Dead Calm (1989) (Halálos nyugalom)

Az ausztráloktól láttunk már jó néhány ötletes és kiváló alkotást. Ezért gondoltam, hogy körülnézek a vizeiken, hátha régebbi darabot is sikerül találnom, amelyről esetleg még nem készült kritika. Így bukkantam rá a Halálos nyugalomra, mely nem akármilyen szereplőket vonultat fel. Egy kellemesen hátborzongató utazásra invitállak benneteket az óceánra.

Rae (Nicole KidmanDogville, Pánikszoba, Más világ, Tágra zárt szemek, Bűvölet) szörnyű autóbalesetet szenved, melyben elveszti kisfiát, és csak magát tudja hibáztatni érte. Szerencsére férje, John (Sam NeillJurassic Park, Az őrület torkában, Halálhajó, Ómen 3) nem így gondolkodik, és hosszú vitorlázásra viszi feleségét, hogy távol lehessenek a világ zajától és csak egymással foglalkozhassanak. Ahogy a vizeket róják, egy fekete szkúnerre lesznek figyelmesek, mely láthatóan bajban van. Egy férfi, Hughie (Billy ZaneLopakodók, A báránysültek hallgatnak) evezik feléjük eszeveszetten, majd a hajóra feljutva a fedélzetközbe menekül. Elmondja, hogy szörnyű napokat élt át, mert társai sorra elhulltak egy rettenetes betegségben, ráadásul éppen süllyedőben voltak, mikor rátaláltak. John kissé bizalmatlan a mesével szemben, így úgy dönt, hogy ha már Hughie nem hajlandó visszatérni a bajbajutott szkúnerre, akkor egyedül nézi meg, hogy mi történhetett. Arra azonban nem számol, hogy hiába zárta be a férfit, míg felfedezi a szörnyű igazságot a másik vízi járművön, addig a saját vitorlásán elszabadul a pokol.

Vérbeli óceáni thrillert kaptunk a rendezőtől, Phillip Noycetól, aki zseniális művet választott ki megfilmesítésre. A hangulata tényleg hátborzongató és fordulatos, a színészek pedig nagyon jól eltalálták a figurát. A ’80-’90-es években gyakoriak voltak az ilyen témájú utazós horrorok, melyekben nem mindig volt egyértelmű, hogy ki és milyen módon képes majd túlélni a kalandot. A klisék ellenére azonban a történet szerintem elég jól élvezhető, és nem fogunk unatkozni a megtekintése alatt.

Többet nem igazán lehet írni a filmről, mert a feszültség folyamatosan jelen van, egészen az utolsó pillanatig. Annak ellenére, hogy viszonylag rövid a cselekmény, állandó megpróbáltatások várnak mindhárom szereplőre. Emiatt melegen ajánlom mindenkinek, aki kedveli az ilyesféle borzongást.

Értékelés: 6/10

imdb-share-logoyoutube-logo

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Dead Calm (1989) (Halálos nyugalom)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.