Hide and Seek (2005) Bújócska

Tragédia következtében darabjaira hulló család, amely egy szebb élet és az újrakezdés reményében új házba költözik. Mindehhez még hozzáadhatunk egy képzeletbeli baráttal társalgó, traumatizált gyerkőcöt, és voilà, megkaptunk egy igazi horror-klisét. A kérdés csupán az, vajon képes volt-e valami újat mutatni ebben a meglehetősen sokat járatott témában a Robert De Niro főszereplésével készült 2005-ös Bújócska. 

A pszichológus Dr. David Callaway életében olyan esemény történik, amely képes gyökerestül felforgatni egész addigi életét: felesége minden előzetes figyelmeztetés nélkül öngyilkos lesz. Hogy a történet még kerekebb legyen, az eseménysorozat végeredményével egy véletlen folytán még saját, kilenc éves lánya, Emily is szembesülni kényszerül, így az egyébként is sokkoló helyzet még drámaibbá válik. Callaway doktor azt teszi, amit sokan mások is tennének egy hasonló helyzetben – a tabula rasa jegyében vásárol egy új házat egy másik városban, ahol remélhetőleg képes lesz regenerálódni, és emellett mindent megtehet annak érdekében, hogy a komoly lelki törést elszenvedő Emily segítségére legyen. Az egyébként sem könnyű szituáció azonban még nehezebbé válik, hiszen a külvilágtól teljesen elzárkózó kislány egy új, mások által egyelőre láthatatlan barátra tesz szert, aki napról napra kellemetlenebbül viselkedik…

Az első hangzásra nem túl eredeti kicsengéssel rendelkező történet a várttal némiképp ellenkezően javarészt nem a természetfeletti, paranormális jelenségeket helyezi a középpontba, inkább fókuszál a helyzet emberi aspektusaira. Dr. Callaway egyszerre próbál gondoskodó apa, és jó szakember lenni, és tapasztalatait felhasználva igyekszik Emilyt kihúzni az igencsak mély lelki gödörből, azonban ez pontosan olyan nehéz a gyakorlatban, mint ahogyan hangzik. Bár a poszttraumás stressz szindróma tüneteit produkáló kislány esete tankönyvbe illő vonásokkal rendelkezik, ennek ellenére előbb-utóbb világossá válik, hogy talán mégis többről van szó Emily “képzeletbeli barátját” illetően.

A Bújócska nem világmegváltó alkotás, mondhatni átlagos színvonalú, olykor unalmasabb, klisésebb, olykor pedig kifejezetten ötletes, csavaros megoldásokkal operálva. Szórakoztató, érdekes felvetéseket megmozgató pszichológiai thriller, egy próbát mindenképp megér a téma kedvelőinek.

Értékelés: 6,5/10

(Absvrd)

              

Be the first to comment on "Hide and Seek (2005) Bújócska"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.