzódott bagázs sincs semennyire bemutatva. Indokolatlan támadások és erőltetett fellépések – pl. kiéheztetett gyerekek boltosra támadása, rendőr fiatalokra lövöldöz éles lőszerrel – úsznak be a semmiből, majd felejtődnek el, mintha semmi sem történt volna.

David Slade – akinek nevéhez egyébként olyan egyáltalán nem trágya mozik fűződnek, mint a Cukorfalat, 30 nap éjszaka, de rendezett epizódokat a Black Mirror, Hannibál, Amerikai istenek szériákban is – ezt most nagyon nem sikerült, persze a forgatókönyv is bőven hibás ebben. A Misfits-maszkban vasvillával és egyéb csodás fegyverekkel rohangáló kiéhezett fiatalok mezővárosi kálváriáját én konkrétan senkinek nem szeretném ajánlani. 4/10

afiaf: Szemfülesebb olvasóink kiszúrhatták, hogy David Slade (A sötétség 30 napja, Cukorfalat) legújabb alkotása már 2022-ben szerepelt az év legjobban várt horrorfilmjei listánkon. Utána kicsit szem elől tévesztettem a projektet, így nagyon örültem amikor október közepén váratlanul felbukkant a Dark Harvest a streaming kínálatban. A film Norman Partridge 2006-os azonos című regényének adaptációja, de a cselekmény csak lazán kötődik az eredeti alapanyaghoz. Egy középnyugati kisváros tinédzserei évente halálos hajtóvadászatot folytatnak a mitikus rémálom, Sawtooth Jack ellen. A kukoricaföldekről érkező lény megölésével biztosítható a következő esztendő jó termése, a véres élet-halál harc győztese (és családja) pazar jutalmakban részesül. A történet főszereplője Ritchie, aki hivatalosan nem indulhatna a versenyen, mivel bátyja nyerte a tavalyi kiírást. Ő viszont kifogástalanul hozza a ’60-as évekbeli lázadó tinédzser szerepét, így illegálisan indulva egy olyan sötét titokra bukkan, amely alapvetően befolyásolja a kisváros lakóinak életét.

A Dark Harvest egy véres, és érdekes rémtörténet, amely A kukorica gyermekei, Pumpkinhead, Battle Royale és a Haragban a világgal sztorik egyvelegét prezentálja. Az aggasztónak tűnő stílus-kavalkád azonban kifejezetten jól összeáll, a tinik is rendben hozzák a szerepüket, a főszereplő pár között pedig működik a kémia. David Slade filmje ugyan nem fogja megváltani a világot, de számomra hangulatos választás volt Halloween hetében. Túlzott elvárások nélkül azonban kifejezetten jó lehet egy átlagos unalmas estére is.  7/10

Be the first to comment on "Dark Harvest (2023) (Arat a kaszás)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.