CineFurcsaságok #1 – Amikor Jean-Claude Van Damme volt a Predator

Új, kétheti rovatunk indul CineFurcsaságok címmel, amelyben vicces-érdekes történetekkel szeretnénk titeket szórakoztatni – természetesen a horror, sci-fi, anime és a képregények világából. A CineFurcsaságokkal kedd esténként találkozhattok minden második héten!

1. rész: És az megvolt, hogy Jean-Cleaude Van Damme volt a Predator maszkja alatt?!

…legalábbis egy nagyon rövid ideig. 1986-ot írtunk, amikor John McTiernan megkapta a Vadász (Hunter) címen futó film rendezését, amit azóta (egy gyors átnevezés után) Predatorként ismerhet a kedves olvasó. Az addig egyetlen (egyébként kiemelkedően hangulatos, A Horda című) filmet rendező McTiernan művének központi eleme volt a Ragadozó, azaz a földönkívüli kreatúra, akit viszonylag alacsony költségvetéssel kellett életre keltenie (ne feledjük, a Kommandó utáni fénykorát élő Arnie szerepeltetése nem volt olcsó mulatság!).
A szerepet az a Jean-Cleaude Van Damme kapta meg, aki 2 éve még Chuck Norris éttermében dolgozott ajtónállóként, és hollywoody karrierje pár kisebb mellékszerepre korlátozódott. Van Damme hatalmas lehetőség látott egy mainstream film címszereplőjének az alakításában, sajnos azonban nem minden alakult a tervezettek szerint.
Eredetileg – legalábbis Van Damme 1989-es Starlog interjúja szerint – azt ígérték neki, hogy testhezálló göncben, félig emberi, félig állati teremtménynek maszkírózva kell a szerepet alakítania. A belga harcművész arra számított, hogy a film “gonoszaként” lehetősége lesz tudását megmutatni, futás-ugrás-pörgőrúgás – minden ami a későbbi filmjeit jellemzi.
Hatalmas meglepetés érte, amikor az első kosztümpróbán egy teljesen piros, egész testet takaró ruhát kapott – és ráadásul még senki sem szólt neki, hogy a filmben nem így fog kinézni, így joggal hihette azt, hogy egy otromba “szuperhős-kosztüm” amit viselnie kell. A piros ruha a “láthatatlanság-effekt” megvalósításahoz kellett, azonban szegény Jean-Claude még azt sem tudta eredetileg, hogy a filmben szinte végig láthatatlan lesz a szörny.
Persze gyorsan kiderült minden, így a belga, aki arra számított, hogy az Osztrák Tölggyel összeakaszthatja később méltán híressé váló pörgőrúgásait, duplán csalódottan vette tudomásul, hogy ebből semmi sem fog megvalósulni. Sőt, egy olyan göncöt kell viselnie a mexikói hőségben (amin ráadásul még változtattak is a forgatás kezdetének a során!), ami tömör gumiból van, 20 percbe kerül felvenni, nem lát benne semmit és csak egy kis lyukon tud lélegezni, miközben az állkapcsot és a fejet kábelekkel tudta mozgatni, és igencsak instabil lábakon állt. A rendező a második napon egy nagy ugrásra akarta rábírni az egyik jelenet során, amit Van Damme visszautasított. A fáma szerint hoztak egy kaszkadőrt a jelenethez, aki a lábát törte…
(bal oldalon láthatjuk az eredeti Ragadozót, a jobb oldalon a mindenki számára ismert, végső verziót)
 x
Azt nem tudjuk pontosan, hogy a belgát ezt követően végül kirúgták, vagy magától lépett ki – ami biztos, hogy a Predator-maszkkal kapcsolatos dolgokat Stan Winston vette át, aki a filmben látható módon alakította át a jelmezt, majd a sokkal magasabb és erőteljesebb alkatú Kevin Peter Hall kapta meg Van Damme szerepét.
A belga két napott töltött összesen a forgatás helyszínén, a nevével csak egy-két eldugott cikkben találkozhatunk a film kapcsán – mégis ez a két nap vezetett ahhoz, hogy szerepet kapott a Bloodsport (Véres Játék) filmben, ami után elindult az igazi hollywoodi karrierje.
 x
Végezetül az alábbi linkre kattintva nézhettek meg egy rövid videót, amiben 00:24-től láthatjátok, miket is kellett kiállni Jean-Claude Van Damme-nak, illetve hogyan is festett ő a Predator jelmezben.

Fixxerx

Be the first to comment on "CineFurcsaságok #1 – Amikor Jean-Claude Van Damme volt a Predator"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.