CineFurcsaságok #6 – És az megvolt, amikor Edison filmre vette egy elefánt kivégzését?

A CineFurcsaságok rovatunk hatodik cikke továbbra is a gore tematikus hetünk keretében született meg – visszatekintünk 1903-ra, amikor is a legenda szerint Thomas A. Edison forgó kamerák előtt személyesen végzett ki egy nőstény elefántot árammal, hogy igazolja a kor egyik legiszonyatosabb találmányának, a váltóáramnak a halálos mivoltát…cikkünkben meg is nézhetitek ezt a szörnyű dokumentumfilmet (“Egy elefánt kivégzése árammal”).

6. rész: És az megvolt, hogy minden idők egyik legnagyobb (noha egyre vitatottabb!) feltalálója áramütéssel végzett egy elefánttal, és ebből dokumentumfilmet csinált?

1903 január negyedikét írunk, amikor is a Nikolas Tesla és Thomas A. Edison közötti “áramháború” a legnagyobb áldozatát szedte. Topsy, a nőstény cirkuszi elefánt lelte szörnyűséges halálát Edison kezei között – legalábbis a kissé homályos történet szerint. Tesla feltalálta a váltóáramot, míg Edison az egyenáram használata mellett kampányolt – utóbbinak sok köze van ahhoz, hogy a váltóáram csak az 1960-as évekre váltotta fel elődjét. Az egyenáram egyre elkeseredettebb hívei a váltóáram veszélyességét állatok ezen “szörnyűséges találmány” általi kivégzésével próbálták demonstrálni, és ez vezetett a filmtörténet egyik legszégyenteljesebb dokumentumfilmjének az elkészítéséhez.
 Topsy, az ázsiai nőstény elefánt 1875 tavaszán érkezett az Egyesült Államokba, Adam Forepaugh rendelésére. Az évek során több Forepaugh & Sells Brothers cirkusz “alkalmazta” Topsyt. 1900-ban Waco, Texasban egy Fielding Blount nevű gondozó tántorgott be részegen az elefántok karámjába. Előbb megpróbált egy üres viszkis üveget megetetni pár állattal, majd az alvó Topsy fejére csapott egy nagyot. Egy másik gondozó figyelmeztette, hogy vigyázzon Topsy-val, mert eléggé nyűgös tehén. Blount azonban figyelmen kívül hagyta az intő szavakat, és egy égő cigarettával kezdte el kínozni a nagyra nőtt cirkuszi szereplőt. Topsy ormányával a földre döntötte kínzóját, majd jobb első lábával széttiporta a részeg munkást, aki azonnal szörnyethalt.

Topsy halálos ítélete azután született meg, miután két további (a források szerint feltehetően hasonlóan brutális) gondozója is a talpai alatt lelte halálát – ezután a Coney Island-i Luna Park állatkert meghozta a döntést – Topsynak pusztulnia kell, és kötél általi kivégzést javasoltak. Edison(ék) kapva kaptak a lehetőségen, hiszen ekkora állaton még nem tudták igazolni a váltóáram végtelenül veszélyes mivoltát, és felajánlották az elefánt elektromos árammal történő likvidálását.

Hajókötelekkel kötözték le a szerencsétlen emlőst, és fából készült “szandálokat” tettek a lábaira, amibe réz elektródákat vezettek. Hogy a halálos ítélet biztos legyen, ciánba áztatott répákat etettek az elefánttal, majd 6600 volt feszültség sújtotta Topsyt a feltaláló intésére, aki azonnal szörnyethalt – Edison igazolta Tesla “szörnyű találmányának” veszélyességét.

1500 fős nézősereg figyelte Topsy szenvedéseit, amit Edison filmre is vett (kissé groteszk módon megtalálható a film még az IMDB-n is, ahol Edisont rendezőnek tüntetik fel), és a mai napig megtekinthetjük, noha ezt csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk. A tényszerűség kedvéért meg kell jegyezni, hogy több forrás vitatja azt a tényt, hogy maga Edison is részt vett volna a kivégzés során (a részletek már a történelem homályába vesznek), de a gyalázatos tett biztosan a cégéhez fűződött.

Topsy pusztilása az első állathalál volt a filmtörténet oltárán – de nem az utolsó – hamarosan olvashattok a további szörnyűségről is cikkünk folytatásában.

 
1. rész: És az megvolt, hogy Jean-Cleaude Van Damme volt a Predator maszkja alatt?!
2. rész: És az megvolt, hogy Donald Trump dühös volt, mert kimaradt a Sharknado 3-ból?
3. rész: Érdekességek – A Pince forgatásáról!
4. rész: És az megvolt, hogy Stephen King a sok legendás horrorkönyv és novella mellett kitalált egy G.I. Joe figurát is?
5. rész: És az megvolt, hogy Charlie Sheen az FBI-hoz fordult a Guinea Pig horror miatt?
a
Fixxerx
a

Be the first to comment on "CineFurcsaságok #6 – És az megvolt, amikor Edison filmre vette egy elefánt kivégzését?"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.