They Found Hell (2015)

theyfound_thumbEbben a fantasztikus kreatúrákkal benépesített, olcsó és némileg szedett-vedett SyFy produkcióban hozzáértő diák egy csoportja bizony megnyitja a Pokol kapuját, merthogy a szertár van annyira jól felszerelt, hogy tanári felügyelet nélkül is lehessen egy ilyen kaliberű projektet véghezvinni. A hatásvadász következmények persze önmagukért beszélnek…

Egy csapat lelkes egyetemista teleportációs kísérletet végez, aminek hatására egy lyuk keletkezik a földben és előbb elnyeli az első két hallgatót, majd a kimentésére érkező másik csoportot is. A fiatalok egy kiégett gyártelepen találják magukat mindenféle horrorisztikus kreatúrával, majd különféle (egyénre szabott) víziók időhúzó megtekintését követően végül összetalálkoznak, és együtt kezdenek menekülni, ami persze néhányuk életébe kerül. Közben pedig az egyik föld felszínén maradt srác értesíti az egyik professzort, akik a helyszínre érkezve bármiféle hatóság értesítése helyett inkább maguk próbálják meg kimenteni pokolba látogató társaikat…

theyfound_2Alig kezdődött el a film, mikor a tematika kapcsán kapásból két referenciának is beillő mozi ötlött az eszembe: Uwe Boll brutálisan fos videójáték-adaptációja, az Alone in The Dark, illetve a Film+ halhatatlan örökzöldje, A sötétség őrei. Na, filmünk valahol e kettő között foglal helyet, már ami a minőséget illeti.

theyfound_1Olcsó környezet, középszerű díszletek, valamint összecsapott fogatókönyv jellemzi, de gagyi vágásokban és felejthető színészi játékban sem okoz csalódást. Elhiszem, hogy próbálkoztak valamiféle horrorisztikus atmoszféra teremtésével, lásd: dínószerű entitások, szárnyas démon, low budget halottak, CGI-schnauzerek vagy óriáspióca (mondjuk, a többarcú hullaszedő koncepció még jól is néz ki!), csak az a gond, hogy mindegyik konkrétan egy-egy lopott tétel, ergó valamelyik már ismertebb horror-mozi jellegzetes kliséjét vették kölcsön saját ijesztgetés céljából. De ugyanezt tudnám felhozni egyes jelenetek láttán.

theyfound_5Üresjáratoktól hemzsegő hangulata vészesen hullámzik, és bár egy elgondolkodtató alapötletre épül, és némi csattanót is próbáltak a végére suvasztani, sajnos mégsem sikerült kinőnie magát egy közepesen unalmas, szerény költségvetésből felépített, Silent Hill-kópia skatulyából. (Pluszpontért pedig valaki igazán elmondhatná, miért lett trend, hogy az összes pokolban vagy purgatóriumban játszódó mozinál hőseink csak és kizárólag különféle gyárépületekben bolyonganak?!)

Értékelés: 5,5/10

eyescream

Be the first to comment on "They Found Hell (2015)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.