Kuruc Attila: Árnyak könyve (2018)

“Ha a sötétség megtalál minket és csontunkig hatoló fájdalmat kapunk tőle, akkor azt el kell fogadnunk, mint egy ajándékot. Nem szabad menekülni előle, át kell élni a lehető legmélyebben. Magunkba kell, hogy öleljük és eggyé kell vele válnunk, mígnem a részünkké nem lesz. Aztán meg kell fordítani ezt a hatalmas energiát, és felhasználva azt tovább kell menni az úton, mely tisztábbá válik az élmény által. A sötétség és a fájdalom a barátaink kell, hogy legyenek” – Kuruc Attila drámai thrillerjében a klasszikus horror és a Silent Hill borzongató stílusa keveredik. Nyers, erőszakos, ötletes és EGYEDI – nem az érzékenyebb lelkületűeknek való!

Őrület…emberáldozat…belsőségek….egy végig érdekfeszítő látogatás az Árnyak könyve világába. Kuruc Attila regénye magával ragad, és egy borzasztó, naturális, a sokat látott horror-fanatikusokat is megrázó utazásra invitál.

Az alkoholista Harry Bradford az öngyilkosság gondolatával játszik, miután nem tudja túltenni magát felesége halálán. Amikor azonban betér egy antikváriumba, céltalan élete új értelmet nyer. Anne és Jim Dalton boldog házasságban élnek kisfiúkkal, Adammel együtt. Az idillnek akkor szakad vége, amikor egy nap Adam nem jön haza az iskolából. Másnap a rendőrség egy elhagyatott házban találja meg a fiú megcsonkított holttestét, aki kegyetlen rituális gyilkosság áldozata lett. Miután a házaspár és Harry útjai egy ősi kötet, az Árnyak könyve által keresztezik egymást, Anne és Jim előtt egy addig ismeretlen világ tárul fel, felcsillan a remény, hogy újra magukhoz ölelhetik imádott gyermeküket. De az út, amire ráléptek, fájdalommal, vérrel és halállal van kikövezve. Végén talán emberségük utolsó morzsáját is fel kell adniuk.

Kuruc Attila második, (első horror/thriller témájú) könyve nem egy könnyed olvasmány – és ez az író dicsérete messzemenően. Képes megfogni az olvasót, és a hangulat kiszipolyoz és földbe tipor. A karakterábrázolás hitelessége, a folyamatosan ismétlődő motívumok, a választékos nyelvezet mind-mind hozzátesznek az élményhez. Kezdő íróknál gyakori, hogy nem érezzük a karakterek motivációját, nem látjuk át a hátterüket – itt azonban minden kristálytiszta. A szereplők észszerűen (azaz inkább megérhető módon) cselekednek, és az őrület ábrázolása is “logikus”…

“Ahogy elmélyültek a kutatásban, egyre inkább úgy érezték, hogy az írások vészjósló lapjain saját életük, önnön belső világuk tükröződik vissza. Ez az új, szenvedéssel és halállal megtöltött élet, ami már soha nem lesz olyan felhőtlen és gondtalan, mint azelőtt. A csodálatos napoknak vége. Feketeségbe burkolózott körülöttük minden”

Ajánlom mindazon horror-rajongónak , aki el tudják viselni a kilátástalanság és a lélekromboló sötétség megjelenését egyszerre. Akik a Silent Hill ködös világát szeretik, akiket az Eden Lake és a Megan is Missing reménytelensége megfog – azokat az Árnyak könyve is magával fogja ragadni.

A könyv megvásárolható a Libri, a Líra és az Alexandra üzleteiben, valamint megrendelhető online és e-könyvként is. Az író 2019. április 26-án dedikálja a könyvét a Millenáris Parkban – részletek ITT.

Értékelés: 9/10

Fixxerx

Be the first to comment on "Kuruc Attila: Árnyak könyve (2018)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.