Másodvélemény: Démonok között 2. (The Conjuring 2, 2016)

Conjuring2_thumbA 2000-es évek elején több olyan fiatal rendező is felbukkant, akiktől a horror rajongók azt várták, hogy idővel egy lapon emlegethetőek lesznek majd a műfaj nagymestereivel. Az előző évtized egyik legjobb horrorfilmje vitathatatlanul a Fűrész, amit ugyan felemás folytatások követtek, de egyértelműen kijelenthető volt, hogy a maláj származású James Wan munkásságát érdemes figyelemmel követni. Én is így tettem és nagy örömmel konstatáltam, hogy a direktor szépen haladt tovább az úton (Dead Silence, Insidious), képes volt eredetiséget vinni a műfajba, de végig megmaradt a klasszikus formulák mellett.

2013 jelentette az áttörést számára, hiszen mindkét rendezése (The Conjuring, Insidious – Chapter II) igazi kasszasiker lett (500 millió dolláros bevétel 25 milliós gyártási költséggel szemben), ráadásul a Démonok között volt az év egyik legjobb horrorfilmje. Így nem véletlen, hogy a folytatás igen előkelő helyen szerepelt az idei év megnézendő horrorfilmjeinek listáján, amit néhány nappal a premier után sikerült is moziban abszolválni. Hogy ne haljon éhen, a két film között ujjgyakorlatként levezényelte a Halálos iram aktuális epizódját, de természetesen visszatért kedvenc műfajához. A sztori ezúttal is megtörtént eseményeken alapul, Ed és Lorraine Warren (Patrick Wilson, Vera Farmiga) paranormális nyomozók, akik a ’70-es évek végén életük egyik legnagyobb kihívásával néztek szembe.

conjuring0

Egy kis amityville-i kikacsintás után már London utcáin járunk, ahol a Hodgson család élete fordul fel fenekestül egy kopogó szellemnek köszönhetően. Az enfield-i poltergeist története az egyik legjobban dokumentált paranormális jelenség, így a sztori valóban megtörtént eseményeken alapul, a stáblista alatt eredeti fényképek és felvételek is bemutatásra kerülnek. Wan nem titkoltan nagy rajongója az oknyomozó páros eseteinek, amik szerencsére kiváló alapanyagot nyújtanak egy klasszikus, ijesztgetős horrorfilmhez. Peggy egyedül neveli négy gyermekét, a nehéz anyagi helyzetben lévő család összetartását természetfölötti erő teszi próbára. Janet, a fiatalabbik lány alvajárása kezd eldurvulni, még a megérkező rendőrök is pap bevonását javasolják.

MK1_5074.dng

A nagy média felhajtás miatt a katolikus egyház először meg akar bizonyosodni, hogy nincs csalás a háttérben, így felkérik a Warren-házaspárt, hogy megfigyelőként mondják el a véleményüket a látottakról. Az egyszerűnek ígérkező ügy nem várt fordulatok sorát tartogatja, a plakátokról már ismerős apáca igen erős közreműködésével. James Wan mindent tud a horrorfilmekről, így ezt a kopogó szellem/démoni megszállás vonalon mozgó sztorit is rutinszerűen levezényli. A különbség csak annyi, hogy nála az átlagos teljesítmény is simán átlag feletti a zsáner rendezőinek tekintetében, így a csalódás ki van zárva. A történetvezetés, a feszültség felépítése, az atmoszféra, a fényképezés és a színészek is nagyon jók, ráadásul félelmetes jeleneteknek sincs híján a film.

conjuring2

Ahogy az első rész megkapta a maga spin-off filmjét az Annabelle személyében, úgy ez az epizód sem ússza meg. Már bejelentették, hogy The Nun címmel érkezni fog az apáca története, ami reméljük, hogy sokkal jobban fog sikerülni, mint az elátkozott baba roppant gyenge előadása. Nem kell nagy jósnak lenni, hogy lássuk pár év múlva érkezik majd a harmadik rész is, hiszen a bemutató hétvégéjén csak az USA-ban kitermelte a 40 millió dolláros költségvetését, amivel minden idők legjobb horrorfilmes nyitányát produkálta. Jelenleg közel 300 millió dolláros bevételnél tart a világ mozipénztárainál. Ugyan valamivel gyengébb, mint elődje, de erősen ajánlott darab a műfaj szerelmeseinek.

8/10

afiaf

 

 

 

Conjuring 2 trailer

Conjuring 2 IMDb

Be the first to comment on "Másodvélemény: Démonok között 2. (The Conjuring 2, 2016)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.