Escape Room (2017)

2017 két szabaduló szobára épülő horrorfilmet is hozott, mindkettő a “kifejezetten ötletes” Escape Room címet viseli. Most nem a hazai mozikba kerülő, hanem a Peter Dukes nevével filmjelzett változattal foglalkozunk – és ez a film a viszonylag alacsonyabb IMDB értékelés ellenére tartogat félelmetes/érdekes pillanatokat a horror műfaj rajongóinak (főleg, ha a szabaduló szobák sem állnak távol az érdeklődési körtől). Mi is történik akkor, amikor egy démoni erő beszabadul, és felforgatja “kissé” a játék menetét?

a

A szabadulós játékok hazánkban is egyre nagyobb teret kaptak – csak Budapesten több, mint 100 hasonló létesítmény várja az izgalomra és rejtélyekre váró embereket. A legtöbb játék arról szól, hogy meghatározott idő alatt egy bezárt közegben, (leggyakrabban) lineáris logikai és ügyességi feladványokat kell megfejtenie a játékosoknak, elrejtett segédeszközök, kulcsok és nyomok nehezítik/segítik a dolgukat – ezek megtalálása is a feladatuk része. A Cinegore csapata is több hasonló játékot tesztelt, a legemlékezetesebb élményeinkről például ITT és ITT olvashattok.

Az Escape Room ebbe a közegbe helyez négy fiatalt – ráadásul egy élő szereplő is színesíti a játékot (amivel hazánkban kevés helyen találkozhattok, de a két belinkelt játék pont ilyen). Az egész film (egy kevés előzménytől eltekintve) ezen a helyen játszódik, ennek ellenére kellőképpen izgalmas alkotásnak lehetünk a részesei.

Sajnos a fiatalok a saját bőrükön (szó szerint) tapasztalják meg, hogy a játék egy új színesítő eleme több, mint egy szép és régies doboz – démoni erő lakozik benne, ami szintén beszáll a játékba. A szabadulás ezúttal már nem csak szórakozás – a játékosok élete múlik azon, hogy meg tudják-e oldani a feladványokat 60 perc alatt. A rendező nagyon ötletesen teremtette meg a folyamatos feszültséget a játék egyik elemét felhasználva – ilyen színesítő elemeket (a démontól eltekintve!) itthon is szívesen látnánk!

Peter Dukes első rendezése (a forgatókönyvet is ő írta) egy ötletes közegbe helyezi a játékosokat, és a bezártság és a folyamatosan csökkenő idő kellő parafaktort tesz hozzá a filmhez. A színészi játék nem kiemelkedő, de a Jericho sorozatból ismert Skeet Ulrich emlékezeteset alakít játékmesterként.

Noha a környezet adott volt, és a történet is ötletes, talán a történések kicsit gyorsabb ábrázolása hiányzott ahhoz, hogy egy kiemelkedő filmről beszélhessünk – de így is szórakoztató 86 percnek néz elébe a Kedves Olvasó!

 

Értékelés: 7/10

Fixxerx

Be the first to comment on "Escape Room (2017)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.