When a Stranger Calls (1979) (Ismeretlen hívás)

 

ismeretlen hívás

Az Ismeretlen hívás azok közé a ’70-es évekbeli horrorfilmek közé tartozik, melyeket elfedett a jótékony feledéssel járó homály és a rárakódott por. Valaki mégis leemelte a polcról, aminek köszönhetően elkészült 2006-os remake-je, ami végül elvette a film minden megmaradt (ám így is kétes) dicsőségét.

A történet pofonegyszerű: egy középiskolás diáklány bébiszitterkedik egy jómódú család házában. Túl sok dolga nincs, a gyerekeket a szülők lefektették aludni, így inkább nem is zavarja őket. Az este folyamán állandóan csörög a telefon. A hívások egy része egy rejtélyes ismeretlentől származnak, aki haláli hangon újra és újra azt kérdezi: „Megnézted már a gyerekeket?” Jill először telefonbetyárnak hiszi az illetőt, de a sokadik hívásnál kezd megijedni, és értesíti a rendőrséget. Kiderül, hogy a hívások házon belülről érkeznek, és elkövetőjük nem más mint egy sorozatgyilkos. A gyerekek sorsát talán minden olvasó ki tudja találni ezek után.

ismeretlen hívás
A film első fél órája igazi horror klasszikussá vált. A hívások feszültsége kézzel fogható, és bár felismerhetjük a ’70-es évek filmjeinek klasszikus idiótaságát Jillben (miért nem nézi meg a gyerekeket????), ez nem marad több felületes bosszankodásnál, és élvezhető marad a félelemkeltés. Minden idők egyik legerősebb horror-felütésének tartják máig is, és én is azt mondom, minden rajongónak érdemes csak ezért megtekintenie a filmet. Innen merített a Sikoly is annak idején, és vált maga is klasszikussá. Jill túléli a támadást, mert a kiérkező rendőrség még azelőtt elkapja a gyilkost, hogy az Jillel is végezhetne.

ismeretlen hívás
Ezután azonban a film nagyot fordul. Hat évet ugrunk az időben, és mintha egy teljesen új film kezdődne el. A gyilkos megszökik az elmegyógyintézetből, ahová került; és újra Jill nyomába szegődik. Sajnos nagyon erősen érződik a cselekményen is, hogy a készítők eredetileg rövidfilmként akarták elkészíteni az Ismeretlen hívást – The Sitter címen, csupán az első fél órát.

ismeretlen hívás
Az érdeklődést számomra csupán Carol Kane játéka tudta fenntartani Jill szerepében, aki igazán jól alakította a rémült bébiszittert. Mindent egybevetve azonban nem ítélném el az eredeti Ismeretlen hívást, klasszikus ’70-es évekbeli B horrorfilmek kedvelőinek kihagyhatatlan darab.

 

Kinek ajánljuk: Ha szereted a súlytalan tinihorrorokat és a nyomozós thrillereket, e kettőt kiválóan ötvözi ez a film, de azért túl sokat ne várj tőle.

Értékelés: 6/10

Blissenobiarella

 

Be the first to comment on "When a Stranger Calls (1979) (Ismeretlen hívás)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.