Adrian Tchaikovsky: Hadállat (2018)

Adrian Tchaikovsky első sci-fi regényével, Az idő gyermekeivel komoly hírnévre tett szert a sci-fi berkein belül. Az Arthur C. Clarke díjat nyert könyvet mind a kritikusok, mind az olvasók egyaránt imádták, és a FUMAX kiadónak köszönhetően hozzánk magyarokhoz is eljutott az igen vaskos terjedelmű remekmű. Én a magam részéről le voltam nyűgözve a regény kapcsán, így hát tárt karokkal vártam az újabb magyar fordításban megjelenő Tchaikovsky sci-fit, a Hadállatot.

A távoli jövőben járunk, ahol a katonai hadviselés már túllépet az emberek kisegítő, majd a helyüket átvevő harcirobotok elterjedésén. Az új lépcsőfok az úgynevezett biomorfok, melyek egyfajta hibridek, élő test és gép keveréke. A biomorfok okosabbak, fürgébbek és szívósabbak mint a gépek, így fokozatos elterjedésük zajlik éppen. A történet kezdetén egy Mexikó népfelkelést elfojtani kívánó zsoldos szervezetbe csöppenünk bele, kiknek legütőképesebb multiplatform egységét (többfajta életformán alapuló csapat) Rex a kutya alapú biomorf vezeti. A csapat többi tagja Sárkány a kaméleon, Brumi a medve és Raj a méh raj, ők felelnek Rexnek, Rex pedig Gazdinak, aki a zsoldos sereg parancsnoka, felette csak a megbízó vállalt áll, akinek érdekei ellentétesek a népfelkeléssel, így szövetkezve a mexikói kormánnyal, zsoldos sereget béreltek fel. Rex jó kutya, ennek tartja magát, hiszen a Gazdi minden szavát teljesíti. Ám mi történik, ha megszakad Gazdival a kapcsolat, és harci biomorf kérdéseket tesz fel, mi a jó és mi a rossz, vajon ő tényleg jó kutya?

Tchaikovsky ismét érdekes témához nyúlt. Fogta a már megannyirszor körülrágott “vajon a mesterséges, öntudattal rendelkező értelem, mennyire tekinthető önálló, jogokkal rendelkező lénynek?” kérdését, és beleoltotta gépekkel feltuningolt állatokba, ezzel csavarva egyet a témán. Mert a Hadállat a véres, pörgős akciójeleneteken, az önmagát egyre jobban felfedező és tudatát fokozatosan kitágító Rexen kívül tulajdonképpen a körül forog, hogy az emberi szintre felemelkedő, de eredendően tárgyiasított biomorfok, akik egyszerre gépek és élő szervezetek is, tekinthetők e önálló, jogokkal rendelkező lényeknek. A regény szépen, egymásra épülő rétegekkel építi fel, járja körül a témát a végső kiteljesedésig, mindezt különféle emberek, más-más nézőpontok, de főként Rex szemszögéből.

Nagyon érdekes volt figyelni ahogy a világ egyre jobban kezd nyitni a szabad biomorfokkal való együttélésre, úgy fejlődik egyre jobban Rex személyisége is. Az eleinte még egyszerűbb mondatokkal gondolkodó harci biomorf egyre komplexebb gondolatokat tár az olvasó felé, egyre komolyabb kérdéseket jár körbe, de főként azt próbálja eldönteni, hogy vajon mi is számít jónak, és mi rossznak ebben a világban, ahol neki kell döntéseket hoznia, és nem más irányítását követnie.

A Rex mellett felvonultatott többi biomorf is egyedi jelenség, saját világszemlélettel, viszont az emberi karakterek közül egyetlen személyt leszámítva mindet kicsit szürke, egysíkúnak éreztem. Valamiért az író, ezekre a szereplőkre nem igazán fordított kellő hangsúlyt, elvesznek a történetben, amolyan töltelékek.

A Hadállat pörgős, akció dús, véres nyitánnyal indít, amit közel a negyedéig fent is tart, kisebb nagyobb szünetekkel. Utána viszont átvált a fentebb említett kérdéskör kibontásába, így a cselekmény tempója jócskán visszaesik. Ez számomra nem volt annyira zavaró, de megértem azokat is akik emiatt picit csalódni fognak a regényben. Ellenben aki képes az akciójeleneteket elengedni, és átadni magát a történet fő kérdéskörének, azt végig le fogja tudni kötni a regény.

Összességében azt kell mondanom, hogy bár a Hadállat nem annyira cselekmény dús, és nem is annyira grandiózus mint az Az idő gyermeki, de még is van annyira érdekes, és szerethető, hogy méltó maradjon az író jól megalapozott hírnevéhez. Lassúsága pedig ne vegye el senki kedvét, mert képes maradandó élményt hagyni maga után.

Értékelés: 9/10

Kinek ajánljuk: Akik egy mélységgel rendelkező, de nem akció orientált sci-fira vágynak.

wooltur

A könyvért köszönet a Fumax kiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni a Tchaikovsky legújabb művét.

moly moly.hu logo

1 Comment on "Adrian Tchaikovsky: Hadállat (2018)"

  1. A történet erősen emlékeztet a “We3” c. képregényre, ami egyébként nem probléma, sőt! Kefejezetten ajánlom mindenkinek! (Az is erősen 18+-os!)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.