Mardock Scramble (2010, 2011, 2012)

Mardock ScrambleRengeteg sci-fi anime létezik, bár viszonylag kevés az igazán kiemelkedő alkotás közülük. Persze sorozatokban sokkal könnyebben akadunk gyöngyszemekre, de azért film kategóriában is vannak nagyon erős művek. Itt elsősorban a 2000 után készült animációkról beszélek, ugyanis sok esetben sikerült átesniük a ló – számomra – rosszabbik oldalára, és túlságosan erőltették a CGI-t, ami bizony gyakran a minőség rovására vált. A most bemutatásra kerülő Mardock Scramble három egyórás filmepizód vérbeli cyberpunk sci-fi, erős horror beütésekkel.

Mardock Scramble: The First Compression (2010)

Mardock Scramble

Rune Balotnak nem volt könnyű gyermekkora, hiszen az apja már 12 évesen magáévá tette, amely cselekedetéért a bátyja fejbe is lőtte a hitvány szülőt. Itt nem álltak meg a megpróbáltatásai, egyenes út vezetett a prostitúció felé, és a zavart lány végül Shell Septinos védelmező, szerető karjai közé menekült. Azonban nem sejtette, hogy csapdába sétált, mert a multimilliomos férfinek nem az első áldozata lesz az immár 15 éves Balot. Több fiatalkorúval és nővel is végzett már, ha rájuk unt, ráadásul nagyon egyszerűen megoldotta azt, hogy soha ne lehessen ezért felelősségre vonni. Minden esetben eltüntette az össze bizonyítékot, sosem hagyott elvarratlan szálakat, egyedül a renegát Dimsdale Boiled ismeri szörnyű titkát. Még önmaga sincs tisztában azzal, hogy miket követhetett el, ugyanis a mészárlások után emlékeit gyémántokká formázva kinyerette, majd véglegesen töröltette a saját agyából azokat. E módon sosem lehet elítélni, hiszen Shell tényleg nincs tisztában azzal, hogy mit tett. Utoljára éppen Balottal játszadozik egyet, mielőtt rágyújtaná az egész limuzint.

Mardock Scramble

Dr. Easter a katonaság egy speciális divíziójának dolgozik, valamint az igazságszolgáltatásnak. Különleges technológia kifejlesztésében vett részt, amelynek célja az emberi élet védelme és megőrzése. Ez a Scramble 09-es program. Régóta figyeli Shell gyanús ténykedését, azonban sosem talált rá bizonyítékot, hogy ő állhat az eltűnések, illetve öngyilkosságok hátterében, melyek egyre gyakrabban fordulnak elő és elsősorban olyan fiatal lányokat érintenek, akik a mélyebb rétegekből származnak. Szerencséjére jelen van az ominózus eset megtörténtekor, és legkiválóbb ügynöke, Oeufcoque Penteano idejében figyelmezteti rá, hogy meg tudja menteni a lány testét a teljes pusztulástól.

Mardock Scramble

Balot új, regenerált testben ébred, melyre egy technológiai újítás, mesterséges bőrréteg került, az eredeti elszenesedése miatt. Emellett pedig új tulajdonságokra tett szert a lány, melyet nagyjából magának kell felfedeznie. Azért van egy segítőtársa, a fent említett Oeufcoque, aki eredetileg egy genetikailag felturbózott aranybundájú egér. Legalábbis származását és első külsejét tekintve annak tűnik, de Oeufcoque sokkal többet tud, mint egy egyszerű rágcsáló. A mutációjának köszönhetően egyrészt képes bármilyen elektronikába behatolni és átvenni felette az irányítást, másrészt limitáltan bármilyen alakot képes felvenni, a tárgy minden tulajdonságát birtokolva. Avagy lehet paróka a fejeden, de akár gépkarabély is a kezedben. Szóval viszonylag hasznos kis partner, persze vannak korlátai, például nem gyilkolhat.

Mardock Scramble

Hamar világossá válik, hogy Balot életben tartásának valódi indítéka az, hogy a bíróság előtt tanúként jelenhessen meg, és végre lecsukhassák a rohadék Shellt. Viszont, ahogy a fentiekben már ezt kifejtettem, nincs egyszerű dolguk, mert számtalan akadállyal kell szembenézniük, és bizonyítékkal kell alátámasztaniuk a lány meséjét, mert anélkül nem sok jóval kecsegtethet számukra az ítélet.

animenewsnetwork.com 200.62youtube-logo

 

Mardock Scramble: The Second Combustion (2011)

Mardock Scramble

Kevesebb, mint egy évet kellett várni a folytatásra, és végre megtudhattuk, hogy mi történt az első rész cliffhanger-szerű befejezése után. A második filmben mélyebben elmerülünk a korszak és a helyszín hátterében, valamint megismerhetjük a Scramble 09 és Oefcoque eredetét is. Az előző epizód során elsősorban Balotra helyeződött a hangsúly, valamint az ő mostoha sorsára. Itt viszont más szemszögből is láthatjuk az eseményeket, mert a Paradicsomban végre fény derül arra, hogy mik ezek a furcsa lények, illetve fejlesztések, melyek Dr. Easter és társai dolgoztak. Az is említésre kerül, hogy a Scramble 09 nagy ellensége, az October Corporation hogyan kerül a képbe, és mi köze van hozzájuk a kegyetlen Shellnek.

Mardock Scramble

Mondanom sem kell, hogy ez egy jóval melankolikusabb rész, hiszen ez az a pont, ahol megismerhetjük, hogy a szereplők milyenek a valóságban. Boiled és Oefcoque kapcsolata is felszínre kerül, nem marad többé titokban, hogy mi az az ellentét, ami kettejük között feszül. Eközben természetesen folytatódik a cselekmény is, Balot és társai igyekeznek minél több bizonyítékot szerezni, hogy a tárgyaláson esélyük lehessen a befolyásos férfi ellen, aki mindeközben egészen okos lépésre szánja el magát.

animenewsnetwork.com 200.62youtube-logo

 

Mardock Scramble: The Third Exhaust (2012)

Mardock Scramble

Az utolsó részben elérkezünk a végjátékhoz. Balot egyre közelebb kerül a bizonyítékok megszerzéséhez, azonban időközben szembekerül az October Corporation-nel. Folytatódnak az izgalmak és ismét másféle hangulatra számíthatunk a The Third Exhaustion-ben. Ideje, hogy minden a napvilágra kerüljön, és megismerjék az emberek a kegyetlen gyilkos titkát. Ugyanakkor a lánynak is elhatározásra kell jutnia, hogy mit tesz majd, ha szemtől szembe kerül gyűlölt ellenségével.

Mardock Scramble

Ahogy azt már előzőleg megtudhattuk, nem mindegy, hogy ki hogyan dönt, és milyen lépéseket tesz majd meg. A végkimenetel hangulata erősen ettől fog függeni, nem mindegy, hogy képes-e felülemelkedni saját bosszúvágyán, hiszen Boiled és Balot lezáratlan ügye is ennek kimenetelén múlik.

animenewsnetwork.com 200.62youtube-logo

Igyekeztem úgy összefoglalni a történetet, hogy ne spoilerezzek, csupán apró utalásokat tegyek arra, milyen irányba haladunk az anime folyamán. A cselekmény gyönyörűen fel van építve, nem fogunk unatkozni, mert mindhárom rész más stílusú. Keverednek benne a Blade Runnerre emlékeztető detektív elemek és a kiborgokkal kapcsolatos elmélkedések, miként a Ghost in the Shell-ben is, illetve egy kis James Bond feeling csempésződik a Mardock Scramble hangulatába. Olyan jövőt ismerünk meg, ahol a test bármikor és bárhogyan továbbfejleszthető, nincs szükség olyan tulajdonságokra, melyeket fölöslegesnek érzünk, de olyanokkal boost-olhatjuk, amelyeket igazán magunkénak érzünk. Lehet ez bármi, amit a határtalan fantáziánk, vagy aberrált elménk el tud képzelni. Ugyanígy ráeszmélhetünk, hogy a testünk sem igazán fontos, hiszen tudatunk sokkal értékesebb annál. Az, hogy mennyire vagyunk értékes személyiségek, csupán attól függ, hogy milyen a gondolkodásunk, mi rejlik a szívünkben és hogyan cselekszünk az adott helyzetekben.

Mardock Scramble

Emiatt lesz igazán izgalmas megfigyelni a karakterek tetteit és reakcióit. Dr. Easter furcsa gondolkodásmódja és elhivatottsága, valamint az élet megőrzéséről alkotott elképzelése látszólagos ellentmondásban áll Balot korábbi sorsával, hiszen számára a lét nem kecsegtetett sok boldogsággal. Boiled elképzelése a tökéletes testről sem áll túl közel ehhez, inkább egy új kibernetikus organizmus lehetőségét vázolja fel. Az első epizódban megjelenő zsoldosok pedig egészen másfajta, aberráltnak tűnő élvezeteket hajszolnak. Olyan időben járunk, ahol mindezek egyszerre képesek megvalósulni, és tökéletesen szembehelyezhetőek egymással, mégis megférnek egymás mellett, mert a gondolkodásmód egyiket sem tekinti túlságosan deviánsnak. No, persze azért akadnak kivételek, de pénzzel bármi megvehető, amire a szívünk, vagy bizarr elménk vágyik.

Mardock Scramble

Susumu Kudo rendezte ezt a kiváló animét, Tow Ubukata (Le Chevalier d’Eon) és Yoshitoki Oima (illusztráció) hét kötetes mangájából. Az animációkat és a karakterdizájnt Jun Nakai (GATE, The Sacred Blacksmith) és Shingo Suzuki (Shanghai Dragon) felügyelte, a CGI részeket Tetsuro Kodamanak, a csodálatos zenéjét pedig Masafumi Mimanak (Attack on Titan, Corpse Princess, Fullmetal Alchemist, stb.) és Conischnak (Appleseed XIII) köszönhetjük. Az első (Amazing Grace) és második (Ave Maria for Balot) részek végén Minako Honda énekel, míg a záró epizódban (Tsubasa) Megumi Hayashibara (Rune Balot) hangját hallhatjátok.

Mardock Scramble

Amitől különlegessé válik a Mardock Scramble nem más, mint hogy ötvözi a fent emlegetett hangulatokat és elemeket, illetve ügyesen megtalálja az egyensúlyt a CGI és az animáció között. Így nem lesz hivalkodó vagy éppen erőltetett, és így a képi világa nem hoz létre ambivalens érzéseket bennünk. Ugyanolyan jól olvadnak egymásba a karakterek és a háttér, valamint a járművek, mint a Ghost in the Shell-ben, illetve a Wonderful Days-ben. Persze annyira nem gigantikus az alkotás, mint e kettő, de a maga nemében szerintem igencsak figyelemre méltó műremek. Amiatt, hogy nem áll meg ott, hogy gyönyörű a látványvilága, hanem a szereplők és a történet is felnőnek a feladathoz. Nem fogunk unatkozni, nem laposak a jellemek, minden alaposan ki van dolgozva, de nincsen túlmagyarázva. Az egyes dialógusok mély filozófiai elmélkedései bizony elgondolkodtatnak bennünket is. Nem csak Balot beszélgetéseire célzok itt, hanem ugyanúgy Boiled, Oeufcoque, valamint Tweedledee és Tweedledim, illetve Bell Wing és Marlowe John Fever monológjaira, vagy példabeszédeire is. Ezekkel ugyanis újabb szinteket, újabb mélységeket nyitnak meg a néző számára.

Mardock Scramble

Az egyik kedvencen ezek közül a vadász és a préda hasonlata. Hogy látszólag csak bizonyos helyzetekben merül fel, hogy döntenünk kell, melyik útját választjuk, de valójában az élet számos pontján ezt tesszük. Ezért kitűnő gondolati kifejtése ennek egy bármilyen szerencsejáték, ahol nem csak a random eseményektől függ a végeredmény, hanem bizony attól is, hogy mit fogunk lépni. Apró ötletnek tűnik, mégis rengeteg minden van benne.

Mardock Scramble

Nem meglepő ezek után, ha a Mardock Scramblet csak ajánlani tudom az animék, a horror, a thriller, a cyberpunk, illetve általában a sci-fi rajongók számára.

Értékelés: 10/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Mardock Scramble (2010, 2011, 2012)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.