The Bay (2012)

The_Bay_(film)A 2012-es The Bay egy érdekes témát dolgoz fel kreatív és hatásos megoldásokkal. A horror műfaján belül egészen kicsi arányban fordulnak elő olyan alkotások, amelyek aktuális, hétköznapi problémákat boncolgatnak és még ezek közt is elenyésző mértékben – személy szerint más példát nem is tudnék felhozni- találhatunk olyan filmet, amely a környezetszennyezés okozta következményekre akarja felhívni a figyelmet – nem is akármilyen módon…

A történet egy kiszivárogtatott sztorit mutat be, amit mindeddig a nyilvánosságtól igyekezett elzárni az amerikai kormány. Eszerint 2009-ben, Maryland partjainál egy Chesapeake Bay nevű kisvárosban egy pusztító, agresszív fertőzés kezdte el szedni áldozatait. A kór eredete összefüggésben volt a környezetszennyezéssel, mivel a különféle ipari tevékenységek hatására olyan anyagok kerültek bele a vízbe, amelyeknek hatására egy genetikailag mutálódott parazita jött létre. Az élősködő kezdetben csak a halállományt és a vízben élő állatokat kezdte megtizedelni, azonban hamarosan újabb, nagyobb gazdatestek után nézett, ennek szerepét pedig a környéken élő emberek töltötték be. Ezt az eseménysort mutatja be a film több szemszögből is, TV-s anyagok, rendőrségi archívumból származó felvételek, civilek által készített felvételek formájában. A fő cselekményszálat egy fiatal riporternő által készített személyes beszámoló jelenti, amely keretet ad magának a történetnek.

The-Bay

A The Bay-ben nincsen túl sok köznapi értelemben vett horror, sem jumpscare-ek, sem semmi olyan, ami egy átlagos horrorfilmet jellemezhetne. Van azonban benne mondanivaló, és nem nélkülözi a realizmust sem, ami a mai felhozatalt tekintve szinte kuriózumnak is számíthat. A bemutatott képsorok közel állnak egy fiktív katasztrófa hiteles bemutatásához, emiatt, bármennyire is más témát dolgoz fel, elsőre a sokkolóan realista Poughkeepsie Tapes ugrott be filmnézés közben. Kiválóan ábrázolja az emberi természetből fakadó különböző reakciókat, ki racionálisan, ki pánikolva, egyesek pedig a végsőkig kétkedően próbálnak megküzdeni a hétköznapinak nem nevezhető helyzettel. A film erőssége egyben a gyengesége is lehet, hiszen a realizmusra való törekvés olykor vontatottá tette a cselekmény előrehaladását, bár ezt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy ez mennyiben hat negatívan az összképre.

hero_EB20121107REVIEWS121109991AR

A Bay továbbá egy apró kis gondolatébresztőként is szolgálhat, hiszen úgy gondolom, legfőbb mondanivalója közé tartozik az ember mértéktelen és felelőtlen környezetpusztító tevékenysége. A különböző ipari vállalatok mindent megpróbálnak eltussolni, mindenkit igyekeznek pénzzel elhallgattatni, a nem megvásárolható ellenfeleiket pedig lejáratni a nyilvánosság előtt. A film pontosan ezt a jelenséget igyekszik bemutatni, kiegészítve egy olyan fikcióval, amely, tekintve napjaink helyzetét, korántsem tűnik annyira irreálisnak, többszöri végiggondolás után. Természetesen a legnagyobb veszélyt a valóságban nem egy esetleges mutáns faj jelentené, nem szükséges ilyen jellegű helyzet ahhoz, hogy az emberek a közeljövőben megtapasztalják, hogy a természettel szemben nem lehet a végtelenségig büntetlenül haladni.

Értékelés: 8/10

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik szeretnének egy aktuális, globális szintű problémát boncolgató filmet, amely nem nélkülözi a horrorisztikus elemeket sem. Realista stílus rajongói előnyben.

(Absvrd)

youtube-logo       imdb-share-logo       

 

Be the first to comment on "The Bay (2012)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.