Dark Tower (1989) (Sötét torony)

darktower_thumbNem, ez még véletlenül sem Stephen King eposzi hosszúságúra nyújtott hétkötetes fantasy-füzérének oly régóta várt mozis adaptációja – ez mondjuk már eleve a dátumból ki lehetne következtetni, aki egy kicsit is figyelmesebben olvas -, hanem egy amerikai-angol-spanyol koprodukcióban készült természetfölötti thriller, melyben rejtélyes gyilkosságok történnek egy újonnan épülő barcelonai toronyházban.

Egy ablakmosó leli szörnyű halálát a filmünk központi helyszínéül szolgáló toronyházban, majd pedig egy biztonsági tag következik. Bár Randall nevű, biztonsági konzultánsként dolgozó főszereplőnk nem igazán szeretné elvállalni az ügyet, csakhamar azon veszi észre magát, hogy neki kell felgöngyölítenie a rejtélyes haláleseteket, főleg miután nyomozótársa látszólag megbolondul és lelő néhány az épületben dolgozó alkalmazottat.

darktower_1

Mivel a nyomozás látszólag nem tart sehova, viszont furcsa látomásai támadnak – amikben közös elemként mindig felbukkan a munkamániás özvegy, bizonyos Carol Page nevű építtetője -, elmegy tehát malackához Max haverjához ötletelni, hogy mégis mi lehet ez. Max egy nyughatatlan léleknek tulajdonítja a baleseteket, de többet ő sem tud nyújtani, így ő is elmegy a haverjához. A végén pedig hármasban térnek vissza az épületbe megoldani a rejtélyt…

darktower_3

Filmünk természetfeletti, misztikus mivolta már szinte az első percekben érezhető, akárcsak az itt-ott bekacsintó mediterrán hangulat – ez utóbbi külső képeket egyébként Barcelonában vették fel. Maga az alapszituáció meglepően hasonlít a Lift nevű holland (majd később a fiatal Naomi Watts főszereplésével készült amerikai remake) produkcióra, s míg ott egy felfoghatatlanul ostoba marhaságra futtatják ki a filmet, itt egy viszonylag elfogadható a csattanó – bár a felétől nagyjából sejteni lehet a végkifejletet.

darktower_2

Horrorisztikus mivolta leginkább csak sejtető, helyette a kiváló zenei aláfestéssel kimunkált feszültség dominál, némi krimiszerű hangulattal vegyítve. Mivel nem egy mai filmről beszélünk, óhatatlanul is zavarva ejthetik az embert az ósdi trükkök vagy a túlnyújtott jelenetek, de szerintem nem annyira vészes a végeredmény.

Értékelés: 6/10

eyescream

imdb-share-logoyoutube-logo

Be the first to comment on "Dark Tower (1989) (Sötét torony)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.