Interjú Davide Melini-vel, a Deep Shock és a Lion rövidfilmek rendezőjével

Davide Melini interju thumbDavide Melini neve már ismerős lehet olvasóink számára – a múltban előzeteseket írtunk két igen ígéretes, lassan premierhez közelgő rövidfilmjéről, a giallo Deep Shock-ról és az igen brutális, naturalista jegyeket hirdető Lion-ról. Sikerült elérnünk néhány interjúkérdéssel az olasz rendezőt, aki örömmel válaszolt kérdéseinkre a két film történetéről, inspirációkról, személyes meglátásairól a filmiparral kapcsolatban.

CG.: Nem túl gyakori manapság giallo témájú filmeket / rövidfilmeket látni. Miért választotta ezt a műfajt?
D.M.: Olasz vagyok, gyerekkorom óta ismerem és szeretem ezt a műfajt. Az ok egyszerű: ezek a filmek, ellenben más műfajokkal, sikeresen belemásztak a tudatalattimba és brutálisan felrázták. A giallo, a horror és a fantasy mindig bennem vannak… a részemmé váltak! Bármikor kapok inspirációt egy új forgatókönyvhöz, az mindig ezekbe a műfajokba tartozik… a Deep Shock első vázlatát még 2005-ben írtam, de soha nem jutottam el oda, hogy meg is filmesíthessem. Ezért végül a fiók mélyén hagytam, és elkezdtem más ötleteken dolgozni. 2012-ben viszont elővettem, valami különlegeset akartam készíteni a Giallo műfaj 50. évfordulójára (ez 2014-ben volt), így teljes egészében újraírtam a forgatókönyvet, szinte csak a leglényegesebb elemeket tartottam meg. Így született meg a “Deep Shock”, egy projekt, melynek címe a két legfontosabb olasz rendező leghíresebb filmcímeiből állt elő: Dario Argento (Deep Red) és Mario Bava (Shock)

Davide Melini interju

CG.: Mi történt ezután?
D.M.: Megpróbáltam elkezdeni a forgatást, de lehetetlennek bizonyult! Olyan emberekkel találkoztam, akik ahelyett hogy segíteni próbáltak volna, csak az időmet vesztegették. Hamis szakértők, akikkel kívánom, hogy senki, még a legrosszabb ellenfelem se dolgozzon… még mindig nyílt seb amit maguk után hagytak. Szinte úgy tűnt, mintha átok ülne a filmen, de 2015 végén az unokatestvérem, Luca Vannella (híres hajdesigner) megkeresett az ötlettel, hogy szeretne producerként beállni a rövidfilm mögé. Így lépésről lépésre lassan felépítettük a filmet, hollywoodi veteránok és lelkes fiatalok álltak össze egy tehetséges stábbá. Nyolc napon át forgattunk megállás nélkül – az átok megtört!

CG.: Miben tér el egy ilyen film készítése a többi műfajtól? Mik voltak a különbségek?
D.M.: A Deep Shock egy rövidfilm, amely a thriller hangulatát keveri a horrorfilmek eszközeivel. A cél újraalkotni azt a varázslatot és vonzerőt, amelyet a 70-es évek klasszikusai birtokoltak, adaptálni őket a filmművészet technológiai fejlődéséhez.

Davide Melini interju

CG.: A két promókban említett film mellett (Deep Red, Shock) mely klasszikusok voltak a fő inspirációi a Deep Shock-hoz?
D.M.: Minden és mindenki! A történettel a nézők könnyen azonosulhatnak, és szembesülhetnek különböző kihívásokkal: racionalitás kontra irracionalitás, thriller kontra horror, élet a halál ellen, Isten a Gonosz ellen… mindez természetesen a giallo fő karakterisztikus elemein keresztül.

Davide Melini interju

CG.: Ön szerint egy egész estés, nagyköltségvetésű giallonak lenne esélye a mai piacon? A művészi elemeivel és összetett történetével időtlen műfajnak tűnik – a kilencvenes évek óta mégis egyre kevesebb készült.
D.M.: Nehéz kérdés, ugyanis rengeteg probléma áll egy ilyen film előtt. A legelső ezek közül maga a gyártás – a producer alakja szinte teljesen megszűnt, és manapság a Kulturális Osztály az egyetlen forrás, amelyhez az emberek támogatásért fordulhatnak a projektjükhöz. Ezen a ponton pedig belekeveredik az egész folyamatba a politika, és értelemszerűen onnan nem sokan akarnak olyan filmet finanszírozni, amiben fejeket vágnak le és embereket szurkálnak.

Egy másik súlyos akadály, hogy ezeknek a filmeknek nagyon egyedi a közönsége, a végsőkig hűséges, ám borzasztóan a múltban ragadt. Bármilyen új giallo film / rövid film készül, azt automatikusan a múlt nagy klasszikusaihoz hasonlítják – olyan szinten, mintha a világ megállt volna a 70-es, 80-as években Dario Argento, Mario Bava és Lucio Fulci nagy mesterműveivel. És szinte csípőből utasítanak vissza minden új vagy némileg eltérő próbálkozást, minden csak másolat vagy borzasztó műfajgyalázat számukra, mintha visszautasítanák a puszta tényt, hogy azóta változott a világ. Nagyon örülök, hogy mindezek ellenére az utóbbi időben is készült több, független giallo film, mert nagyon szeretem a műfajt, és sosem fogom feladni a reményt, hogy egyszer még eljön az új aranykora!

Davide Melini interju

CG.: Kik alkotják a Deep Shock célközönségét? Azok, akik már látták a klasszikusok többségét (Mélyvörös, A kilencfarkú macska, stb.) vagy az új horror rajongók, akik esetleg még nem is hallottak a gialloról?
D.M.: Megpróbálom a teljes közönséget elérni – mind azokat, akik a 70-es évek óta szeretik ezeket a filmeket, mind az új generációt. Ahogy korábban is említettem, ez a fő célom!

CG.: Jelenleg egy másik rövidfilmen is dolgozik, amelynek címe Lion lesz. Ennek honnan jött az ötlete?
D.M.: Amikor forgatókönyvet írok, az elmémnek mindig tisztának kell lennie, nem szabad hagynom magam előtt semmiféle korlátozást – a történeteim így szinte magukat írják. A Lion esetében úgy éreztem, valami újat és erőset kell írnom, a sötétség mélyére akartam hatolni, és felfedezni az elemi terrort. Egyetlen szabályt állítottam fel, hogy a karakterek legyenek teljesen izoláltak, elzárva bármiféle menekülési lehetőségtől. Az első dolog, amit elképzeltem, egy magányos nyaraló volt egy hóborította erdő közepén, ahol a fókusz ösztönösen az egyetlen biztonságot jelentő fényforrásra irányul: a házra. A kezdettől fogva tudtam, hogy innen lehetetlen lesz a menekülés, a nyaraló egyfajta metaforikus jelentéssel bír majd, ahol sarokba szoríthatom a közönséget, nem menekülhetnek, és a horror számtalan arcát mutathatom meg számukra. Csak annyit árulhatok el, hogy ha egyszer belépnek ebbe a házba, imádkozni fognak, hogy kijuthassanak.

Davide Melini interju

CG.: Az előzetese igen ígéretes, és elég egyértelmű, hogy a Lion egy borzasztó erőszakos film lesz… Mire számíthatunk?
D.M.: Igen, a Lion egy vérbeli horror rövidfilm lesz, nagyon mély, drámai történettel. Egy nagyon nagy és valós problémára próbálok vele koncentrálni.

CG.: 2017 igen erős év lesz az Ön számára – mind a Lion, mind a Deep Shock idén fog hivatalos premiert kapni. Hogyan tekinthetik majd meg az érdeklődől a filmeket?
D.M.: Az első években csak fesztiválokon. Ennek oka igen egyszerű: a legtöbb fesztivál csak olyan filmeket fogad el, amelyek még nem kerültek fel az internetre. Ha valaki érdeklődik a filmek iránt, az friss információkat szerezhet a Lion Facebook (www.facebook.com/LionFilmDavideMelini) és Twitter (www.twitter.com/Lion_Film2017) oldaláról, illetve a Deep Shock Facebook (www.facebook.com/DeepShockDavideMelini) és Twitter (www.twitter.com/DeepShock_2017) oldaláról.

Köszönjük az interjút, és sok sikert kívánunk a közelgő premierekhez!

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Interjú Davide Melini-vel, a Deep Shock és a Lion rövidfilmek rendezőjével"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.