Okkultizmus 2 – De Vermis Mysteriis

Nem halott az, ami fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön. Nem, ezt nem Hujber Feri mondta, viszont, könnyen felismerhetitek, ha Lovecraft történeteket olvasgattok. Egy igazán releváns kultusz világában varázskönyvekből sosem elég, a Necronomicon mellé kellet még egy-két “hiteles” forrás.

A féreg rejtelmeiként lefordítható varázskönyv számos Lovecraft novellában található, ugyanúgy a Cthulhu hiteles forrásai közt szerepel, mint a korábban már tárgyalt Necronomicon. A könyv érdekessége, hogy szinte kizárólag latin nyelven íródott, viszont van egy nagyon fontos különbség a Necronomiconhoz képest. A De Vermis Mysteriis nem Lovecraft agyszüleménye, hanem szintén horror és science fiction író, Robert Bloch “gyermeke”. Bloch mentorának tekintette Lovecraft-et, és szerencséjére a Mester tetszését elnyerte a Shambler From the Stars c. novella (A csillagvámpír), és így a varázskönyv végleg belekerült a Cthulhu világába. Bloch eredetileg angol címként hivatkozott erre az elátkozott könyve, Lovecraft ötlete volt a latinosítása.

A könyv latin szövegei alapvetően nem evilági lények megidézéseit taglalja, külön kasztokba szedve a Hercegeket, familliárisokat, és az ősi Istenségeket (pl. a jól ismert Nyarlathotep Egyiptom legősibb isteneként van számon tartva). Többnyire szövegtörzsek kísérik egymást véget nem érő oldalakon keresztül, a kántálások pontos végrehajtásáról nem szól utasítás. Ebben a tekintetben a Necronomicon kidolgozottabb mű, viszont ne felejtsük el, hogy egyik sem valódi. Gondosan kidolgozott, ügyesen elültetett kitalációk, melyek a mai napig releváns alkotások, és elnyerték helyüket az irodalom örökzöldjeik közt. Érdekesség gyanánt nézzünk pár példát, ahol találkozhatunk még a Féreg rejtelmeivel:
– Stephen King (Jerusalem’s Lot)
– Hellboy film
– Alone in the Dark (1992) videójáték,
– Doctor Who
– Tini Nindzsa Teknőcök
– együttesek számai, további filmek, novellák, stb… hosszú lenne a lista.

Természetesen ezt a könyvet is kiadták mindenféle szépen kidolgozott jelekkel és pentagrammokkal, sőt, pár olvasói értékelés szerint ez a valódi fekete mágia maga. Ne dőljünk be ilyeneknek, ha nincs Cthulhu gyűjteményetek, nem is lesz szükségetek rá.

A következő számunkban már elhagyjuk a fikció világát, és elkezdjük sötét utunkat a Vörös Sárkányként is ismert Grand Grimoire-al. Innentől kezdve nincs mesebeli hókuszpókusz, hanem igazi hókuszpókusz lesz, szóval kössétek fel a talizmános gatyátokat.

                                                     Plüssmackót, vagy plüsscthulhut vennél a gyermekednek?

Ki tudja, lehet, hogy Lovecraft végig tudott valamit, és még mindig él…valahol. Hiszen tudjuk: nem halott az, ami fekszik örökkön… Lehet, hogy a mai napig Bloch-kal együtt odaát várják, hogy megnyíljon egyszer az a portál, és ők is végre hazatérjenek a Nagy Öregekkel. Ki tudja… Addig is, kellemes estét mindenkinek!

^(;,;)^    (Cthulhu smiley)

levyathan

1 Comment on "Okkultizmus 2 – De Vermis Mysteriis"

  1. Van már 3. rész? Ha nincs,mikor lesz? Ha van, hol találom meg?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.