Stephen King: Néma (Mute) (2012)

nemaEzúttal nem egy újabb Netflixes filmadaptációról lesz szó, nem is egy klasszikus remake-jét jelentjük be a cikk végén. A Néma című novella feldolgozását szeretném bemutatni, hogy minél többen megismerhessék – ugyanis egy kiváló magyar kisfilm készült belőle.

 

 

Hogyan? A válasz: Dollar Babies

Stephen Kinget nem csak a könyveiért szeretjük, hanem mert különleges jelenség az irodalom területén, ami megnyilvánul humorában, öniróniájában is. Híresek azok a megnyilvánulásai, amelyek híven prezentálják, hogy nem különösebben érdekli a pénz, hiszen hírneve ellenére továbbra is egyszerű életet él családjával.

Egy ilyen megnyilvánulása származik még az 1970-es évekből. Már megjelent egy-két írása, többek között az Éjszakai műszak című novelláskötet, ami miatt egyre több filmes tanonc kezdte felkeresni őt: szeretnék megfilmesíteni a műveit. Az egyik első ilyen megkeresés Frank Darabonttól érkezett, aki a The Woman in The Room (magyar nyelven: A 312-es szoba) című opust vitte filmre. Stephen Kingnek olyannyira tetszett, hogy máig az egyik kedvenceként emlegeti. Két évtizeddel később Darabont még egy King-novellát jegyzett, aminek talán ismerős a címe: A remény rabjai. (és egy regényt is, amely a Halálsoron címet viseli)
A Different Seasons (magyar nyelven: A remény rabjai) című kötet egy másik darabja is hasonló népszerűségre tett szert: ezt Rob Reinernek köszönhetjük, aki Állj mellém! (Stand by me) címen készített nagysikerű mozit belőle.

Ahogy nőtt az érdeklődés novellái iránt, King elhatározta, hogy fiatal filmeseket fog ösztönözni. Megalapította a Dollar Babies körét, ami egy rendszeresen változó lista azokról a novelláiról, melyeket felajánl e célra.
Négy szabály van:
1. regények kizárva, csak novella lehet az alany
2. a film nem készülhet profitszerzési célokból
3. kizárólag filmfesztiválokon, tanulói munkaként mutathatók be
4. szerződésnek kell készülnie, mielőtt létrejöhet, a jogok ugyanis Kingnél maradnak.
Mindez kőkemény zsebbenyúlós biznisz lesz, ugyanis kerek 1 $-t kell fizetned a lehetőségért.
Ha kedvet kaptál, a listát ITT találod.

Néma

A Néma c. novella a 2008-ban megjelent Napnyugta után (Just After Sunset) című kötetben olvasható. Erre csapott le Gyöngyösi Zsolt amatőr filmes, aki olyan munkát tett le, amiről elsőre nem is gondolnánk, hogy nem profik készítették. A novella feldolgozása dramaturgiailag több mint csodás, és a film fényképezése is nagyon szép. A film szereplői a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház tagjai.

nema

A történet egyike azoknak a King által jegyzett rövid novelláknak, amelyekben nem kap szerepet a misztikum, a természetfeletti. Egy emberi – bár nem hétköznapi – történetet mesél el nekünk a főszereplő, mely így inkább a pszichothriller alzsánerébe sorolható, mintsem a horror kategóriájába.
Személy szerint is közel áll a szívemhez, mert a novella is az egyik kedvencem King tollából.

Jó szórakozást kívánok a filmhez!

 

9/10
Blissenobiarella

Be the first to comment on "Stephen King: Néma (Mute) (2012)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.