Guardians ((Zashchitniki)) (2017) (Védelmezők)

Anno a hidegháborúban létrehoztak egy SHIELD PATRIOT nevű különféle szuper-képességű emberekből álló titkos alakulatot, amelyet aztán a harc végeztével szabadságra küldtek. Most, hogy egy régi ellenségük, a kísérleti szerekkel jócskán feltápolt BANE August Kuratov professzor visszatért – aki különös képességével bármilyen elektronikus berendezést és gépet irányítani tud -, újra felkeresik őket, hogy harcoljanak. És az orosz Bosszúállók X-men Fantasztikus Négyes Guardians persze nem mondhat nemet!

Az alakulat négy tagot számlál: a medvévé változó erőember, HULK Argus, a görbe kardokkal hadonászó, és egyébiránt szélvészként mozgó FLASH Han, a testét vízzé és láthatatlanná változtató MYSTIC LÁTHATATLAN LÁNY Ksenia, valamint a sziklákat irányító LÉNY MAGNETO Ler.

Kuratov előbb ellopott pár őrrobotot szuperrobotot a Védelmi Minisztériumból, majd az általa létrehozott Ultron klón-hadseregével azt tervezi, hogy megszerezzen egy óriási adóállomást, amivel majd összekapcsolja a műholdakat, és annak segítségével átveszi a világ összes gépe felett az irányítást. Szóval hőseinknek nem kis munka lesz megállítani…

Előre bocsátom, hogy az orosz Bosszúállók, X-men, Fantasztikus Négyes – vagy kinek hogy tetszik – nem egy rossz film. Legalábbis a látványvilágra én nem panaszkodom, pedig aztán zsúfolásig van CGI-vel pakolva. Na, de kérem én: manapság melyik sci-fi/akció/fantasy/kalandfilm nincs?! Teljesen agyament, szürreálisan hivalkodó akciójelenetek – géppuskás medvén való lovaglás, repülőgépbe lőtt kötéllel való meglógás, toronyházak közé kifeszített lebegő adótorony, és vagy napestig sorolhatnám -, de hát ezek is már mind-mind beépültek egy magára valamit is adó blockbuster mozi kelléktárába. Szóval a produkció vizuális részével nincs is gondom – bár azért felvetődik a kérdés, hogy Moszkva miért néz úgy ki, mint egy hipermodern giga-megalopolisz?! Bűnös élvezet, ha úgy tetszik. És legalább nem egy újabb Michael Bay vagy Roland Emmerich-féle borzalom, haha!

Viszont az ún. forgatókönyvvel már annál több a probléma – ha egyáltalán készült ilyesmi hozzá. Nyilván mindenkinek lejöhetett, hogy a koncepció egyáltalán nem eredeti; lopott, átvett, franchise – mindenki döntse el maga, de azt azért hangsúlyoznám, hogy általában nem a roppant eredetiség miatt nézzük ezeket a szuperhős filmeket. Viszont legalább megpróbálták némileg saját képükre formálni a karaktereket.

Hogy miről beszélek: a FANTASZTIKUS NÉGYES PATRIOT négy tagja, a Szovjetunió négy külön régiójából származik (örmény Magneto, szibériai Hulk, moszkvai Láthatatlan csaj, kazah Flash), különböző specifikus képességekkel (meditatív erőkifejtés, ösztön v. érzelem, anyag v. szellem, harcművészet & gyorsaság), de akár a természeti elemekhez is kapcsolhatjuk őket (föld (kő), tűz, víz, szél) stb. Lehet, hogy némelyik már elég erőltetettnek tűnhet, de azért érdemes olyasmibe is belegondolni, hogy az orosz népmesék egyes elemei (nagymedve, tavitündér, kő-ember) is motivációt jelenthettek ezen koncepcióban.

Na de visszatérve a forgatókönyvre – ami gyakorlatilag olyan durván előre kiszámítható standard panelekből épül fel, hogy azt már gyakorlatilag a megnézése előtt fel lehet sorolni: Gonosz feltámadása, és maga a Fenyegetés. Összeül a Tanács, hogy mit kellene csinálni. Szuperhőseink bemutatkozó videója. Első támadás sikertelensége, és csapdába kerülésük. Mentés. Gonosz újabb támadása. Moszkva rombadöntése. Meghal egy jó karakter, bosszúszomj. Gonosz tervének majdnem beteljesülése. Hőseink diadalmaskodása. Oké, csomó mozi ilyen vagy ehhez hasonló, de itt olyan szinten szeparálva tálalják, hogy az egyes jelenetek mintha külön kisfilmeket alkotnának.

Nincs kohézió vagy folytonosság, nincs benne semmi flow, ami vinné előre az egészet. Egyes jelenetsorok bátran felcserélhetőek és beilleszthetőek. Merev, erőltetett, nyögve nyelősen küzd, hogy tartson valamerre. (Kedvencem, amikor a film ¾-nél megáll az akció, és hőseink mindenféle érzelmi töltéstől függetlenül elnarrálják, hogy akkor személy szerint nekik mi is tulajdonképpen a nyűgjük, mi a probléma amit a belsőjüket nyomja, miért akarják / nem akarják folytatni stb. Mintha csak csettintésre tennék kötelező körként, hogy aztán a film végén totálisan elfelejtsék az imént vázolt szekvenciát.)

Ahogy én látom, ez a film tökéletes példája annak, hogy végre a ruszkik is büszkén bemutassák: tudnak ők is olyan hatásvadász, CGI-varázslatokkal teletömött pusztítás-pornóban gyökerező epikus superhero-sagát lenyomni blockbusterre kiéhezett közönség torkán, mint amit Amerika már bő egy évtizede csinál. Az, hogy szereplőink mennyire bugyután egy-dések, esetleg hogy mindenki miért úgy játszik, mint aki karót nyelt, vagy hogy a főgonosz professzor miért úgy néz ki, mint egy pankrátor izomkolosszus, illetve hogy nincs érdemi vége a történetnek, az senkit sem fog érdekelni. Lényeg, hogy elkészült ez a NEM AMERIKAI PRODUKCIÓ, és mint ilyen, mielőbb meg kell hát nézni!

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Guardians ((Zashchitniki)) (2017) (Védelmezők)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.