In an Old Manor House ((W starym dworku czyli niepodleglosc trójkatów)) (1984)

Ha valaki igazi gótikus stílusú horrorfilmre vágyik, akkor próbáljon szerencsét ezzel a lengyel művel, amire bukkantam. Az In an Old Manor House visszarepít minket a romantikus és groteszk kísértethistóriák világába, mégis úgy érzetem magam, mintha Anne Rice egyik alkotását keresztezték volna Woody Allen munkásságával, amiből egy kicsit képtelen történet született. Hogy ez jó vagy inkább rossz, kivételesen rátok bízom, hogy eldöntsétek.

Anastazja vérbeli csábító kéjenc nőszemély. Nem elég, hogy mostohafiára veti ki a hálóját, de miután férje tetten éri és agyonlövi őt, képes visszatérni a sírból is, hogy borsot törjön a férfiak orra alá. Jezory viszont tökéletes iskolapéldája annak a pasinak, akit a farkánál fogva rángatnak a nők. Miután szeretett mostohaanyja meghal, már nem akar vele összeházasodni, hiába tért vissza a halálból, inkább Annette Nevermore lesz vonzó számára, aki frissen özvegyült meg és a változatosság kedvéért szintén rokon. Igazi groteszk jelenetnek lehetünk tanúi, amikor Anastazja szelleme visszatér a vacsoraasztalhoz, ahol hármasban ülnek, és egyszerre flörtöl volt szeretőjével, és vallja be, hogy gyakorlatilag a háztartás minden férfitagjával volt már viszonya. Hogy ez a képtelenség folytatódjon, Anastazja azt is bebizonyítja, hogy tőle bizony nem könnyű megszabadulni, egyszerűen le se lehet lőni.

A film abszurditása nem ismer határokat, mellyel növelik az In an Old Manor House gótikusan erotikus és horrorisztikus beütését. Nem könnyű követni a szereplők párbeszédét, hiszen az egész olyan, mintha valamilyen álomvilágba csöppentünk volna. Néhol úgy érzetem, hogy a rendező, Andrzej Kotkowski túl sok Shakespearet olvasott, más helyeken pedig inkább szláv regények hatását véltem felfedezni. Annyi biztos, hogy megvan a sajátos hangulata, amely vagy megtalál bennünket, vagy halálra unjuk magunkat. Én sajnálatos módon nem nagyon voltam képest élvezni az In an Old Manor House atmoszféráját, bár nagyon próbálkoztam, hogy elkapjon a gótikus beütés és a finomabb horror.

Inkább olyanoknak tudom ajánlani, akik nehezebb műre vágynak, ahol főleg a kísérteties hangulati elemeket találják meg, nem pedig a lélektani benyomásra kíváncsiak, vagy egy esetleges érdekesebb mondanivalóra. Aki esetleg rájött, hogy mit akarnak jelenteni ezek a groteszk és perverz, illetve bizarr jelenetek, ne legyen rest, és mondja el nekünk.

Értékelés: 4/10

imdb-share-logo

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "In an Old Manor House ((W starym dworku czyli niepodleglosc trójkatów)) (1984)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.