Black Lagoon: Roberta’s Blood Trail (OAV) (2010)

Roberta's Blood TrailAz első évadban megismerkedhettünk egy érdekes létformával, akit a Firenze Vérebeként emlegettek. Az utolsó kaland során került elő a neve, és elég izgalmas karakternek tűnt, mely ugyancsak a Hellsing Ultimate és Drifters című sorozatokat juttatta eszünkbe. Négy évvel a Black Lagoon után elkészült egy ötrészes OVA, mely bemutatja nekünk Roberta útját egészen addig a bárig, ami aztán porig égett. Nézzük meg, volt-e értelme megfilmesíteni a Roberta’s Blood Trail-t, vagy csupán egy gyenge próbálkozás volt a „folytatás” elkészítése.

Venezuelában járunk, ahol éppen az új elnök, Morales beiktatása és a hozzá kapcsolódó ünnepség zajlik. Robbanás rázza meg a várost a Hotel Quebec épületében megölik a család fejét, és Roberta, valamint Diego kisfia gyászolják a temetőben. Mivel az ifjú trónörököst elrabolták, a szobalány bosszút esküszik, feléleszti régi énjét, hogy levadásszon mindenkit, akinek köze volt a szörnyű tettekhez.

Roberta's Blood Trail

Dél-Amerika és Ázsia felbolydult, Roanapur virágzik, ez az egyetlen város, ahol minden hatalom jelen van, és a feketepiacnak igazi központjává, szinte szimbólumává vált. Itt tevékenykedik a Black Lagoon is, elsősorban a forrófejű és villámkezű Revy. Azonban úgy tűnik, hogy Roberta visszatért, ami azt jelenti, hogy minden maffia az ő fejére fog vadászni. Kérdés, hogy neki mik a tervei, és ki a mostani célpontja.

Roberta's Blood Trail

Annyi biztos, hogy a Yellow Flag tulaja nem nagyon örülne, ha ismét megjelenne nála a nő, mert az általában azt eredményezi, hogy kezdheti elölről a felújítási munkálatokat. Viszont egy biztos hely, ahol el lehet kezdeni a keresését, hiszen utoljára is innen indult ki a csetepaté a kolumbiai maffiával. Ezért ide tér be Revy, hogy információt szerezzen, és persze a kocsma nyüzsög a fegyveresektől, nem csak ő gondolt erre az eshetőségre.

Roberta's Blood Trail

A Roberta’s Blood Trail nem egy könnyed mellékszál, hanem egy igencsak kemény, véres megtorlást vetít elénk. Igazi bosszúsorozat, amelynek során a thriller címkét egy tizennyolcas karikával jutalmaztuk. A bérgyilkos nő méltó ragadvány nevéhez, hiszen nem ereszti el áldozatait akkor sem, ha pépessé verték az állkapcsát vagy eltörték a mancsait. Képetlen leállni, az egyetlen féket talán Garcia Lovelace jelentheti, de immár ő a család feje, teljesen megváltozott ahhoz képest, amilyennek először láttuk – vagy valami ilyesmi. A sztori izgalmas, iszonyatosan pörgős, véres és úgy söpör végig rajtunk, mint egy hurrikán. A rövidsége ellenére nincs benne semmilyen hiba, az alkotóktól szívesen várnánk hasonló folytatásokat.

Összességében bátran merem ajánlani a Black Lagoon teljes anyagát megtekintésre, bárkinek, aki egy izgalmas akció-thrillerre vágyik, amellett, hogy tele van jobbnál jobb poénokkal, és olyan karakterekkel, amelyek szerencsénkre nem statikusak, hanem folyamatosan fejlődnek. Bár első megközelítésből azt gondolnánk, hogy egy ilyen sorozat esetében nincs is szükség erre, hiszen megáll azon a pár lábon, hogy szórakoztató, pörgős, akciódús és izgalmas. Mégis, a szereplők részletesen ki vannak dolgozva, megmutatják a múltjukat és ambícióikat, valamint hatnak egymásra, megváltoztatják a másik életét és hozzáállását a rideg valósághoz.

Roberta's Blood TrailEz erősen hozzájárul ahhoz, hogy a figurák nem csak szerethetőek, hanem realisztikusak is, mert úgy reagálnak, ahogyan az adott szituációban valóban tennék. Még akkor is, ha a logika másképpen diktálná, vagy a túlélőösztönnek be kellene kapcsolnia. Emellett külön pluszpontnak számít, hogy a dialógusok során nem csak azt vesszük észre, hogy valamiféle bajtársias kötődésen túl némi barátság is kialakul a fő karakterek között, hanem mosolyogva konstatáljuk, hogy alkalomadtán hallgatnak is a másik szavára, elgondolkodnak és megpróbálják másképp szemlélni a világot.

Roberta's Blood Trail

Ez a széria örökérvényű, még közel egy évtized távlatából is öröm ránézni, és könnyedén magával ragad bennünket a lendülete. Ezúttal is szigorúan erős idegzetűeknek ajánljuk, mert bármennyire is játékosnak tetszőek a bevezető képsorok, itt valóban egy kőkemény thrillerrel állunk szemben. Olyan művek között a helye, mint a Cowboy Bebop, a Firefly, a Noir vagy éppen a Fullmetal Alchemist.

Értékelés: 9/10

Smaragd Sárkány

Black Lagoon

Black Lagoon – The Second Barrage

Bluray megvásárolható:

Be the first to comment on "Black Lagoon: Roberta’s Blood Trail (OAV) (2010)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.