The Lizzie Borden Chronicles (2015)

lizzie borden A Serial Chillers márciusban különleges történettel foglalkozik. Lizzie Borden neve az amerikai kultúra részévé vált. A 19. század végén, a gyilkos leány, aki brutális módon kivégezte saját szüleit szimbólumává lett az ördögien gonosz női gyilkosoknak – pedig még abban sem lehetünk biztosak, hogy a gyilkosságokat valóban ő követte el. Történetét több formában és sok alkalommal feldolgozták már, mai cikkünkben a The Lizzie Borden Chronicles című fikciós minisorozat lesz terítéken.

Christina Ricci annyira otthonosan mozgott Lizzie Borden szerepében a Lizzie Borden fejszét fogott című 2014-es filmben, hogy a Lifetime számára producerelt a filmet követően egy minisorozatot is a fejszés gyilkosról. Bár a Lizzie Borden fejszét fogott cselekménye megmaradt az ügyről ismert tények bemutatásánál – így azt is csak sugalmazás szintjén tartja, hogy vajon valóban Lizzie volt-e a tettes; a sorozat továbbmegy, és egyértelműen bűnös nőként prezentálja őt.

lizzie borden
A 8 részes minisorozat ott veszi fel a történet fonalát, hogy Lizzie-t felmentik szülei gyilkosságának vádja alól, és további életútját mutatja be. Valós elem, hogy Lizzie nem költözött el Fall Riverből, hanem helyben kívánta folytatni életét, amely komoly kihívás volt (nem csak kezdetben) az őt körül lengő sötét pletykák és gyanúk miatt. A sorozatban őt és nővérét apjuk egy hitelezőjének követelése fenyegeti, amely felemésztené az egész megörökölt vagyont; és feltűnik egy rég nem látott (és gyűlölt) féltestvér is, aki bár nem részesül a végrendelet szerint, de igényt tart szerinte jogos jussára. Lizzie körmönfont, és igen véres módon intézi el a problémakört, hiszen már ki is szemelte leendő házát fent a Hill-en, Fall River előkelő negyedében – és senki és semmi nem állhat az útjába, hogy megszerezze.

lizzie borden
Lizzie körül folyamatosan egyre bonyolultabbá válnak az események, hiszen sokan megkörnyékezik újdonsült vagyonának és hírnevének köszönhetően, de a körülötte zajló gyanús halálesetek is élénken tartják a hatóságok iránta való érdeklődését. Egyik főhősünk lesz Charlie Siringo (Cole Hauser), aki Pinkerton detektívként követi Lizzie-t. Rajta kívül is számos új szereplővel gazdagodik a történet, melynek élén töretlenül menetel előre Christina Ricci, és az ezúttal nagyobb szerepet kapott Clea Duvall.

lizzie bordenlizzie borden

A Pinkerton Detektívügynökség mintegy az FBI előfutáraként dolgozott a 19. század végén. Alapítója Allan Pinkerton volt az első magánnyomozó, és a cég logójaként alkalmazott „mindent látó szem” szülte az angol „private eye” elnevezést, ami magánnyomozót jelent. Siringo karaktere is valós személyen alapul, számos western-filmből is ismerős lehet az alakja a „cowboy detektívnek”.

 

A The Lizzie Borden Chronicles-t nézve feltűnő, hogy milyen gondos kezek közt született meg a sorozat. Feltűnően nagy hangsúlyt fektettek a jelmezekre (Lizzie vagyonnak köszönhető hivalkodó életmódja – amelyre édesapja életében nem volt lehetősége – ezekben tetten érhető leginkább), és az egyéb díszletekre. A színészi játékra sem lehet panaszunk, Ricci és Duvall brillírozik szerepében, kifejezetten kellemes csalódás Hauser is. További mellékszereplőink némileg klisések ugyan, de egyikük esetében sem kirívó alakításuk minőségének különbsége.

A zenéért ezúttal is Tree Adams felelt, ami a végeredményt igen hasonlóvá teszi a filmhez. Maradtak az anakronisztikus zenék, de ezúttal a felcsendülő dallamok sokkal blues-osabb hangvételűek (különösen Siringo jeleneteinél), ami szerintem jobban sikerült – jól látszik, hogy a hosszabb játékidő több lehetőséget hagyott Adamsnek a kibontakozásra.

lizzie borden
Mindez azonban sajnos nem menti meg a sorozatot attól, hogy a kezdeti fellángolást követően az izgalmak 3-4 rész után alábbhagyjanak. A történet fordulatos, de kiszámíthatóvá válik, és a részenként ismétlődő recept körforgása (valaki keresztbe tesz Lizzienek -> meghal -> Siringo gyanakszik -> Lizzie manipulál) a harmadik alkalom után már unalmas; és ez teszi végül is a The Lizzie Borden Chronicles-t nem többé, mint egy igen szórakoztató, de középszerű kosztümös thriller.

Így talán kevésbé meglepő az a hír is, hogy az első évad után elkaszálták.

Kinek ajánljuk: Annak szem előtt tartásával, hogy a sorozat története teljes egészében fikció, Lizzie Borden-témában kevésbé ajánlott, azonban Ricci-rajongóknak, és a 19. század végén játszódó kosztümös thrillerek kedvelőinek bizonyosan jó szórakozást ígér.

Értékelés: 7/10

Blissenobiarella

Be the first to comment on "The Lizzie Borden Chronicles (2015)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.