Nyerhet-e Oscar-díjat idén horrorfilm?

Ha Oscar-gála, akkor viszonylag ritkán kell kedvenc műfajunkat, a horrort megemlítenünk. A történelem igen kevés olyan horrorfilmet jegyez, amelyet a filmakadémia szobrocskával honorált, ráadásul hogy kinek mi a horror, az talán az emberi lét egyik legszubjektívebb kérdése. A teljesség igénye nélkül azért megemlítendő, hogy nyert már Oscart a Légy, a Drakula, a Bárányok Hallgatnak, az Ómen, a Bolygó neve: Halál, a Ragadozók vagy éppen az Álmosvölgy legendája – igaz, többségük kevésbé fontos kategóriában. Lássuk, mi a helyzet idén.

Szerencsénkre idén több olyan művet is találunk a listában, amely valamelyest közel állhat ébenfekete szívünkhöz. A Get Out a Cinegore szerkesztősége szerint is az egyik legjobb horror volt idén, de a Három Óriásplakát Ebbing Határában és a Víz érintése is olyan művek, amelyekért lehet szurkolni.

Ha csak a sorból leginkább horrornak nevezhető Get Outot nézzük, akkor összesen négy jelölést találunk. Jordan Peele-t a legjobb rendezésért és a legjobb eredeti forgatókönyvért jelölték, míg Daniel Kaluuya a legjobb férfi főszereplő lehet, a Get Out pedig a legjobb film.

Ami a esélyeket illeti, a legjobb film szinte biztosan a fent említett két vetélytárs valamelyikéhez vándorol majd, a Get Outot a harmadik legesélyesebb filmként jegyzik, nagyjából a Lady Birddel egy szinten. Még kevesebb esélye van Peele-nek és Kaluuyának, hiszen a legjobb rendező Guillermo del Toro (Víz érintése) lesz, míg a férfi főszereplők között a Winston Churchillt megformáló Gary Oldman (Legsötétebb óra) tűnik befutónak.

A legjobb eredeti forgatókönyvnél viszont a kritikusok eddig úgy tűnik, a Get Outnak adnák az Oscart, itt a legnagyobb vetélytárs a Három Óriásplakát Ebbing Határában lehet. Az elemzők elsősorban az ötletes befejezést emelik ki a Get Out kapcsán, valamint azt, hogy Peele darabja elejétől a végéig nagyon okosan és jól felépítve adagolja a feszültséget.

Sajnos ami a magyar Testről és Lélekről című filmet illeti, Enyedi Ildikó darabjának nincs reális esélye elnyerni az Oscart a legjobb külföldi filmek között, itt ugyanis vélhetően a chilei Fantastic Womanhez kerül majd a szobrocska.

Az Oscar-gálát hétfő hajnalban rendezik, Magyarországon a Duna TV-ben lesz megtekinthető.

(Varin)

1 Comment on "Nyerhet-e Oscar-díjat idén horrorfilm?"

  1. Végre azt érzem, hogy most tényleg a filmekről szól az egész. Nem a nyalizásról. A felhozatal nagyon jó.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.