Mother Russia (2015)


Jeff McComsey (író és egyben illusztrátor) Kickstarter-kampány segítségével megvalósított háborús környezetben játszódó, horrorisztikus hangvételű képregényében 1943-ban járunk, méghozzá Sztálingrádon, ahol is egy szovjet mesterlövész élete kockáztatásával megment egy, a zombi apokalipszis kellős közepén rekedt gyereket, amivel pedig újabb problémák merülnek fel a túlélésüket illetően…

Főhősünk egy mesterlövész hölgy – név szerint Svetlana Gorshkov, vagyis Mother Russia – aki napjait magányosan tengeti egy toronyban a zombikkal körbezárt városban. Egyik nap egy két éves forma kisfiúra bukkan az élőhalottak gyűrűjében, és megmenti – később viszont már őket kell megmenteni a haláltól.  Így találkozik egy segítőkész (és megfelelő fegyverarzenállal rendelkező) náci tiszttel és hősies magatartást mutató kutyájával, és a kezdeti ellenségeskedés attitűdöt hamar felváltja az oldaltól független túlélési vágy…

Maga az alig száz oldalas (fő)történet nincsen feleslegesen túlbonyolítva – ahogy az már csak a poszt-apokaliptikus témájú zombis történeteknél szokott lenni -, ennek ellenére baromi élvezető. Ezt pedig főként a grafikus megvalósításnak köszönhetjük. Ugyanis a rideg szürke-fekete alapszínezettel operáló panelokat elnézve szinte már pár kép után átjöhet az a zord és kilátástalanságot sugalló környezet – és nem utolsósorban reménytelen szituáció -, amiben hőseink valahogy mégis megpróbálnak túlélni. És ez teheti átélhetővé az egész füzetet.

Általában lazának ható módon felskiccelt, viszont rendkívül kifejező – és persze húsbavágó – rajzok, valamint a szövegezés minimalizáltsága miatt tud annyira magával ragadni a sztori. Hatalmas csattanóra meg happy end-re ne számítson senki, mert ez egy háborús történet, és különben sem arról szó.

Viszont a fő szál elvarrása után mintegy extraként beletekinthetünk három főszereplőnk előéletébe, vagyis hogy eredetileg kik voltak, és mit is csináltak az élőhalott-inváziót megelőzően. Ezt jópofa ötletnek tartom, habár ezek a nyúlfarknyi kis előzmény-történetek már más jellegű grafikával készültek.

Értékelés: 8,5/10

eyescream

Be the first to comment on "Mother Russia (2015)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.