Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák (2018)

Stephen King a horror nagymestere évtizedek óta tartó kitartó munkásságával meghatározó személyéve vált korunk horror műfajának. Írás iránti szenvedélye már megfertőzte idősebbik fiát is, aki apja nyomdokaiba lépve, Joe Hill néven vált közismerté a világ számára. Azoban Joe kisöccse, Owen eddig nem sokat mutatkozott irodalmi körökben, de végül apjával karöltve közösen megalkották saját történetüket, amit 2018-ban az Európa könyvkiadónak köszönhetően mi magyarok is végre kezünkbe foghattunk.

A történet szerint a világ minden pontján, közel azonos időben különös jelenségük üti fel a fejét. Minden nő arcán, aki álomrahajtja a fejét, egyfajta selyemgubó fejlődik ki, és többé nem ébrednek fel. Azok pedig akikről leválasztják a gubót, őrjöngő vadállattá változva támadják meg a környezetüket, majd végezvén az áldozattal újra visszaalszanak.

A könyv helyszíne egy amerikai kisváros: Dooling. Itt bukkan fel a különös Evie, aki nemcsak, hogy furcsa képességekkel van megáldva, de úgy látszik ő az egyetlen nő a világon, aki képes felébredni alvás után. Miközben minden nő lassan elalszik, és egy másik világban ébred fel, a férfiak uralta valós világon lassacskán egyre jobban eluralkodik a káosz és az erőszak. De mindennek mi köze lehet Evie-hez, és mik lehetnek a furcsa nő szándékai?

Mint azt már a King család munkássága esetén megtapasztalhattunk, a Csipkerózsikák is lassan építkezve, minden egyes részletet alaposan kifejtve építi fel a cselekményt. A már-már túlzottan soknak ható szereplőgárdát eleinte nehéz figyelemmel követni, de ahogy egyre több mindent tudunk meg róluk, és fokozatosan elkezdik betölteni a történetben szánt szerepüket, végül minden a helyére kerül. Miközben megismerjük a várost és annak lakosait, szépen csepegtetve kapjuk az Aurórának elnevezett különös járvány kitörésének és elterjedésének bizarr jelenségét is. A regény eleje lassú sodrása ellenére kellő misztikummal és információ adagolással képes fent tartani az olvasó érdeklődését, hiszen saját szemünk előtt bontakozik ki maga az apokalipszis. Legalább is könyv első negyedének cselekménye és fülszöveg alapján erre a kifejletre számítana az olvasó, de nem igazán ezt kapjuk. Az írópáros, egy nyugodtabb hangvételű cselekményt tár elénk, ahol az emberek meglepően összeszedetten – a klasszikus, ilyenkor “várt” kaotikus pánikhangulat csak könnyedebb formában, nyomokban érhető tetten –  fogadják a világ lakosságának több mint felének “kiesését”. Ez a nyugodtabb, álmatagabb stílus a regény utolsó száz oldaláig kitart, ami nem igazán tesz jót a műnek. Mert bár az események lassan, de csordogálnak a maguk medrében, leheletnyi misztikummal meghintve látjuk a célt a szemünk előtt, hogy hova akar kilyukadni a történet. De teszi ezt szinte mindennemű izgalom nélkül, inkább az emberi élet drámájára koncentrálva, csak érintőlegesen súrolva az igen kényes, de a történetből adódóan várt feminizmus, vagy hímsovinizmus témáját, és szinte kihasználatlanul hagyva az alapkonfliktus adta lehetőségeket. Kicsit olyan érzésem volt, mintha meglett volna egy jó alapsztori ötlete, de igazából azt, hogy utána mit csináljanak vele, már maguk se tudták. Erre az érzetemre erősített rá a könyv utolsó száz oldala, ahol azért szépen felpörögnek az események, igazán izgalmas és érdekes jeleneteknek lehetünk szemtanúi, de végül ez is olyan súlytalannak hat, a suta, félmagyarázatokkal operáló lezárás után.

Bevallom felemás szájízzel raktam le az amúgy gyönyörű borítóval kiadott könyvet. Ott van az egyik oldalon a nagyszerű alapsztori, az igazán élő karakterek, és a megszokott minőségű történet mesélés, ahol az ember az utolsó részletbe is bepillantást kap. A másik oldalon viszont ott van, a borzasztóan lassú eseménytelen cselekményvezetés, és a felemás lezárás. Talán ott lehet a gond, hogy bár a regény bevallottan nem horror akart lenni, inkább fantasy műfajnak próbálja eladni magát, és az ember ennek ellenére kap egy light-os misztikus drámát.

Értékelés: 7/10

Kinek ajánljuk: Akiket érdekel egy élő, lélegző karakterekkel és világgal megspékelt misztikus dráma története, és nem zavarja őket az ehhez társuló lassú cselekmény.

wooltur

A könyvért köszönet az Európa könyvkiadónak, akiktől INNEN tudjátok megrendelni a regényt.

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák (2018)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.