Frankenstein Underground (2015)

A Hellboy és az egész B.P.R.D. univerzum – Aba Sapien, Lobster Johnson, Sir Edward Grey, Witchfinder stb. karakterek – szülőatyja, Mike Mignola ezúttal íróként, Ben Stenbeck grafikussal közösen az említett képregényeket kiadó Dark Horse Comic égisze alatt alkotta meg ezt az egyedi, ötfüzetes természetfeletti kalandot, melyben Frankenstein szörnye a föld alá kerülve próbálja bebizonyítani jóságát, és megfejteni keletkezésének egyetlen és legfőbb okát.

Hellboy-jal való látványos (és nem éppen baráti) pankrációja után Frankenstein szörnye megszökik a mexikói laboratórium fogságából, majd pedig üldözői – többek között egy gonosz francia márki – elől egy közeli templomban menekül. Miután öreg megmentőjének röviden elmesélve mi is megismerhetjük az előtörténetét, egyetlen párfogója elhalálozik, ezt követően pedig dühében magára dönti az egész helyet.

Mikor magához tér, egy furcsa és különös földalatti világ tárul szeme elé, majd nem sokkal később az ottani, csontvázakkal szoros hasonlóságot mutató egyedek akarják feláldozni a palotában lakó isteneiknek. Persze aztán kiderül, hogy ezek nem is valódi istenek, csak a világégés elől a Föld mélyére vonuló emberek egy csoportja, akik közül néhányan elég sötét titkokat rejtegetnek…

Habár Mike Mignola most csak a történetet (illetve még a borítórajzokat) jegyzi, azért mégiscsak az ő védjegyszerűnek számító, a B.P.R.D. univerzumra oly jellemző, természetfeletti, bizarr és misztikus atmoszférája köszön vissza, amit már anno a Hellboy és egyéb karaktereinek füzeteiből jól ismerünk. Világ réseiben megbújó lovecraft-i iszonyat találkozik a legendás és/vagy kitalált lényekkel, mítoszok és folklór adják a táptalajt, miközben cyberpunk-morzsákat hint, de egy csipetnyi cameo-ra sem rest – ez utóbbi a Hellboy-jal való pankráción kívül még egy Lobster Johnson plakáttal is képviselteti magát, haha!

A képi világot Ben Stenbeck rajzai adják, és bár az egész képregény színvilága is kevéssé komor, és sötétben fogant, mint a Hellboy dominánsan árnyékolt kockái, mégis bőven hasonló jutalom lesz a részünk, ha nekilátunk ennek az ötfüzetes, egyenként 25 oldalasra szabdalt comic-nak. Lineáris irányban haladó történetünk cselekményét néha megszakítják ilyen-olyan múltba révedő előtörténetekkel, visszaemlékezős szálakkal, de ezek nem zavaró módon foglalják a helyet, inkább kiegészítő információként segítenek a történet egészének megértésében.

Ha tehát egy misztikus kalandra vágytok, ahol Frankenstein karaktere egy kicsit más megvilágítás kerül, kvázi főhősként próbál meg felgöngyölíteni egy egészen régre visszanyúló ügyet, vagy csak simán bírjátok Mike Mignola rajzos képzelgéseit, ne habozzatok!

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Frankenstein Underground (2015)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.