Beyond the Limits (2003)

Megígértük, hogy olyan irányba is igyekszünk elkalandozni, amelybe magunktól nem mentünk volna, de a ti ajánlásotokat figyelembe véve elindultam Németország felé, ahol a Beyond the Limits című gore-ra bukkantam. Aki szeretik az ilyesféle műveket, most bizonyára megörülnek neki, hogy előtúrtam a múltból ezt a művet, mert bizony kimondottan érdekesnek találtam.

Paul Pattuchi (Joe CookHoltak Légiója) régi motoros a maffiában, de most valami olyasmivel vádolják, amit sosem követett el. Ráadásul a szemetek kinyírták a csaját is, ezért felbérel egy pár embert, hogy készítsék ki azt, aki bemártotta őt a főnökei előtt. Jimmie Levinson (James Matthews-PyeckaLegend of Hell, Garden of Love) lakásán ezért megjelenik egy férfi, aki követeli, hogy adja át neki, azt, amiről azt állítják, hogy Paul nyúlta le. Azért küldték ide, hogy szállítsa le a tárgyat, arra azonban ő sem számít, hogy egy gengszter parti kellős közepébe téved. Ráadásul befutnak a bosszúszomjas Paul emberei is, így kisebb parázs-mészárlás indul meg a békés családi otthonban.

A messzi középkoriban a kegyetlen inkvizítor, David Deming és lelkes társa, Tom Brewster (Russell FriedenbergHoltak Légiója) örömüket lelik abban, hogy eretnekeket kutassanak fel, kínozzanak halálra, majd nyilvánosan kivégezzék őket. Egészen addig, amíg valami furcsa ereklyére nem bukkannak, amely kimondottan hívogatja őket, hogy folytassák áldásos tevékenységüket. Nyilván egy buzgó inkvizítor idővel magára haragíthat olyan személyeket is, akik aztán bosszút szeretnének állni egy kedves ismerősük elvesztése okán.

Láthatjuk, hogy egyik mesterség sem sétagalopp, no de mi közük van nekik Vivian-hez, a fiatal újságírónőhöz, aki gyanútlanul interjút szeretne készíteni az egyik legősibb temető gondnokával, Frederick-kel (Christopher KriesaA pusztítás hírnöke, Álnokok és elnökök, Az ember, aki ott se volt). Ez a rejtély meglehetősen bonyolultnak tűnik első olvasatra és ebből a szempontból a Beyond the Limits leginkább egy Mesék a Kriptából epizódra hasonlít. A történetek, melyeket elmesél nekünk Frederick, igazán hátborzongatóak, némileg tanulságosak a korra vonatkozóan, vagy legalábbis a mesterségek veszélyessége tekintetében. Mégis van egy dolog, amely összeköti az eseteket, de ezt bizony nektek kell majd kiderítenetek.

Teljesen gyanútlanul ültem le Olaf Ittenbach (Legend of Hell, Holtak légiója, Garden of Love) műve elé, fogalmam sem volt, hogy igazán mire számítsak. A furcsán összefűzött jelenetek elsőre nyilvánvalóvá tették számomra, hogy technikailag nem kimondottan profi alkotásról van szó, de azt leszámítva, hogy a megoldások néhol nem túl realisztikusak, a kivégzések, a kínzások roppant kreatívak, nem ragadnak le egy unalmas sémánál. Fantasztikus, hogy milyen könnyen párhuzam vonható a maffia és az inkvizíció módszerei között. Hiszen mindkét esetben az erőfitogtatás, az elrettentés a cél, így érdemes eltúlzottnak és brutálisnak lennie az erőszaknak. Ez a rész pedig tényleg lágyan belesimul a Beyond the Limits hangulatába.

Emiatt merem ajánlani a műfaj rajongóinak, mert mindenki megtalálhatja benne, amire vágyik. Kellemesen okkult történet, kis gengszter-sztori, némi múltidézés gore inkvizíciós jelenetekkel, felemás színészi teljesítménnyel megfűszerezve. Talán ez lesz az egyik gyenge pontja a műnek, de ez ne tántorítson el senkit attól, hogy megismerje a rendező filmográfiáját.

Értékelés: 7,5/10

imdb-share-logoyoutube-logo

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Beyond the Limits (2003)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.