Passengers (2016) (Utazók)

pass150Óvatos várakozással, de azért kíváncsian tekintettem az Utazók elé. Chris Pratt és Jennifer Lawrence esetében gyaníthattuk, ez nem egy feszült sci-fi, esetleg egy moralizálós karakterdáma lesz, hanem egy romantikus töltetű fantasztikus film, melynek úgyis happy end lesz a vége. A probléma az, hogy Morte Tyldum műve mégis megpróbált több lenni ennél. A kritika nyomokban kisebb spoilert tartalmazhat!

Az Avalon űrhajó több ezer emberrel a fedélzetén megindult az új világ felé. Ám nem sokkal az út megkezdése után Jim hibernáló kabinja meghibásodik, a cél elérése előtt 90 évvel pedig a férfi ott találja magát egy teljesen üres űrhajón, a biztos halál felé vezető magányos úton. Te mit tennél ilyenkor? Öngyilkos lennél, esetleg átvegetálnád életed hátralévő részét? Esetleg a morális gátakat átszakítva felébresztenél valakit, hogy ne legyél egyedül? Mindez tulajdonképpen mindegy is, Jim ugyanis nem ok nélkül ébredt fel!

passengers 2

A film első fele egészen élvezhető volt. Ám nagy kérdés számomra, hogy mi is akart lenni. Ha egy karakterdráma, ahol Chris Pratt civódása és moralizálása kellett volna vigye a vezérfonalat, akkor mondjuk Tom Hanks Számkivettetjéhez képest finoman szólva is “nem jött össze” a dolog. Egyszerűen Pratt kevés ehhez a szerephez, így inkább a szórakoztató jeleneteknek volt csak értékük, mintsem annak a néhány percnek, amíg eljut a döntésig.

De tulajdonképpen Jennifer Lawrence karaktere is teljesen hiteltelen volt nekem. Ez a folyamatos visítozás, bárgyú tekintet és a “nem baj, hogy felkeltettél, szétzúztad az álmaimat és tönkretetted az életemet, hiszen te vagy Star Lord, ezért úgy imádlak” hozzáállás rendkívül idegesített. És akkor el is jutottunk a film legfontosabb problémaköréig, Jim tettéig. Mondanám, hogy ez a témakör csak megfűszerezi a sci-fi vonulatát, de nem. Fantasztikus elemek és látványos jelenetek nagyon csak elvétve vannak a 120 perc alatt.

passengers1

Őszintén sajnálom, hogy manapság már el lehet adni egy filmet két ismert színésszel, noha a darab nélkülöz minden izgalmat és tele van szórva klisékkel. Sajnos az Utazók idegesítően kiszámítható lett és ahogyan eyescream barátom fogalmazott, nem más, csak egy “Titanic-sztori az űrben”. Messze van a sci-fitől, így nem szívesen írtam róla, de ha esetleg valaki randifilmet keres, annak jó lesz.

Értékelés: 3/10

(Varin)

imdb-share-logo youtube-logo

Be the first to comment on "Passengers (2016) (Utazók)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.