Észvesztő (Girl, Interrupted) (1999)

Mi is a borderline személyiségzavar pontosan? Legközismertebb tünetei közé sorolható a szélsőséges hangulatingadozás, az instabil énkép, és a sok esetben önkárosító magatartás, bár a betegség ennél jóval összetettebb háttérrel rendelkezik. Igen közismert, és súlyos altípus a személyiségzavarok sorában, amely esetében a beteg sokszor a mániás depresszióhoz hasonló tüneteket mutat. Ha fognánk a kórkép tünetegyütteseit, és meg akarnánk személyesíteni, akkor elég ránézni Winona Ryder karakterére az ezúton választott filmünkben; az Észvesztőben.

A nem túl hivatalos „Back to the ’90s” rovatunkban ezúttal 1999-re nyargalunk vissza, ezen belül is a horrorszcénából kicsit kitekintünk és a dráma felé vesszük az irányt. Az Észvesztő egy igen jó ízléssel összerakott, remek színészekkel megfűszerezett alkotás, ezért is kap helyet a Cinegore repertoárjában. Története nem egy bonyolult, több szálon futó fejtörő, mégis roppant mód élvezhető. Főszereplőnk, Susanna (Winona Ryder) egy viszonylag hétköznapi tinédzserlány a ’60-as évek Amerikájában. Éppen végzős a középiskolában, kissé zavart, próbálja megtalálni a helyét a világban és értelmet adni az életének. Különösebb sikerek híján és az elkeseredés következtében öngyilkosságot kísérel meg, amely szerencsére nem a legdrasztikusabb módon végződik, az orvosai mégis beutalják a Claymoore Intézetbe, ahol szakszerű segítséget próbálnak nyújtani a hozzá hasonló embereknek.

Susannak először igen szkeptikusan áll a dolgokhoz, nem érzi magát betegnek, nem érti, miért van ott, ahol, de helyzetéből adódóan kénytelen megismerkedni és/vagy összebarátkozni az ott lakó lányokkal. Itt ismerjük meg többek közt Georgina-t (Clea DuVall), Daisy-t (Brittany Murphy), Polly-t (Elisabeth Moss, akit a Szolgálólány meséjéből tartunk számon az utóbbi időkben) és nem utolsó sorban Lisa-t, akit nem más alakít, mint az akkor szintén nagyon fiatal és tehetséges Angelina Jolie. Lisa már nyolc éve az intézet lakója, ebből adódóan állapota nem mutat javuló tendenciát, viszont egy amolyan vezéregyéniség a többi lány között, ezért Susanna hamar a bűvkörében találja magát.

A koránt sem egyszerű körülményeket így még inkább megfűszerezi a lányok viszonya és betegségeik feltérképezése. Susanna és Lisa kapcsolata az úgymond főszál a történetünkben, így kettejük nem mindennapi viszonyát és kalandját követjük végig, mind a kórházban, mind a kórházon kívül eltöltött időt beleértve. Vajon képes-e egy végletekig összezavarodott fiatal lány úrrá lenni a tébolyon és engedni, hogy segítsenek neki, ha erős befolyás alatt áll és maga sem érti, mi történik a világban? Megtudhatod, és meg is érdemes tudnod, ha adsz egy esélyt az Észvesztőnek.

A Claymoore-ban eltöltött időszak és a vissza-visszatérő flashback-ek Susanna életéből igazán látványos, illetve eltalált módon váltakoznak a film során, a főszereplőkön kívül pedig bőven találunk még olyan említésre méltó színészeket, mint Jared Leto, vagy éppen Whoopi Goldberg. Igényes, jól megkomponált, realisztikus, de mégis művészi módon bemutatott darab, műfajában kiemelkedő, így mindenképpen ajánlatos a megtekintése.

Értékelés: 10/10

(grey tabby)

             

Be the first to comment on "Észvesztő (Girl, Interrupted) (1999)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.