When Evil Lurks ((Cuando acecha la maldad)) (2023)

When Evil LurksSzerkesztőségünk minden év végén igyekszik a lehető legalaposabban felkészülni a következő esztendőben várható legjobb horrorfilmekből, és természetesen nagy elégedettség tölt el minket, ha bejönnek előzetes számításaink. Ugyanakkor kevés annál örömtelibb érzés van, amikor váratlanul bukkan fel egy igazi gyöngyszem, hiszen ki ne szeretné a kellemes meglepetéseket, főleg, ha kedvenc műfajunk alkotásairól van szó.

Demián Rugna aktuális munkája valahol ezen kategóriák között helyezkedik el. Az argentin direktor előző filmje (Terrified, 2017) a címéhez abszolút hű alkotásra sikeredett. Több évtizednyi horrorfilmes múlttal is rendesen rám hozta a frászt néha, ami manapság már kifejezetten ritkán történik meg. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy csak nagyon kevesen számítottak arra, hogy ő fogja tető alá hozni 2023 legjobb horrorfilmjét. Gondolom most sokan hitetlenkedve csóválják a fejüket, de garantálom, hogy ebben a szűk száz percben minimum két-három olyan jelenet lesz, ami hosszú időre beég az agyatokba, és nem lesz könnyű megszabadulni tőlük.

When Evil Lurks

A Shudder digitális kínálatának hála most már nem csak a világ szerencsésebb részén élőkhöz jutnak el ilyen egzotikus gyöngyszemek, a műfaj szerelmeseinek azonnal kötelező látnivalóvá tenném ezt a remekművet. Ahogy általában, ezúttal is igyekszem nem túl sok poént lelőni a sztorival kapcsolatban, mert a When Evil Lurks egyik óriási fegyvere a remekül felépített misztérium. A folyamatosan adagolt feszültség szépen lassan bekúszik a bőrünk alá, hiszen egy jó darabig mi sem tudjuk eldönteni a látottak valóságtartalmát.

When Evil Lurks

Egy távoli faluban két testvér a szomszédoknál talál egy fertőzött férfit, és elhatározzák, hogy megszabadulnak a testtől. Csakhogy ez pontosan szembe megy az „elvárt” tisztítási protokollal, így végül akaratlanul is káoszt terjesztenek el a környéken. Demián Rugna új munkája olyan, mintha a The VVitch, A kukorica gyermekei és az Ördögűző szerelemgyerekét néznénk spanyol nyelven. Pontosan így kell démonos megszállós alkotást készíteni modern köntösben 2023-ban, rád tekintek David Gordon Green!

When Evil Lurks

A film több síkon fejti ki hatását, az egyértelmű terror mögött végig ott bujkál a lokális társadalomkritika, az egyszerű emberek kiszolgáltatottsága a rendszerrel szemben. Az összes probléma forrása az, hogy a hivatal borzasztó lassan reagál egy bejelentésre, így a helyiek, a saját eszközeikkel, a maguk módján próbálnak megszabadulni a fertőzött testtől. Az elszabaduló borzalmak teljes skálájáról csak elképzelésünk lehet, ugyanis az alkotó elsődlegesen a főszereplő testvérpárra, és családjaikra fókuszál.

When Evil Lurks

Fogcsikorgató jeleneteknek így sem vagyunk híján, azt pedig csak elképzelni tudjuk, hogy az ártatlannak tűnő partizánakció milyen szörnyű hatással van a környékben élők mindennapjaira. Az ócska jumpscare ijesztgetések helyett dramaturgiailag remekül elhelyezett, hirtelen érkező, és sokkoló szcénákat kapunk, amelyek mindig adnak egy extra löketet a történetnek. Amikor azt gondolnánk, hogy ezt már biztosan nem lehet fokozni, Demián Rugna mindig rátesz egy lapáttal, egészen a nagyszerű befejezésig. Egy szónak is száz a vége, ha csak egyetlen horrorfilmet nézel meg 2023-ban, akkor a When Evil Lurks legyen az!

9/10

afiaf

4 Comments on "When Evil Lurks ((Cuando acecha la maldad)) (2023)"

 1. Vitatkozni gyüttem! 😀

  Szerintem meg ez a film egy ritka összeszedetlen borzalom. Így, hogy meg lett említve a rendező előző munkája, a Terrified, már nem is csodálkozom rajta. Az is hasonló koherensséggel hányta egymásra a rémisztőnek szánt kreténségeket.
  Nincs épkézláb történet, a színészek ripacsok, a hangulat meg ezeknek köszönhetően hamarabb vérzik el, mint egy torkon szúrt plázacica akármelyik tinihorrorban. Az emlegetett “lokális társadalomkritika” meg csak annyira van jelen, hogy a hatóság által küldött személy az első hulla… A végén látható színpadi jelenetnél pedig kevés röhejesebb megmozdulást láttam, amit nagy fináléként akartak volna leadni.
  Ha ez 2023 legjobb horrorja, akkor nagyobb a baj, mintha egy láncfűrész berregésére ébrednél.

  • Jó helyen jársz, és örülök, hogy elolvastad a cikket.
   Nem próbállak meggyőzni a fentebb leírtakról, kinek a pap, kinek a papné:)

   Nálad melyik film nyeri az ide évet?

 2. Jó kérdés – bár számíthattam volna rá, ha már ekkora arccal osztottam az észt. 😀
  Az igazat megvallva, szerintem egy igen gyatra év a mostani. Az egyetlen idei horror, amit bepasszintottam a gyűjteménybe az a ‘Cobweb’. Ezek alapján ez nyertes nálam, de hasra sem estem tőle. Szóval nem tudok magabiztosan válaszolni, rámutatva egy alkotásra, hogy lássátok feleim szümtükkel, mily csudás mozgóképek vogymuk…
  Viszont a jól ismert “olyan-iszonytató-film-hogy-kimennek-a-moziból-mert-nem-bírják-elviselni-ami-a-vásznon-folyik” kategóriában van egy jelölésem: Napóleon. Én speciel háromszor hagytam el a vetítőtermet cigiszünetre. 😀
  Amúgy azt először elfelejtettem mondani, hogy az oldal remek, szóval csak így tovább!

  • Köszönjük szépen, igyekszünk tartani a lépést:)
   A Napóleon-ból állítólag létezik egy rendezői változat, amely 4.5 órás, streamingen elérhető lesz majd. Személy szerint direkt nem néztem meg a moziban, mert jobban érdekelt a rendezői, de nem sok jót hallottam a film felől….
   A Cobweb nagyon megosztotta a szerkesztőségünket, én nagyon bírtam, nálam top 10-es horror volt idén. Hamarosan érkezik a szerkesztőségi toplistánk, csekkold majd, hátha találsz rajta olyat, ami érdekes lehet!
   Nálam ezek az idei kedvencek: When Evil Lurks (2023), Beszélj hozzám! (Talk to Me, 2022), Gonosz halott – Ébredés (Evil Dead Rise, 2023), Sikoly VI. (Scream VI, 2023), Nincs, aki megmentsen (No One Will Save You, 2023), A félelem fészke (Cobweb, 2023), Fűrész X (Saw X, 2023), Sick (2022), Nefarious (2023), Hell House LLC Origins – The Carmichael Manor (2023), Hullaadás (Thanksgiving, 2023), A halál nővére (Sister Death, 2023), Arat a kaszás (Dark Harvest, 2023), Csapatépítés (The Conference, 2023), Halványkék szemek (The Pale Blue Eye, 2022), Kopogás a kunyhóban (Knock at the Cabin, 2023), Run Rabbit Run (2023), The Last Voyage Of The Demeter (2023), és The Passenger (2023).

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.