Serial Mom (1994) (Titkos gyilkos mama)

serial mom_thumbAnyák napja alkalmából miután friss harmatos rózsavízzel meglocsoltuk édesanyánkat, nagymamánkat, és akit anyaként erre érdemesnek tartunk, ajánlott John Watersszel ünnepelni, mert Ő igazán tudja, hogy mire képes egy Titkos gyilkos mama!

A Sutphin család maga a megtestesült, kertvárosi, amerikai mintacsalád, Norman Rockwell édes álma. Az apuka megbecsült fogorvos, anyuka igazi stepfordi feleség, a gyerekek pedig tanulás mellett még dolgoznak is. Minden tökéletes, csak a kedves mama, nem szereti, ha az idillbe bárki belerondít, akkor egy kicsit zabossá válik, de semmi gond a forgatás alatt egyetlen légynek sem esett baja!

serialmom03

Nincs karakterépítés, erre azért ne számítsunk, nincs motiváció, nem tudjuk meg, hogy anyuci a menopauza miatt kattant be, vagy már előtte is gyilkolt. Egyik reggel nem tudja tovább türtőztetni magát, és elüti a matektanárt. Majd még egyszer átmegy rajta, aztán megint. Vajmi véletlenről, hirtelen felindulásról nincs szó. Aztán lassan mindenkit, aki nem a divat szerint öltözködik, vagy csak a helyére parkol, agyonüti egy báránycombbal.

searialmom02

John Watersszre, a trash pápájára lehet fújolva nézni, de már korai munkáiban is ott volt a mély társadalomkritika, és ha a levágott fejű csirke és segglyuk fuvola mögé nézünk, tetten érhetjük a tudatosságot, ahogy kifigurázza az amerikai jogrendszert, a halálbüntetést, és az egyszerű, példaként felállított polgári életet. (Zárójelben azért érdemes megjegyezni, hogy Amerikában másképp állnak a sorozatgyilkosokhoz, képesek kultuszt teremteni köréjük, hírességek lesznek, sőt bizonyos fajta példaképek, és ezt, az ugyanebben az évben bemutatott Natural Born Killers is meglovagolja.)

serialmom02

A főszereplő Kathleen Turner zseniálisat alakít (magyar szinkron annyira nem ajánlott) Akár obszcén telefonbetyár, akár szerető feleség vagy hidegvérű, kaján gyilkos, mindvégig hiteles marad, és a háttérben meghúzódó burleszk sem teszi ripacskodóvá.

Nem lehet és nem is szabad komolyan venni a Little Richard bajszú géniusz munkáját. Pusztán szórakozni vágysz, régi horror kvízt akarsz játszani? Ez a Te filmed! (Ugyanis teli van utalásokkal, filmrészletekkel) De ha nem ijedsz meg attól, ha a sorok között kell olvasnod, akkor is jó helyen jársz, mert minden ismétléssel, fel lehet fedezni valami újat.

Értékelés: 8/10

Miskei

Be the first to comment on "Serial Mom (1994) (Titkos gyilkos mama)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.