Logan (2017)

LoganA Deadpool után egyértelművé vált, hogy nem csak a stúdió vállalja be, hogy az X-men univerzumában a véresebb részeket bátrabban ábrázolja – hiszen korhatáros képregényeket is készítenek Stan Lee nyomán –, hanem a rajongók, a nézőközönség is pozitívan reagáltak a változásra, így itt volt a lehetőség, hogy egy olyan kalandot filmesítsenek meg, mely valóban naturálisabb az előzőeknél. A Logan nem csak Wolverine, hanem az őt megszemélyesítő Hugh Jackman utolsó küldetéseinek egyike, hiszen a színész úgy döntött, többször nem ölti magára Rozsomák (nem Farkas és nem Pézsmapatkány) gúnyáját. Így egy igazán különleges darabra készülhettek azok, akik ismerik a Marvel világának sötétebbik oldalát is, de akadtak olyanok is, akik kisétáltak a moziból a képanyag láttán.

A jövőben járunk, amikor Charles Xavier (Patrick Stewart – X-Men: Az eljövendő múlt napjai, Star Trek: Nemezis) és Wolverine aka. Logan (Hugh JackmanChappie, X-men 1-3.) is megöregedtek, és az emberektől elzárkózva tengetik viszonylag szürke hétnapjaikat. Az egykori vadember mára már fakó árnyéka önmagának, hiszen nem csak fizikailag gyengült le, és betegeskedik, hanem a pszichés problémáival is kénytelen megküzdeni. Persze korábban sem volt egy túlságosan vidám figura, könnyen ki lehetett hozni a sodrából, és a szerelemben sem a szerencsekártyát húzta ki, de a jelenben az ivásba temeti bánatát, ami kihatással van a környezetére is. Ahhoz, hogy megélhessen, egy luxuslimuzint bérel, és azzal furikázik a mexikói határon, így próbál egy kis pénzt félretenni, hogy megvehesse a jachtot, amelyről álmodozik.

Logan

Az X-men nincs többé, és a mutánsokból is nagyon kevesen maradtak életben. nem tudni, hogy pontosan mi történt, de a megtört és összeroppant Professzor X sejteti velünk, hogy egy katasztrófát sikerült átvészelniük, neki, Logan-nek és Caliban-nak (Stephen MerchantDream Corp LLC). Az öregember képtelen a teljes életre, kénytelen gyógyszerelni magát, ahhoz, hogy ne kapjon pszicho-telekinetikus rohamokat, illetve ezt csak két társa segítségével képes fenntartani. Wolverine pedig kiégetten furikázza a pénzes gyermekeket és üzletembereket, hogy kimenekíthesse őket ebből a kilátástalan helyzetből. Azonban ismeretlen okokból kifolyólag az ő állapota is rengeteget romlott az idő folyamán, híres regenerációs képessége igencsak lelassult, karmai sem olyan fürgén pattannak elő a kezeiből, mint egykoron. Látszódik, hogy nem csupán belefásultak a múltba, és az eseményekbe, melyről egyelőre nem sokat tudtunk meg, de valami gyökeresen megváltozott a világban és bennük is. Betegek, de pszichoszomatikus eredetű mindkettőjük nyavalyája.

Logan

A félrevonult, nyugalmas életüket azonban megzavarják, ráadásul több ponton is veszély leselkedik rájuk. Charles ugyanis egyre immunisabb a gyógyszerre, így furcsa próféciáról kezd hadoválni egy új mutáns eljöveteléről. Pedig jó néhány év eltelt azóta, hogy találkoztak volna eggyel is, vagy hallottak volna egy születéséről. Logant ráadásul felkeresi egy mexikói nővér, Gabriella Lopez (Elizabeth RodriguezOrange Is the New Black, Fear the Walking Dead), aki a lányát, Laurát (Dafne KeenThe Refugees) szeretné kimenekíteni az országból, férje és társai elől. Ráadásul ez a férfi, Pierce (Boyd HolbrookMorgan, The Predator) is megtalálja őt, és megfenyegeti, hogy kiadja a Professzor hollétét a hatóságoknak, ha nem segít neki elkapni a nőt és gyermeket. A helyzet tehát egyre rosszabb, és még nem gyűlt össze elég pénz, hogy megvehessék a hajót. Így az egykori Wolverine úgy dönt, hogy ötvenezer dollár az pont elég összeg ahhoz, hogy kockázatot vállaljon, azonban mire elhatározza magát, az egész környezete fenekestül felfordul.

Logan

Logan (2017)
Directed by James Mangold

Ezért Logan, Charles és Laura menekülni kényszerülnek, mert nem csak a titokzatos Pierce veszi őket üldözőbe, de kiderül, milyen fekete folt van a páros múltjában, és ezért Amerika legkeresettebb mutánsai közé tartoznak. Nincs könnyű dolguk, mert a Professzor rohamai egyre sűrűsödnek, így sokkal könnyebben nyomon követhetik őket. Talán a célállomás megnyugvást és feloldozást nyújthat mindannyijuknak, de nem tudhatják, mi várja majd őket a megadott címen. Ismét küzdeni kell, Logan-nek pedig ismételten meg kell tanulnia megbízni másokban, és ez talán élete legutolsó és legfontosabb leckéje lehet.

Logan

A Logan egy teljesen más hangvételű alkotás, mint az eddigi X-men és Marvel filmek. Nem is igazán része annak, amit Marvel Univerzumként kezdünk megismerni. Ennek egyik fő oka az, hogy a képregények esetében is több, párhuzamos valóság létezik, ezért alternatív történetszálak vannak. Emiatt lehetséges, hogy egyes helyeken például Rozsomák vagy Sólyomszem is halott, hiába léteznek elvileg halhatatlan karakterek, Deadpool mindegyikkel végez. Egy olyan jövőkép is elénk tárulhat a képregények olvasása közben, ahol megváltoztak az erőviszonyok, illetve a Skarlát boszorkány egy alternatív valóságot hozott létre, melyet egyedül az ő elméje irányít. Most abba nem mennék bele, hogy a jogok különböző stúdióknál vannak, mert azzal bizony nehéz volna vitába szállni, pláne érvelgetni. A Logan pedig egy olyan univerzum bevezetője – legalábbis a híreket szemlélve mindenképpen –, amely majd alapjaiban változtatja meg az eddig látottakat és tapasztaltakat. Az Új Mutánsok eljövetelével ugyanis szakít a stúdió a 16-os karikával, és átlépünk a thriller és a horror területére. Ahogyan a sötétebb képregényekben, itt is már fröccsen a vér, repülnek a végtagok, és meghal, akit eltalál egy lézersugár. Sokkal realisztikusabb, illetve a problémák is elsősorban a jelenre fókuszálnak.

Logan

Nem titkolt, hogy a mutánsok világának az egyik fő témája a kitaszítottság érzése, csupán azért, mert genetikailag vagy éppen külsőleg is különböznek az átlagemberektől. Márpedig ezt sohasem tűrhettük, rettegünk az idegentől, mindentől, amit nem ismerünk. Sokkal egyszerűbb elpusztítani, mintsem megérteni azt, de ez szintén kódolt, hiszen saját magunkból indulunk ki, hogy mit művelnénk az ilyen képességek birtokában, mire használnánk fel az erőnket. Ebbe a tárgykörbe vegyül bele a politikai felhang, a világsajtó szerepe, a különböző jogvédőszervezetek tevékenysége, az elkeseredettség, mely akár egy teljes fajta pusztulását is eredményezheti, vagy éppen egy ökológiai katasztrófát, ha a mutánsokat biológiai fegyverekkel próbálják manipulálni. Az emberiség ugyanis nem csak másokra veszélyes, hanem önmagára is. Az evolúció kettős, hiszen a genetikailag tökéletessel szemben gyakorta a fizikailag erős, vagy éppen mentálisan manipulatívabb marad fent. Ez aztán lavinaszerűen növekszik, míg az egyik ki nem hullik véglegesen. A jelenséget részben a Darwini elmélet befolyásolja, de a jelen kor vívmányai, az orvostudomány fejlődése ezt jócskán módosították. Viszont a Jurassic Parkból (nem a filmből, hanem Michael Crichton könyvéből) azért már sejthetjük, hogy a káosz végül utat tör magának. Hiszen termodinamikailag a rend majd magától helyreáll, bár addig több idő is eltelhet.

Logan

Másik értelmezés szerint természetesen jelen van az az egyszerű üzenet, hogy meg kell tanulnunk elfogadni azt, hogy az öregedés a természet velejárója, nem lehetséges elkerülni, maximum elodázhatjuk. Persze ezt is mindenki másként éli meg és más ütemben zajlik le a folyamata, de ez a genetika és a környezeti hatások eredménye. Viszont szorosan ehhez kapcsolódik, hogy milyen pszichés változások kapcsolódnak a jelenséghez, avagy, hogy miképpen éljük meg azt, hogy már nem vagyunk fiatalok, és közeledünk az életünk alkonya felé. Tiltakozhatunk, ágálhatunk ellene, de nem minden esetben lesz szép. Betegebbek lehetünk akár testileg, akár szellemileg is elindulhat a leépülés, és nehéz lesz emelt fővel távoznunk e világról, bármennyire is vágyunk rá, és hisszük azt ifjonti erőnk teljében, hogy istenek, halhatatlanok vagyunk.

Logan

James Mangold (The Wolverine, Identity) rendezése vérbeli mutánsfilmet hozott el a rajongók számára, amely végre jobban fókuszál a kitaszítottak tragikus világára, illetve a konfliktusokat és az élet-halál harcokat is élethűbben ábrázolja. A hangvétele ezért komorabb, sötétebb, vészjóslóbb, aminek szerintem az X-men képregényeket ismerők is jobban örültek, bár természetesen az első trilógiát is izgatottan szemléltük. Az egyetlen hibás döntés az első Főnix történet megvalósítása volt, hiszen alaposan szétcincálták az eseményeket és még Ryan Reynolds is kifigurázza a saját epizódjában, hogy mekkora baklövés volt Deadpool iszonyatos félreértelmezése. Szerencsére az Old Man Logan most bemutatott sztorijának feldolgozása igencsak jól sikerült, így szeretettel ajánlom mindenkinek, aki kedveli a Marvelt.

Logan

Értékelés: 10/10

Smaragd Sárkány

Bluray megvásárolható:

Be the first to comment on "Logan (2017)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.