Death Stop Holocaust (2009)

CineGORE hetünk kapcsán rengeteg durva, gusztustalan és nagyszerű alkotást igyekszünk bemutatni nektek, azonban nem mehetünk el szó nélkül a kevésbé sikeres filmek mellett. Sajnos az utóbbi kategóriába tartozik jelen cikkünk alanya, a Justin Russel által írt és rendezett Death Stop Holocaust, mely egy igen zavaros műre sikeredett.

Elizabeth (Lisa Kriensky) és barátnője Taylor (Jenna Fournier), miután leérettségiztek, úgy döntenek, hogy egy közeli szigeten pihenik ki a vizsgák fáradalmait. Miután megérkeznek úti céljukhoz, egymást követik a furcsábbnál furcsább események: egy rejtélyes, maszkot viselő férfi (James Emmet Lenahan ) összetűzésbe kerül a helyi étterem tulajdonossal a szemük láttára, majd megpróbálja később leszorítani őket az útról. Mikor este a lányok megérkeznek egy benzinkúthoz, egy csapat ló-illetve disznófejet viselő férfi elkapja őket és elvágják Taylor torkát. Elizabethnek sikerül megszöknie, ám akármerre megy, az idegenek, a maszkot viselő ember vezetésével, követik és megölnek mindenkit, aki csak kapcsolatba kerül vele. Hamarosan Elizabeth apja is a szigetre megy, hogy megmentse csemetéjét, aki már nem képes sokáig húzni egyedül a szigeten…

Irodalom órán megtanulhattuk, hogy az epikus művek felépítése a következő egységekből áll: expozíció, bonyodalom, kibontakozás, tetőpont és végül a megoldás. A jelen művet ezen pontok alapján szeretném elemezni, így könnyen megérthetjük, mért is mondott teljes csődöt az alkotás. Expozíció: A film bevezetése rendkívül hosszú lett, és borzalmasan unalmas, hiszen nem szól másról, mint hogy a lányok arról beszélgetnek, mennyire várják már, hogy a szigetre érkezzenek. Ezek a párbeszédek rendkívül kínosak, mintha nem is lenne más mondanivalójuk, néha nem is értettem, mért is barátok egyáltalán. Ráadásul így nem is tudjuk megismerni őket, a későbbiekben semmi súlya nincs személységüknek, vagy a múltjuknak, és ezért nem is tudunk kötődni hozzájuk. Bonyodalom:A problémát egyértelműen a rejtélyes, maszkos férfi jelenti, akiről, bár ijesztően néz ki, semmit nem tudunk meg: ki ő pontosan, mi a motivációja, mért csinálja azokat a szörnyűségeket, amiket bemutat a film. Annak ellenére, hogy ő az alkotásban a fő gonosz, az ember érzése olyan, mintha csak úgy ott lenne, jelenlétének nincs akkora súlya, mint egy ilyen kaliberű ellenségnek lennie kéne. Kibontakozás: Sajnos nem csak a fő gonoszról, hanem csapatának többi tagjáról, a különböző állatfejeket magukon hordó rejtélyes egyénekről sem tudunk meg semmit. Az ő motivációjuk is ködös, hiszen mért üldözik Elizabethet, mért ölnek meg mindenkit, akivel csak kapcsolatba kerül, viszont magát a lányt mért nem? Talán lelki terrorban akarják tartani? Azonban ha ez így van, akkor mért pont őt választották ki szadista játékszerüknek? Lényegében az egész cselekmény zavaros, hiszen nem értjük, mért is történik mindaz, amit látunk, és sajnos a film végére sem kapunk magyarázatot. Tetőpont: Ez a rész talán az egyetlen pozitívum az egész alkotásban, hiszen ez viszonylag durvára és naturalistára sikeredett, azonban a film egész eddig annyira untat, hogy már itt sem érezni az események súlyát, ráadásul magát az abszolút tetőfokot nem látjuk, mindössze a következményét. Megoldás: Az utolsó része a filmnek hasonlít a klasszikus horrorok végkifejleteihez, abból a szempontból, hogy rendkívül rövid, alig egy-két perc hosszú. Ennek megfelelően sokkoló, talán az egyetlen emlékezetes momentum a belezéseken kívül.

Tulajdonképpen ezek a belezések azok, amik miatt azt mondhatom erre az alkotásra, hogy filmről beszélünk, azonban ezek sem képesek megmenti a művet a teljes kudarctól. Ráadásul ezek a vizuális trükkök sem érnek fel más alkotások színvonalához, durvaságához és kevésbé olyan megdöbbentőek.  A színészi játékról talán jobb nem is beszélni, lényegében teljesen amatőr színészek működtek közre a produkcióban, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy már az elején idegesítőnek találtam a két főszereplőt.

Összességében a Death Stop Holocaust egy könnyen felejthető, lényegében egyszer sem nézhető alkotásra sikeredett. Őszintén megvallva néha még majdnem be is aludtam a nézése közben, nem egy hosszú éjszaka után kellett volna megtekintenem ezt a csodát. Ez az a film, amit CineGORE hetünkön senkinek sem ajánlunk, kerüljétek messziről, különösképp most, Mindenszentek éjszakájának környékén, ennél sokkal jobb filmekkel lehet elütni az időt, ne járjatok úgy mint én.

Értékelés: 2/10

Kele-man

Be the first to comment on "Death Stop Holocaust (2009)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.