Igaz történet alapján – The Conjuring

Conjuring_posterHamarosan a mozikban debütál a nagy sikerű Conjuring második része és amint azt már előre tudjuk, ezúttal is állítólagosan valós események szolgálnak majd a történet hátteréül. Egyfajta ráhangolódásként úgy gondolom, érdemes áttekinteni az első részt ihlető eseményeket, így rovatunk mai epizódjában a Conjuring mögött rejlő igaz történetnek járunk utána.

A Warren-házaspár tevékenységéről már az Annabelle-ről szóló cikkben tettem említést, ezúttal is az ő feljegyzéseik alapján fogtak neki a forgatókönyvírók a mű elkészítésének. Természetesen az interneten rengeteg történetet olvashatunk, a két leghitelesebbnek tartott beszámolót Warrenék, és a szörnyűségeket átélő Perron-család tagjai osztották meg. Ezen felül támaszkodhatunk még a megcáfolhatatlan írásos bizonyítékokra, e három forrás segítségével pedig mindenki összeállíthatja a maga világnézetének megfelelő, rekonstruált történetet. Azok, akik esetleg nem látták a filmet, kritikánkat elolvashatják itt, az átláthatóság érdekében.

A történet röviden a következő: 1970-ben a héttagú Perron-família beköltözik a Harrisvile-ben található Old Arnold-birtokra. Elmondásuk szerint már a kezdetektől fogva különös jelenségeket tapasztaltak: maguktól mozgó tárgyak, különös hang- és fényjelenségek. Ahogyan azt a filmben is láthatjuk, a legijesztőbb események egy olyan entitáshoz fűződnek, akit a néhai Bathsheba Sherman kísérteteként azonosítottak. A lény kiszemelte magának Carolyn Perront, akit egyre durvább módszerekkel terrorizált a család beszámolója szerint. Állítólag még olyanra is akadt példa, mikor egy hirtelen, éles fájdalmat követően a nő egy vérző , szúrt sebet vett észre a lábán (ennek a szúrt sebnek a későbbiekben még jelentősége lesz). Az utolsó csepp a pohárban Carolyn testi és lelki gyötrődésének kicsúcsosodása volt, amit jobb híján megszállottságnak tituláltak, ez volt az a pont, amikor a család Warrenék segítségét kérte.

155e2987ac53a62169e022183f49580ffb2dedfc

Warrenék nem értettek együtt a megszállottság “diagnózisával”, ennek ellenére egy rituálé keretein belül megpróbálták “megtisztítani” Carolynt, ami nagy kínok árán sikerült is. Andrea Perron a horrorisztikus eseményekről így ír: “Életem legborzasztóbb éjszakája volt, amikor azt hittem látni fogom anyámat meghalni. Olyan hangon beszélt, amit korábban soha nem hallottunk és olyan nem evilági erőt láttunk, ami több, mint hat méterre dobta őt..” A család hajmeresztő történetét egyébként Andrea a House of Darkness House of Light című könyvében meséli el részletesen. Most, hogy nagyjából tisztában vagyunk az állítólagos eseményekkel, lássuk, milyen háttérinformációk birtokába juthatunk némi keresgélés után.

fbgpr

Mint minden híressé vált történet esetében, itt is rengeteg vadhajtással találkozhatunk, amik az eredeti sztori feltuningolása útján jöttek létre, pusztán az emberi fantázia szüleményeként. Úgy gondolom, legegyszerűbb ha a “főgonosz” szerepét betöltő Bathsheba Sherman élettörténetének járunk utána először. A Perron család által “bemutatott” Bathsheba egy kétes renoméval rendelkező asszony, aki elszigetelten élt férjével, a külvilágtól visszahúzódva. Magányos életét felbolygatta a per, amelyben megvádolták azzal, hogy saját csecsemőjét a Sátánnak áldozta, méghozzá úgy, hogy a babát egy kötőtűvel fejenszúrta (emlékezzünk a szúrt sebre Carolyn lábán), a vádat azonban bizonyítékok hiányában ejtették. Bathsheba 3 gyermeke közül egyik sem érte meg a négy éves kort, az asszony pedig 1885-ben felakasztotta magát egy fára, a történet szerint pedig holtteste szinte kővé dermedt. Andrea Perron könyvének promotálása során ismertté vált az a kép, amely az állítólagos Bathshebát ábrázolja, arcán egy orvosi maszkkal.

bgnst

A hangzatos történet után, nézzük, mi az, amit biztosan tudunk Bathsheba Shermanról. A nő 1812-ben született, Bathsheba Thayer néven, 1844-ben pedig hozzáment Judson Shermanhez, akinek később felvette a nevét. A házaspárnak négy gyermeke született, akik közül egyetlen élte túl az első éveket, ez azonban az akkori egészségügyi rizikókat tekintetbe véve korántsem volt egyedülálló eset. A kötőtűs gyilkossággal kapcsolatos perre egyelőre nem sikerült írásos bizonyítékot találni, csakúgy, ahogyan egyéb, boszorkányság vádjára utaló nyomokat sem. 1885-ben bekövetkezett haláláról A.H.Granger, baptista vallású miniszter is megemlékezett, valamint a helyi újságokban is említést tesznek róla – a halál okaként ebben az esetben agyvérzést említenek.

Az ellentmondásos történeteket olvasva joggal merülhet fel a kérdés, mi is történt valójában? Annyi biztos, hogy Bathsheba Sherman köztiszteletben álló asszony volt, hiszen finoman szólva is valószínűtlen, hogy az 1800-as években (amikor az egyháznak jóval erősebb beleszólása volt a közügyekbe) ilyen színben tüntettek volna fel egy olyan nőt, akinek az esetében felmerült volna a Sátánnal való cimborálás. Szintén Bathsheba boszorkány-mivolta ellen szól a tény, hogy a település temetőjében helyezték végső nyugalomra néhai férje és gyermekei mellé, ami igencsak ellentmond a nő megítélését illetően. Még egy dolog, ami kiemelendő a történettel kapcsolatban, mégpedig, hogy a Sherman-birtok NEM azonos a filmben és a könyvben szereplő Old Arnold-birtokkal, utóbbi területén Bathsheba pedig sosem élt.

1895.jpg

f0398a11399a22d08cddea6438089fa3

A Perron-család ma is élő tagjai kitartanak amellett, hogy az Andrea Perron által írt könyvben szereplő történet az igazságnak felel meg, anyjukat valóban egy rejtélyes, gonosz erő terrorizálta. Az egyik leghitelesebb, paranormális jelenségeket kutató párosként elhíresült Warren-házaspár még életben lévő tagja, Lorraine váltig állítja, hogy a Conjuring hiteles bemutatása az eseményeknek, sőt még tanácsadóként is segédkezett a forgatáson James Wan rendező mellett.

Hogy mi történt valójában, senki sem tudja biztosan. Egyesek szerint az egész történet puszta kitaláció, aminek célja az anyagi haszonszerzés, mások hisznek Perronéknak, de akadnak olyan elképzelések is, amelyek valahol a két verzió közt rejlik az igazság. Mi van akkor, ha valóban történtek jelenlegi ismereteink alapján megmagyarázhatatlan események a Perron-család háza táján, Warrenék valóban paranormálisnak mondott jelenségeket próbáltak feltérképezni és kontrollálni? Azt hiszem, mindenkinek összeállhat a fejében egy neki tetsző verzió, a teljes igazság megismerésére azonban még várnunk kell. Hamarosan érkezik a Conjuring második része, amely szintén Warrenék beszámolóin nyugszik, természetesen a jövőben azt a történetet is górcső alá vesszük majd…

(Absvrd)

Értékelés

Film: 9/10

Háttértörténet: 5/10

A The Conjuring (Démonok között) című filmről szóló írásunkat az alábbi linken elolvashatjátok ITT

Be the first to comment on "Igaz történet alapján – The Conjuring"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.