Wind River (2017) (Gyilkos nyomon)

Talán klisés megállapításnak tűnhet, de szinte minden film atmoszférájának egyik meghatározó eleme a helyszínválasztás. Egy megfelelő környezetbe helyezett történet ugyanis adott esetben teljesen más arcát tudja kölcsönözni ugyanazon sztorinak, olyan plusz töltetet hozzácsempészve az összképhez, amely jelentős szerepet játszik majd a mű pillanatnyi és későbbi megítélését illetően. A Wind River kiváló példa erre. 

Javában beköszöntött a tél a Wyoming államban található Wind River rezervátum területén. Főhősünk, Cory Lambert – aki afféle mindenes vadőrként, vadászként felel a környék haszonállatainak testi épségéért – egy tragikus eseménysorozat végeredményének lesz szemtanúja: rátalál egy barátja 18 éves lányának vérbe fagyott holttestére. Az eset nyomán természetesen az FBI is bekapcsolódik a nyomozásba, az Isten háta mögötti helyszínre pedig egy újonc ügynöknőt, Jane Bannert küldenek ki, hogy a dolgok végére járjon. A történet banális hangzásával fordítottan arányos azonban a tényleges helyzet, amibe a hatóságok – és a hozzájuk csapódó Cory – kerülnek, a tisztázatlan hátterű gyilkossági ügy  pedig újabb és újabb fordulatokat vesz.

A Wind River elsőre talán egy hétköznapi thrillernek tűnhet, amelyet bármely hétvégi estén végig bambulhat – vagy aludhat – bárki egy kereskedelmi csatorna műsorkínálatát szemlélve. A néző ellenben könnyen lehet kellemes csalódás áldozata, hiszen a Wind Riverben egy kifejezetten jól eltalált, remekül összerakott filmet tisztelhetünk. A mű legnagyobb erőssége a realista ábrázolás – szilárd meggyőződésem, hogy egyes műfajok szinte megkövetelik a bizonyos fokú életszerűséget – a zsánert illetően pedig többről van szó, mint thriller, hiszen legalább ugyanilyen arányban kapunk drámai elemeket is. Az atmoszférát illetően leginkább a sokat és joggal dicsért nyugat-európai thrillerek szele csapott meg: leginkább egy Jean Reno-filmre emlékeztetett, de itt-ott szabadon asszociáltam a szintén remekműnek számító De Behandeling-re is (ami szintén kötelezően ajánlott a műfaj kedvelőinek).

Ahogyan azt a bevezetőben is írtam, a helyszínválasztás kiváló volt a Wind River esetében. Bármennyire is lepte el szülőbolygóját fajunk, még ma is jócskán akadnak olyan területek, ahol a civilizáció csupán nyomokban fedezhető fel, az ember pedig sokszor magára utalva kell, hogy boldoguljon, a természet részeként, a saját életéért felelősséget vállalva. A Wind River egy olyan helyen játszódik, ahol minden egyes lépésnek súlya lehet, ez a fajta, a világot mozgató ok-okozati rendszer pedig korunk emberének könnyen ridegnek, idegennek hathat. A színészi alakításra panaszunk nem lehet, Jeremy Renner – aki sokaknak leginkább a Marvel filmekből lehet ismerős – teljesítménye viszont kiemelendő a szereplőgárdából. Mindent összegezve, a Wind River 2017 egyik legjobb filmje a műfaj felhozatalát illetően, mindenkinek jó szívvel ajánlom.

Értékelés: 8,5/10

Kinek ajánljuk: A realista stílus kedvelőinek, akik szeretnének megtekinteni egy ütős, hangulatos, remek atmoszférával rendelkező krimit.

(Absvrd)

              

Be the first to comment on "Wind River (2017) (Gyilkos nyomon)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.