Project Blue Book (2019) – 1. évad (A kék könyv projekt)

A földönkívüli élet létezése egyike azon témaköröknek, amelyek drasztikus mértékben és módon képesek megosztani a közvéleményt. Az UFO-hívők és a szkeptikusok vérre menő vitái azonban mindeddig nem hozták meg egyik oldal végső győzelmét sem, és – hacsak valami hatalmas, hirtelen változás nem történik – minden bizonnyal a folyamat további hosszú éveken-évtizedeken át fog húzódni. A tudományos köröket is igen erősen felkavaró kutatások közül a Project Blue Book elnevezésű tanulmánysorozatban foglaltakat vették alapul az azonos címre keresztelt sorozat készítői; lássuk, mi sült ki az ígéretes kezdeményezésből.

Megtörtént események alapján filmet, vagy sorozatot készíteni afféle kétélű fegyver. A behatárolhatóságnak és a konkretizálásnak köszönhetően a készítőknek jóval kevesebb energiát kell befektetniük a sztori felépítésébe, ugyanakkor a kötött keretek miatt bizonyos mértékű plusz nyomás is nehezedik rájuk. Ha egy jól definiálható eseménysorozatot szeretnénk képernyőre, vagy mozivászonra vinni, a siker elengedhetetlen kellékévé válik a realizmusra való – lehetőleg célt érő – törekvés. A korrajz, a karakterek életszerűségének kérdésköre még inkább létfontosságúvá válik, hiszen lehet bármilyen érdekfeszítő háttértörténet, ha a megvalósítás módja elidegeníti a nézőt az átadni kívánt élménytől.

A Project Blue Book az Egyesült Államok Légierejének hivatalos projektje volt, amely az 1952 és 1969 közti – akkoriban a köztudatba hatalmas erővel berobbanó – különös, égi jelenségeket hivatott kivizsgálni. A sorozatban szám szerint harmadik ilyen jellegű projekt célja az volt, hogy egy részről valamilyen elfogadható magyarázatot kínáljon az eseményeket aggódással vegyes érdeklődéssel szemlélő civileknek, másik oldalról pedig egy szigorúan titkos kutatássorozat keretein belül tanulmányozza az UFO-észlelések tudományos hátterét. A Project Blue Book alkalmazásában állt az a J. Allen Hynek csillagász-professzor is, aki később a világ egyik leghíresebb UFO-kutatójaként vált ismertté. Hynek nevéhez kötődik többek közt annak a skálának a kidolgozása is, amely a világon először osztályozni kezdte az azonosítatlan repülő tárgyakkal történő kontaktus típusait, létrehozva ezzel a mára közismert első, második, és harmadik típusú találkozások fogalomkörét. A nagyra becsült amerikai tudós kezdetben saját bevallása szerint is teljes mértékben szkeptikusan viszonyult a jelenségekhez – ami az őt alkalmazó félnek kifejezetten jól jött – később, az évek során azonban gyökeresen megváltozott az álláspontja a témát illetően.

Ahogyan azt ebből már sejtheti a kedves olvasó, a sorozat egyik főszereplője Allen Hynek karaktere, és az ő feljegyzései, dokumentációi és beszámolói is alapul szolgálnak a sztori felépítésének. Az ötvenes évek elején járunk, amikor a hidegháborús feszültséggel teli amerikai társadalom egy újabb fenyegetéssel kénytelen szembenézni. Az azonosítatlan repülő tárgyak és a velük való különös találkozásokról szóló történetek tonnaszám árasztják el a médiát, olykor már-már a tömeghisztéria küszöbét súroló helyzeteket eredményezve. Mindeközben az USA kormánya sincs egyszerű helyzetben, hiszen a lakosság reakcióin, és a közvélemény indulatkitörésein kívül még egy láthatóan teljesen újszerű jelenséggel néz farkasszemet. A Blue Book Project nevet kapó katonai kezdeményezés keretein belül felbérli Hyneket, hogy az kettős munkát végezve (amelybe beletartozik a közvélemény számára elfogadható magyarázat kiötlése is) folytasson kutatásokat. Afféle társként Michael Quinn századost osztják be mellé, akivel így ketten, karöltve kell a bizarrabbnál bizarrabb eseteknek utánajárni. Természetesen a helyzet tovább bonyolódik, hiszen a katonaságon túl az amerikai kormány, a Szovjetunió, és bizonyos egyéb, rejtélyes felek is érdekeltek a témában, így a tudományos kutatómunka hamarosan valami egészen mássá fajul.

Az UFO- téma nagy rajongójaként, és a kellemes trailer megtekintése után pozitív előérzettel vágtam bele a Project Blue Book első évadába. Szerencsére ezúttal az előzetesnek megfelelően, valóban azt kapjuk, amire számítunk – egy összeesküvésekkel teli, sci-fi elemekkel átszőtt sorozatot, amely a vártnál is jobban teljesít. A készítők kiválóan ráéreztek arra, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a bevezetőben említett receptet alapul véve összehozzanak valami igazán kiválót. Külön kiemelendőnek tartom, hogy viszonylag egyedülálló módon, láthatóan nem csak a témakör fanatikusait kívánja megszólítani, ilyenre pedig valljuk be, ritkán kerül sor. Annak ellenére, hogy én személy szerint szinte bármilyen, az idegenekkel foglalkozó filmet, sorozatot képes vagyok megnézni a puszta érdeklődéstől vezérelve, őszintén meg tudom érteni azt az embert, aki a szokásos sablon-halmazokkal, vagy épp a laikusoknak érthetetlen utalásokkal teli néhány perc után inkább legyintve otthagyja az adott művet. Itt azonban úgy gondolom, azoknak is kiváló szórakozást biztosíthat a tíz részből álló első széria, akik pusztán egy színvonalas sci-fi-krimire vágynak. A remek karakterek, a jól eltalált korrajz, az izgalmas, egyre több rejtélyt feltáró cselekményszál mind-mind hozzájárulnak ehhez a kellemes élményhez.

Akarva-akaratlanul több, a témában számomra kedves sorozatra is asszociáltam a Project Blue Book megtekintése során. Mintha egy jól sikerült ötvözetről beszélnénk; megtalálható benne az X-Akták mintájára felépített sztorivezetés, a Siberia rejtélyessége, és a Taken korrajza. Az összképen természetesen igen nagyot dob az Allen Hynek-et alakító Aidan Gillen színészi teljesítménye, de szerencsére nem pusztán az ő kvalitása húzza fel a többiek alakítását, sőt, ilyesféle dolgoktól egyáltalán nem kell tartania a nézőnek.

Ragozhatnánk természetesen tovább is, de rövidre fogva elmondhatjuk, hogy a sorozat az utóbbi idők legjobb alkotásai közé tartozik az ufós témát feldolgozó művek közül, de úgy gondolom, megállja a helyét a sci-fi-krimi-szcéna összesített felhozatalában is. Szerencsére sokan másik is hasonlóan vélekedtek, így a Project Blue Book máris zöld utat kapott a második évadra, így reménykedhetünk abban, hogy jövőre is folytatódik az idáig remek menetelése a szériának, megörvendeztetve ezzel sokakat.

Kiknek ajánljuk: UFO-rajongóknak kötelező darab, de mindenkinek bátran ajánlott, aki vágyik egy jó sci-fi-krimi ötvözetre.

Értékelés: 10/10

(Absvrd)

         

Be the first to comment on "Project Blue Book (2019) – 1. évad (A kék könyv projekt)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.