Justin Cronin: A szabadulás (2010)

Justin Cronin: A szabadulásJustin Cronin A szabadulás című műve egy posztapokaliptikus zombi-vámpír horror, a háromrészes trilógia első része. Első megjelenését óriási hírverés és marketing övezte, azonnal bestsellerré vált az Egyesült Államokban.

A történet szerint tudósok egy csoportja a hosszú élet titkát keresi, melyre a megoldást egy Dél-Amerika dzsungeleiben felfedezett vírus szolgáltathatja. Titkos kísérletek veszik kezdetüket, melyek persze – mint mindig – balul sülnek el, és a vírus elszabadul, és vérszomjas szörnyeteggé változtatja minden áldozatát. Egyetlen kísérleti alany képez csak kivételt: egy hatéves lány, Amy, akinél úgy fest, sikerült elérni a kívánt célt. A kislány ugyanis nem öregszik.

Több, mint száz éven át szemléli kívülállóként, ahogyan az általunk ma ismert világ elpusztul. Látszólag céltalanul bolyong, de közben tudja, érzi: valami fontos dolga van még ezen a világon; hiszen ő az egyetlen, aki megmentheti az emberiség megmaradt, kicsiny részét a pusztulástól.

Justin Cronin: A szabadulás

Az angol kiadás borítója

Cronin e regényfolyamban gyakorlatilag nem hoz semmi újat a disztópia műfajában (sőt, elmerészkednék odáig is, hogy klisésnek nevezzem). Nem csupán a könyv fülszövegét olvasva, de magával a regénnyel a kezünkben is úgy érezhetjük: én ezt már láttam valahol… Mégsem csorbít ez a könyv értékén, ugyanis véleményem szerint sikerének egyetlen titka van: bitang jól van megírva! Olyan fordulatos, olyan izgalmas és olyan jól sikerült a magyar fordítás, hogy az egyszeri olvasót teljesen magába szívja ez a világ. Egyetlen hibájaként a szereplőket tudnám felhozni, ugyanis nagyon sokan vannak, karaktereik elnagyoltak – olyannyira, hogy a könyv második felében állandó problémát okozott számomra beazonosítani, hogy ki-kicsoda-kinek-a-kicsodája.

Amennyiben érdeklődsz a disztópiák iránt, de még nem olvastál korábban hasonlót, bátran merem ajánlani A szabadulást. Viszonylag könnyedebb hangvételű ugyanis, szórakoztató könyv, nem olyan nyomasztó, mint egyik-másik klasszikus a műfajban.

Justin Cronin: A szabadulás

A regény népszerűségét erősítette az a tény is, hogy már az első megjelenést megelőzően megvette a Fox 2000 a megfilmesítés jogait. A magyar kiadás fülszövegében még – igen optimista módon – Ridley Scottot nevezték meg rendezőként, de azóta sok víz lefolyt a Dunán, ahogy mondani szokás.

Bár azóta már egyértelművé tették, hogy televíziós sorozatként fog elkészülni, Scott továbbra is támogatja a film elkészülését producerként. A rendezői poszton azonban további zavarok is támadtak. A pilotot először Marcos Siegával (Dexter, Vámpírnaplók, Rejtjelek, stb.) forgatták le, azonban a tesztvetítések eredményével elégedetlenek voltak, így az átírás és újraforgatás mellett döntöttek a készítők. Jelenleg JasonEnsler kezében van a várva várt mű, aki már több korábbi Foxos sorozat rendezőjeként is bizonyított (pl. Az ördögűző). A debütálást 2018 őszére ígérik, amit ennyi év üres ígérgetése után minden optimizmusomat latba vetve is kétkedve fogadok.

A magyar rajongók pedig duplán is izgulhatnak a sorozatért: a könyvsorozat ugyanis a magyar kiadónál (Cartaphilus) mindezidáig nem jelent meg teljes egészében, csak az első két kötet. Okkal bízhatunk benne, hogy a televíziós sorozat hatására elhárulnak az akadályok a végső, befejező rész megjelentetése elől is!

 

Blissenobiarella

 

moly moly.hu logo 

Be the first to comment on "Justin Cronin: A szabadulás (2010)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.